בית השנטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו בית השנטי
לוגו בית השנטי
לוגו בית השנטי החדש
בית השנטי החדש
בית השנטי הקודם בנווה צדק

בית השנטי היא עמותה שמטרתה לסייע לבני נוער בסיכון, בסכנה וחסרי קורת גג בגילאי 14–21 ולאפשר את חזרתם למסלול חיים תקין תוך מתן תמיכה והכוונה. מאז הקמתה סייעה העמותה לעשרות אלפי בני נוער במצוקה.

היסטוריה

בית השנטי נוסד ב-1984 על ידי מריומה בן יוסף (לבית קליין) ובן זוגה דאז, עובדיה (דינו) גרשון-השנטי, בתחילה כבית אשר פתח שעריו לארוחות שבת לדיירי רחוב.

בשנת 1992 התאגדה עמותת בית השנטי באופן רשמי.

בית השנטי שכן בבית טמפלרי בנווה צדק שהיה שייך לשכונת ולהאלה.

במרץ 2018 נחנך בית השנטי החדש ברחוב נחום גולדמן 5 בדרום תל אביב.

בשנת 2005 הצטרף לניהול העמותה מיכאל בן-יוסף, ממתנדבי הבית, ולימים בן זוגה של מריומה[1]. בשנת 2009 הוקם במסגרת העמותה כפר הנוער "שלווה במדבר" ("בית השנטי במדבר") ליד שדה בוקר, שנחנך בשנת 2010.

בשנת 2000 זכתה מייסדת הבית באות הנשיא למתנדב, והתכבדה בהדלקת משואה בטקס יום העצמאות בהר הרצל. בשנת 2007 זכתה מריומה בן יוסף באות יקירת העיר תל אביב יפו[2].

סוגי הסיוע

רבים מבני הנוער הפונים לבית השנטי נפלו קרבן להתעללות פיזית, מילולית או נפשית. חלקם נפלטו ממסגרות טיפול רשמיות, ננטשו על ידי הוריהם, התייתמו וכיוצא בזאת. חלקם עולים חדשים או חיילים בודדים. הבית שם לו למטרה לספק לכל אחד מהם את העזרה אשר לה הוא זקוק.

עזרה ראשונה

עמותת בית השנטי נותנת מענה ראשוני כמקלט זמני לבני נוער חסרי קורת גג בגילאים 14–21 מכל המגזרים ומכל שכבות האוכלוסייה לאורך כל ימות השנה, 24 שעות ביממה. זאת, ללא צורך בהפניה רשמית או בתקופת המתנה וללא הגבלת זמן הסיוע. עם הקליטה מספק המקום לבני הנוער את צורכיהם הבסיסיים ורק לאחר מכן נבחנת תקופת השהות.

תמיכה וליווי

לאחר הקליטה הראשונית, מבצעים הערכה של משך השהות הצפוי של הנער/ה בבית: אם מדובר בתקופה קצרה, צוות הבית יוצר קשר עם משפחתם או עם גורם רלוונטי אחר; אם מדובר בתקופה ארוכה, נערכים לקליטה לשהות ארוכת טווח במקום. כל אחד מהנערים והנערות החדשים בבית מקבלים ליווי ראשוני צמוד ממדריך ומאחד הנערים או הנערות הוותיקים. לאחר תקופת הסתגלות נערכת שיחת תאום ציפיות עם אחד מאנשי הצוות של הבית, אשר במסגרתה מסייעים לנערים לנסח מעין "תוכנית אישית" לגבי השתלבותם בבית ולגבי עתידם.

בוגרים

עם סיום השהות במקום, מסייע בית השנטי לבוגרים להשתלב בחיי היומיום ולחזור למסלול חיים נורמטיבי. הסיוע ניתן הן במישור המעשי (מציאת דירה ועבודה) והן במישור הנפשי (שיחות הכנה לחיים עצמאיים). רבים מבוגרי בית השנטי ממשיכים לשמור על קשר עם הבית גם לאחר עזיבתם. חלקם אף מחליטים לקחת חלק במסלול הכשרה להדרכת נוער במצוקה, על מנת לעבוד בצוות בית השנטי.

הסברה

אחת ממטרות עמותת בית השנטי היא הגברת המודעות לגבי בני נוער בסיכון ומניעת התדרדרות בני נוער נוספים למצב של מצוקה. השגת המטרה מתבצעת באמצעות מגוון פעילויות הסברה[3]:

  • דוכן הסברה "נודד" בקניונים, בפסטיבלים וכדומה.
  • קיום הרצאות בארץ ובחו"ל בנושאים כגון מניעת שימוש בסמים ובאלכוהול והעבודה עם נוער בסיכון.
  • אוהל הידידות – מעין "מרכז מבקרים" בכפר הנוער "שנטי במדבר" המעניק הצצה לפעילות העמותה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית השנטי בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31277853בית השנטי