בית הכנסת בצ'ליאבינסק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת בצ'ליאבינסק

בית הכנסת בצ'ליאבינסקרוסית: Челябинская синагога) ממוקם ברחוב פושקין ברובע המרכזי בעיר צ'ליאבינסק.[1][2]

היסטוריה

הקהילות היהודיות הראשונות הופיעו בצ'ליאבינסק בשנות 1840 והיו בוגרי בתי הספר הקנטוניסטיים באורנבורג ובעיר טרויצק שבמחוז צ'ליאבינסק. לאחר תום שירותם הצבאי נותרו חיילים אלה לגור בצ'ליאבינסק והקימו משפחות, וכתוצאה מכך במחצית השנייה של המאה ה-19, חיילים וקצינים יהודים היוו את רוב האוכלוסייה היהודית בעיר.

עם בניית הרכבת הטרנס-סיבירית וגידול אוכלוסיית צ'ליאבינסק, גדל גם מספר היהודים בעיר: אם בשנת 1894 היו 104 איש (0.6% מאוכלוסיית צ'ליאבינסק), אז עד 1901 היו כבר 686 אנשים (3%). תושבי צ'ליאבינסק ממוצא יהודי סחרו בתבואה ותה, פתחו בתי מרקחת, חנויות ובתי מלאכה שונים, הם היו מנעולנים, מכרו רהיטים, כובעים וביגוד.

בסוף שנות 1860, רכשה הקהילה היהודית בניין שבו ארגנה בית תפילה יהודי. כאן עבדו הרבנים הראשונים בצ'ליאבינסק, שהיו הרב בר חיין והרב מטעם המדינה אברהם יאצובסקי והשוחט חיים אוירבך. בשנות 1880 נבנה בית כנסת מעץ לקהילה בפאתיה הצפוניים של העיר (כיום ממוקם בניין הנהלתרובע קלינינסקי בצ'ליאבינסק באתר זה). בשנת 1894 הוריש סוחר הגילדה השנייה, סולומון ברן, לקהילה היהודית חלקת אדמה שרכש ברחוב מסטרסקאיה (כיום רחוב פושקין) לבניית בית הכנסת. האישור לבניית בית הכנסת ניתן בצו של הרשויות המקומיות באורנבורג ב-16 בדצמבר 1900. ב-21 במרץ 1901 קבעה הדומה העירונית של צ'ליאבינסק כי אין היא רואה מכשולים בבניית בית תפילה יהודי.

בניית מבנה האבן של בית הכנסת החלה בשנת 1903. מכיוון שעבודות הבנייה בוצעו בכספים שנאספו מהאוכלוסייה היהודית הענייה בצ'ליאבינסק, הן התקדמו לאט והסתיימו רק בשנת 1905. בבית הכנסת נפתחו בית ספר יהודי ואגודה לסיוע ליהודים עניים ובמהלך מלחמת העולם הראשונה סייעה גם פליטים שהגיעו לעיר. הקהילה היהודית בצ'ליאבינסק הטילה חסותה גם על משפחות החיילים.

לאחר מהפכת אוקטובר 1917 פוזרה הקהילה היהודית, בשנת 1919 נאסרו ספרים בעברית והוחרמו ובשנת 1921 נשלפו כל פריטי הכסף מבית הכנסת. בהוראת נשיאות מועצת העיר ב-18 בינואר 1929 נסגר בית הכנסת. בבניין, פעל בתחילה מועדון לעובדי מפעל הטרקטורים של צ'ליאבינסק ולאחר מכן מפעל לתותבות. בתחילת שנות התשעים של המאה ה-20 פעלו בו בתי מלאכה ומחסנים של המפעל לתותבות ואורתופדיה, שהייתה אחד ממקומות ההתאספות של החברה התרבותית היהודית.

בשנת 1992 הוחזר בניין בית הכנסת לרשות הקהילה היהודית. כדי לשקם את הבניין בשנת 1997, הוקם סניף של קרן הצדקה היהודית מטעם הקונגרס היהודי-רוסי. שיפוץ המבנה בוצע בשנים 1999–2000 בתמיכת מושל מחוז צ'ליאבינסק פיוטר סומין והוא מומן בכספים שגייסה הקהילה היהודית.

תיאור

בית הכנסת בצ'ליאבינסק נמצא בתוך בניין בלוקים. בניין בית הכנסת הוא מבנה מלבני בן קומה אחת. החזית המזרחית של הבניין פונה לרחוב פושקין; במרכזו יש אפסיס משולש בולט עם עליית גג וחלונות מקושתים. פינות החזית המזרחית עטורות כיפות, לחלונות הקשת הגבוהים של האור הראשון יש עיטורים בצורת לוחות של צורות צלחת הסדר, פתחי החלונות של האור השני עגולים. הבניין מעוטר בקשת מעוטרת מתחת לכרכוב המעוצב.

על פי צו של האספה המחוקקת של מחוז צ'ליאבינסק מספר 457 מיום 28 בינואר 1999, בניין בית הכנסת מוכר כאנדרטה אדריכלית בעלת חשיבות מקומית.

קישורים חיצוניים

  • אתר האינטרנט הרשמי של בית הכנסת בצ'ליאבינסק (ברוסית)

הערות שוליים

  1. ^ Л. Ю. Вознюк, Е. В. Гумницкая, Е. В. Конышева. "СИНАГОГА, храм" (ברוסית). Энциклопедия Челябинска. נבדק ב-2015-11-08.{{cite web}}: תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link)
  2. ^ "Челябинская синагога" (ברוסית). Челябинская еврейская община. נבדק ב-2015-11-08.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32332641בית הכנסת בצ'ליאבינסק