ביקורת על אפל
ביקורת על אפל נמתחה על רקע טענות מבקריה כי היא מוכרת ציוד אלקטרוניקה ללקוחות קצה ובו גם עיצובים גנובים[1] או שנרכשו[2], בעוד היא טוענת כי מדובר בעיצובים שלה. הביקורת על אפל תוקפת גם את דרכי הפעולה העסקיות הלא-אתיות כמו התנהגותה שמונעת תחרות, התדיינויות פזיזות[3], טקטיקות מס מפוקפקות; עוד נטען כי שיטות הייצור שלה כוללות שימוש בסדנות יזע[4], וכמו כן שירות לקוחות הכולל אחריות מטעה, אי אבטחת מידע מספקת והרס סביבתי. בנוסף, ספגה החברה ביקורת[5][6] על שיתוף הפעולה שלה עם תוכנית המעקב האמריקאית פריזמה.
הטענות המרכזיות נגד החברה
- סיכול מתחרים קטנים יותר
- מדיניות תאגידית לא כנה
- בזבוז אלקטרוני והרס סביבתי
- תנאי עבודה קשים והאשמות בדבר העסקת ילדים
- שיתוף פעולה עם הממשלה הפדרלית של ארצות הברית והסוכנות לביטחון לאומי
האשמות בדבר התנהגות לא תחרותית
iTunes
אפל נקלעה למחלוקות ביחס למכירות מקוונות של מוזיקה באיחוד האירופי, בו, כשוק אחיד, לקוחות חופשיים לרכוש סחורות ושירותים מכל אחת מהמדינות החברות בו. iTunes אילצה את הצרכנים ורוכשי המוזיקה האחרים לרכוש בה בלבד, על ידי הגבלת רכישות התוכן למדינה בה היו רשומים פרטי התשלום של הלקוחות, מה שאילץ משתמשים במדינות מסוימות לשלם מחירים גבוהים יותר. ב-3 בדצמבר 2004 הפנה המשרד הבריטי לסחר הוגן את iTunes לנציבות האירופית בגין הפרה של חקיקת הסחר החופשי של האיחוד. אפל הגיבה כי היא לא מאמינה שהיא מפרה את חוקי האיחוד האירופי, וכי היא פעלה בהתאם לגבולות חוקיים שהוענקו לה מחברות התקליטים והמפרסמים. באתר PC World נכתב כי נראה ש"המטרה העיקרית של הנציבות אינה אפל אלא חברות המוזיקה והסוכנויות לזכויות מוזיקה, העובדות על בסיס לאומי ומעניקות לאפל מעט מאוד ברירות להציען על פי לאומים"[7].
Google Voice
אפל ספגה ביקורת על ניסיונה למנוע ממשתמשי אייפון להשתמש ביישום Google Voice על ידי השבתתו באייפון. אפל סירבה לאשר את היישום לשימוש, וטענה כי הוא שינה את הפונקציונליות המיועדת לאייפון, כלומר, עם התקנת היישום, הודעות קוליות לא מועברות עוד ל-iPhone Visual Voicemail, אלא מנותבות לגוגל, ובכך "הורסות" את חוויית המשתמש באייפון. הדבר גרם למחלוקות בקרב המפתחים והמשתמשים באייפון, ורשות התקשורת הפדרלית (FCC) החלה לחקור את החלטתה של אפל לשלול מהמשתמשים את היכולת להתקין את היישומון מחנות האפליקציות שלה[8]. החל מנובמבר 2010 הותר השימוש ב-Google Voice.
איסור שימוש באדובי פלאש
עם פרסום iOS 4.0 SDK, שינתה אפל את תנאי השירות שלה ואסרה על שימוש בתכנות שנכתבות בשפות שאינן מאושרות על ידה. עדכון זה ספג ביקורת על היותו אנטי-תחרותי[9]. הניו יורק טיימס ציטט עובד של אפל שטען כי המדיניות נוגדת תחרות[10][11]. ב-3 במאי 2010 דיווחו אתר Ars Technica והניו יורק פוסט כי רשות הסחר הפדרלית ומחלקת המשפטים של ארצות הברית בודקות איזו סוכנות תפתח בחקירת הגבלים עסקיים בנושא[12][13].
בסעיף 3.3.1 שעודכן על ידי אפל נכתב טרם העדכון:
”3.3.1 יישומים רשאים להשתמש בממשקי API שפורסמו רק באופן שנקבע על ידי Apple ואסור להם להשתמש או לתקשר עם ממשקי API פרטיים או לא פרטיים[14]”
בסעיף 3.3.1 המתוקן נכתב כך:
”יישומים רשאים להשתמש בממשקי API מתועדים אך ורק באופן שנקבע על ידי Apple ואסור להם להשתמש או להתקשר עם ממשקי API פרטיים כלשהם. יישומים חייבים להיכתב במקור ב-C, C++ או JavaScript כפי שהוא משמש את מנוע ה-iPhone OS WebKit, ורק קוד שנכתב ב-C, C++ או JavaScript עשוי להרכיב ולקשר ישירות נגד ממשקי ה-API המתועדים”
בתגובה, פרסם סטיב ג'ובס פוסט שכותרתו "מחשבות על פלאש"[15], אך לא התייחס ישירות לכלי פיתוח של צד שלישי למעט פלטפורמת אדובי פלאש. הפוסט "מחשבות על פלאש" זכה לקיתונות של ביקורת על כך שסטיב ג'ובס משקר ברבים[16][17][18].
קרטל עם חברות התקליטים
במאי 2015 דווח כי מחלקת המשפטים וה-FTC האמריקאית החלו לחקור את אפל בחשד שהיא מנהלת קרטל יחד עם חברות תקליטים מרכזיות שמרתיע אותן מפני הזרמה של המוזיקה שברשותן באופן מקוון תוך שימוש בפרסומות, וזאת על מנת לדחוף את המשתמשים להשתמש בשירות Beats Music שעמד בפני השקה מחודשת. בפרט נחשד כי אפל דחפה את חברות התקליטים להוציא את המוזיקה שהן מפרסמות מהשירות המתחרה ספוטיפיי המבוסס על מודל Freemium לעומת מודל המנויים ב-Apple Music[19][20].
עמלות ב-App Store
יישומים הזמינים דרך ה-App Store המחייבים תשלום עבור תכונות נדרשים להשתמש במערכת התשלומים של אפל, שבתורה גוזרת עמלה של 30% על כל עסקה[21]. מדיניות זו ספגה ביקורת על כך שאפל לוקחת סכומי כסף לא סבירים, בהשוואה לעמלה של 1%-5% שגובות חברות האשראי[21] ועמלה של 1%-10% שחלק מהשירות המקוונים גובים[22].
ספוטיפיי
ביולי 2015 שלח שירות המוזיקה ספוטיפיי הודעה למנויים ב-iOS ובה דחק בהם לבטל את המינויים שלהם שרכשו דרך שירות התשלומים של ה-App Store, ולאחר מכן לחדש את המינוי דרך אתר ספוטיפיי, תוך עקיפת העמלה שמשלמת ספוטיפיי לאפל על כל מינוי[23]. כשנה לאחר מכן דווח כי היועץ המשפטי של ספוטיפיי שלח מכתב ליועץ המשפטי של אפל ובו כתב כי החברה "גורמת לנזק חמור לספוטיפיי ולקוחותיה", משום שהיא לא מאשרת עדכון לאפליקציה. אפל לא אישרה את העדכון בשל "כללי המודל העסקי" שמחייבים את ספוטיפיי להשתמש במערכת התשלומים של אפל (ITunes) אם היא "רוצה להשתמש באפליקציה כדי לשכנע לקוחות חדשים ולמכור מינויים". היועץ המשפטי של ספוטיפיי מתח ביקורת נוקבת על השתלשלות האירועים, וכתב כי "הפרק האחרון מעורר חששות כבדים לאור חוקי התחרות של ארצות הברית והאיחוד האירופי. הדבר ממשיך דפוס פעולה מטריד של אפל לשלול ולהפחית את התחרות של ספוטיפיי ב-iOS וכן כמתחרה לאפל מיוזיק, במיוחד כשנראית כמכוונת נגד ספוטיפיי". הוא תיאר גם את תהליך האישור ב-App Store כ"נשק לפגיעה במתחרים"[24]. בתגובה כתב היועץ המשפטי של אפל כי "אנו מוצאים זאת כמדאיג שאתה מבקש פטורים מהכללים שחלים על כל המפתחים וקיימים בפומבי" והוסיף כי "ההנחיות שלנו חלות באופן שווה על כל מפתחי האפליקציות, בין אם מדובר במפתחי משחקים, מוכרי ספרים אלקטרוניים, שירותי הזרמת וידאו או מפיצי מוזיקה דיגיטליים, ובלי קשר בין אם הם מתחרים מול אפל ובין אם לאו", וכי החברה "לא שינתה את התנהגותה או את כלליה" כשהציגה שירות סטרימינג עצמאי וכי אין "כלום בהתנהגות של אפל" שתומך בטענות בדבר אנטי-תחרות[25].
באוגוסט 2016 החלה ספוטיפיי "להעניש" אמנים שהציעו לאפל מיוזיק בלעדיות על התוכן שלהם באמצעות הפחתת החשיפות למוזיקה שלהם והציעה פחות אפשרויות לקידום מכירות[26][27]. במאי 2017 דיווח פייננשל טיימס כי ספוטיפיי, כמו גם מספר חברות אחרות, הגישו מכתב לאיחוד האירופי בטענה כי "כמה" מערכות הפעלה, חנויות אפליקציות ומנועי חיפוש ניצלו לרעה את כוחם והיותם "שערים" כדי לשמש "שומרי סף"[28]. מספר ימים לאחר מכן דיווחה רויטרס כי האיחוד האירופי מכין חוקים שנועדו להתמודד עם סכסוכים בין תאגידים גדולים ועסקים קטנים יותר, במיוחד בנוגע ל"נהלי סחר בלתי הוגנים"[29][30].
נטפליקס
בדצמבר 2018 ביטלה נטפליקס את האפשרות לרכוש מינויים אצלה דרך iTunes של אפל, במטרה להימנע מעמלה של 30% שגובה אפל; זאת על רקע הידיעה שאפל פועלת כדי להקים שירות וידאו עצמאי[31][32]. כמו כן פורסם כי האפשרות לצפייה בסרט האינטראקטיבי של מראה שחורה: בנדרסנאץ' אינה זמינה עבור משתמשי Apple TV[32].
הגבלת אפליקציות המתחרות במערכת ההפעלה
בנובמבר 2015 הועלתה f.lux, תוכנת מחשבים פופולרית שמתאימה את צבעי התצוגה בשעות הלילה וכן מבטלת את האור הכחול שעשוי לפגוע בדפוס השינה[33], למכשירי iOS באמצעות "הורדה צדדית"; המשתמשים מתקינים את Xcode, סביבת פיתוח למחשבי מקינטוש ומתקינים ידנית את היישום במכשיר שלהם, ובכך עוקפים את ה-App Store ואת ערוצי ההפצה הרשמיים שלא מעניקים לתוכנה את ההרשאות הנדרשות עבורה[34]. יממה לאחר מכן, מפתחי התוכנה הפכו את היישום ללא זמין למכשירי אפל, לאחר שיצרו קשר עם החברה וקיבלו מידע כי הדבר מפר את הסכם המפתחים[35]. במרץ 2016, במסגרת עדכון למערכת ההפעלה שלה, אפשרה את מצב "Night Shift" ב-iOS[36], ושנה לאחר מכן הרחיבה את התמיכה גם ל-MacOS[37]. לאחר העדכון, פרסמו מפתחי f.lux הודעה בה שיבחו את אפל וציינו את עצמם כ"חדשנים והמובילים המקוריים בתחום זה". הם גם ביקשו מהחברה לאפשר את הגישה גם ל-f.lux, ובכך לתמוך במשימה "לקדם את חקר השינה והכרונוביולוגיה"[38][39].
ביקורות דומות עלו בשנת 2019, כאשר דווח שאפל דרשה לבצע שינויים או הסירה אפליקציות הכוללות בקרת הורים ומעקב אחר שימוש במכשירים; עם העדכון ל-iOS 12, נוספה תכונה בשם "זמן מסך".
icon: Steve Jobs
בשנת 2005 אסר סטיב ג'ובס על כל הספרים של ג'ון ויילי ובניו להופיע בחנויות של אפל בתגובה לפרסום ביוגרפיה לא מורשית בשם icon: Steve Jobs[40][41].
הספר ספג ביקורת בגין היותו "כזה שאינו מביע באופן מגובש וברור את דעתו של ג'ובס, יתירות לשוניות ואנקדוטות מגושמות". עם זאת, למרות הביקורת על איכות כתיבתם של ג'פרי ס. יאנג וויליאם ל. סימון והניסיונות להדגיש את המאפיינים ה"שליליים" של ג'ובס כבוס וכאדם, היו שכתבו כי הספר מציג מבט מבדר יחסית על חייו של סטיב ג'ובס[42].
הורדות מחירים
אפל ספגה ביקורת על הורדות מחירים אחרי השקות, הבולטת שבהן הייתה הורדת מחיר האייפון ב-200 דולר חודשיים בלבד לאחר יציאתו. הירידה המהירה במחיר הביאה לתלונות בפני אפל, על כך שלקוחות שרכשו את המכשירים של אפל מיד לאחר ההשקה שילמו יותר, ובשל כך אפל הציעה 100 דולר מתנה לרוכשים הראשונים מאפל או מ-AT&T[43].
יחס למדיה
אפל ספגה ביקורת על שיטותיה לשליטה הדוקה במידע הנוגע להשקות מוצרים, תוך שהיא מפיצה בכוונה מידע שגוי על מנת לאתר מדליפים ולהותיר את התקשורת בעלטה בכל הנוגע להתפתחויות באפל[44]. לפיכך, השיטות של אפל גורמות להתלהבות רבה יותר סביב המוצר. במקרים מסוימים, הדליפה אפל בכוונה מידע לציבור על מנת לאמת את הכדאיות בהשקת מוצרים כמו IPad[45]. רבים מייחסים את החשאיות בה פועלת אפל לאופי האינדיבידואלי של סטיב ג'ובס, ש"תמיד שמר דברים קרוב לחזה... וסיפר עליהם בפני אנשים מעטים יחסית"[44].
התביעה נגד Think Secret
אפל הואשמה כי לחצה על עיתונאים לחשוף את מקורותיהם והגישה תביעות נגד אלמונים, כדי לגלות כיצד מידע אודות המוצר שלהם הודלף[46]. בפרט, אפל ניהלה מאבק ממושך נגד אתר Think Secret שהביא ל"פתרון חיובי עבור שני הצדדים"[47].
נוהלי עבודה
ב-2006 נטען ב-Mail on Sunday כי מפעלי אפל בסין, בניהולן של פוקסקון ואינוונטק, שמייצרים את ה-IPod ומקיימים סדנות יזע[48]. במאמר נכתב כי מפעל אחד העסיק 200 אלף עובדים שהתגוררו ועבדו בו למעלה מ-60 שעות בשבוע. המאמר דיווח גם כי העובדים הרוויחו כ-100 דולר בחודש ונאלצו לשלם עבור שכר דירה ומזון במפעל, דבר שגרם להם להוציא למעלה מחצי ממשכורתם. במאמר נאמר כי חולקו דליים לעובדים על מנת שיוכלו לשטוף את בגדיהם[49].
מיד לאחר הפרסום הודיעה אפל על פתיחה בחקירה ועבדה יחד עם היצרנים על מנת להבטיח שהתנאים יותאמו לסטנדרטים שלה. בשנת 2007 החלה החברה בביקורות שנתיות של תנאי העבודה של כל הספקים שלה, תוך העלאת הסטנדרטים בהדרגה וניתוק הקשרים עם אלה שלא עמדו בהם. דו"חות התקדמות שנתיים מפורסמים גם כן מאז 2008[50].
תחקיר ה-BBC בשנת 2014 מצא כי שעות העבודה הארוכות ובעיות נוספות נמשכו, על אף הבטחה של אפל לרפורמה בפעילות המפעל לאחר גל התאבדויות בפוקסקון בשנת 2010. בעוד שב-BBC טענו כי יש בידיהם הוכחות להפרות מתמשכות מאז 2010, אפל לא הסכימה עם הטענות והגיבה: "אנו מודעים לכך שאין חברה שעושה כל כך הרבה כמו אפל כדי להבטיח תנאי עבודה הוגנים ובטוחים"[51].
בעיות בטיחות ותנאי עבודה
עובדים המרכיבים מכשירי אייפון, אייפד ואחרים עובדים לעיתים קרובות בתנאים קשים, לפי עובדים במפעלי פוקסקון. על פי דיווחי החברה, ספקי אפל בסין השליכו באופן לא ראוי פסולת מסוכנת ורשומות מזויפות[52].
פיצוץ במאי 2011 במפעל המייצר אייפדים בצ'נגדו, נהרגו ארבעה אנשים ונפצעו 18. העובדים עבדו שעות נוספות, ובמקרים מסוימים שבעה ימים בשבוע, וחיו במעונות. היו שהתלוננו על כך שהם עומדים שעות רבות כל כך עד שהם מתקשים ללכת[52].
העסקת ילדים
השימוש של פוקסקון בסטודנטים ובקטינים הוא חלק מהניסיון למצוא עובדים גמישים בעלות נמוכה. כשגל ההתאבדויות ב-2010 הותיר את החברה במחסור בעובדים, ממשלת מחוז הנאן סייעה להפר את החוק. המחוז הפנה 100 אלף סטודנטים לעבודה בקווי הייצור בשנזן כ"מתמחים" (משמעות המונח הסיני יכולה להיות גם "חניך") והודיע להם תשעה ימים מראש. הסטודנטים אמרו כי נאמר להם שאם לא כן, לא יורשו ללמוד תואר שני.
המתמחים הפכו למרכיב משמעותי מכוח העבודה של פוקסקון, ומהווים עד 15% - או 180 אלף מתמחים - בזמני שיא. מורים הוצבו במפעלי החברה כדי לעקוב אחר נוכחות המתמחים, חלקם בני 14 או פחות - הפרה של החוק הסיני.
תשלום מיסים
בסוף שנות ה-80 הייתה אפל חלוצת טכניקת הנהלת החשבונות "אירי כפול עם כריך הולנדי" שמפחיתה תשלום מיסים על ידי ניתוב רווחי החברה דרך חברות בנות איריות והולנדיות לקריביים. בשנת 2004, היו באירלנד שליש מהכנסות אפל ברחבי העולם, על פי החברה. רוברט פרום, החשב של אפל באמצע שנות התשעים, כינה את הטקטיקה "הסוד השמור ביותר באירופה"[53] טקטיקות מסוג זה סייעו לאפל לשמור על תשלום מיסים בסך 3.2% מהרווחים הזרים, ובהמשך להפחית אותם ל-2.2% ב-2010, ועוד פחות מכך על פי החברה[53].
על פי דו"ח הסנאט על מבנה המיסים של החברה ממאי 2013, אפל החזיקה ברווחים של מיליארדי דולרים בחברות בנות איריות כדי לשלם מעט או בכלל לא מיסים לממשלה.
בין הממצאים בדו"חות:[54]
- כמעט כל הפעילות הזרה של אפל מנוהלת על ידי חברה אירית ללא עובדים.
- אפל משלמת 2% או פחות למס ההכנסה של אירלנד.
- חברת Apple Operations International, שסיפקה 30% מהרווחים הנקיים העולמיים של אפל בין השנים 2009 עד 2011, אינה משלמת מיסים כלל.
- רווחי אפל בארצות הברית מועברים גם הם לאירלנד.
כחלק מהדלפות לוקסמבורג, נחשפה אפל כמי שמשתמשת במקלט מס בלוקסמבורג לצורכי הימנעות מתשלום מיסים[55].
שירות לקוחות
מועצת תלונות הצרכן הדנית דיווחה על תקלה בקו מוצרי ה-iBook, מתחה ביקורת על תגובת אפל לנושא, והצביעה על בעיות בשירות הלקוחות של אפל[56]. התקלה גרמה לשבר בחלק המחבר בין שני רכיבים במחשב, שקרה לרוב אחרי תום תקופת האחריות של אפל[57].
אבטחת מידע
למרות קיום מצומצם של נוזקות ווירוסים במוצרי אפל, דו"ח משנת 2006 שערכה חברת אבטחת המחשבים מקאפי מצא עלייה של 228% בשיעור הפגיעויות השנתי בשנים 2003–2005. יתר על כן, כל שנה מאז ועד היום נמצאו מספר משמעותי של פגיעויות שתוקנו באמצעות עדכוני אבטחה[58][59][60].
אחריות מטעה
איטליה
ב-27 בדצמבר 2011, אפל נקנסה על ידי רשות התחרות האיטלקית ב-900 אלף אירו בגין העובדה שהחברה לא הודיעה כנדרש ללקוחותיה על זכותם החוקית לשנתיים אחריות על פי קוד הצרכן האיטלקי. על פי הרשות, אפל חשפה אחריות לשנה בלבד ומכרה ללקוחותיה את שירות AppleCare לשנה נוספת בניגוד לחוק. הרשות קנסה את אפל ב-400 אלף אירו על אי-פרסום האחריות לשנתיים ועוד 500 אלף על מכירות AppleCare[61].
סין
ב-15 במרץ 2013, הטלוויזיה המרכזית של סין שידרה תוכנית לכבוד יום הצרכן הבינלאומי. התוכנית ביקרה את האחריות של אפל בסין. נאמר בה כי האייפון תמיד מקבל כיסוי אחורי ישן כשהוא מתוקן בסין. עוד נכתב כי תקופת האחריות למוצר השתנתה ל-90 יום ותקופת האחריות למקינטוש והאייפד איננה על פי החוקים הסיניים לאחריות[62].
ב-1 באפריל אותה שנה התנצל מנכ"ל אפל טים קוק בפני הצרכנים הסינים על המדיניות והודיע כי ישנה אותה[63].
פולמוס
בנובמבר 2008 שלחה אפל מכתב הפסקת פעילות לצמיתות ל-BluWiki, ספקית ויקי שאינה מסחרית[64], בטענה להפרת זכויות יוצרים במילניום הדיגיטלי. אפל טענה כי קיום דיונים אודות כיצד אפשר לגרום לתוכנות אחרות לרוץ על מכשירי האייפוד שלה מפר את זכויות היוצרים שלה[65]. ב-27 באפריל 2009 מפעילי BluWiki תבעה את אפל בגין הצהרה על אי-הפרה ואי-עקיפה. לבסוף, אפל חזרה בה מטענותיה ב-8 ביולי 2009.
במקרה אחר, גוגל האשימה את אפל (וכמו כן את אורקל, מיקרוסופט ואחרות) בניסיון להוריד את אנדרואיד באמצעות התדיינויות על פטנטים[66]. הדבר קשור לתביעות של אפל נגד סמסונג שכללו למעלה מ-50 תביעות ברחבי העולם עם תביעות נזיקין בגובה מיליארדי דולרים. גוגל טענה כי היא צד שלישי בתביעה, וכי זהו ניסיון נוסף של אפל להוריד את אנדרואיד, תוך שהיא ציינה כי אפל ביקשה מהשופט להכריח את גוגל להעביר לידיה מסמכים המכילים את קוד המקור של אנדרואיד[67].
האשטאג "החרם את אפל" ב- +Google
ביוני 2012 התקוממו ב+Google בעקבות צו מניעה שיצא לבקשת אפל[68] נגד הגלקסי נקסוס שהיה מכשיר הדגל של מערכת ההפעלה אנדרואיד. אמנם בית המשפט לערעורים בארצות הברית הסיר את צו המניעה[69], אך מ-30 ביולי 2012 הפך ההאשטג "BoycottApple" לזה שהיה הארוך ביותר אי פעם ב +Google.
התיישנות מתוכננת
אפל הואשמה לעיתים קרובות בדבר התיישנות מתוכננת של מכשיריה. לפי טענה זו, החברה גורמת למכשירים להרגיש מיושנים יותר מאשר הם באמת, ובכך לגרום למשתמשים לרכוש "גרסה חדשה ומשודרגת" של המכשיר[70][71][72] בדצמבר 2015 הוגשה נגד אפל תובענה ייצוגית בגין התיישנות מתוכננת בעת העדכון ל-iOS 9[73].
אפל מסרה בדצמבר 2017 כי הסיבה לכך שהטלפונים הישנים שלה פועלים לאט יותר היא משום שהסוללה שלהם נשחקת עם הזמן וכי הטלפונים הישנים שלה עשויים להיסגר באופן בלתי צפוי[74].
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ סטיב ג'ובס: אומנים טובים שמעתיקים מאמנים גדולים גונבים, באתר יוטיוב
- ^ מיזוגים ורכישות
- ^ אנדרו אורלווסקי, אפל יורה לעצמה ברגל (שוב), באתר הרג'יסטר, 4 במאי 2006
- ^ Staff, WIRED (2006-06-13). "Judging Apple Sweatshop Charge". Wired. ISSN 1059-1028. נבדק ב-2019-08-04.
- ^ Andrew Orlowski 13 Sep 2005 at 22:47, Apple shot first, asked question later, say sued sites, www.theregister.co.uk (באנגלית)
- ^ Over 5000 apps stricken from the Apple app store, new rules in place, TechCrunch (באנגלית)
- ^ European Borders Fracture iTunes, PCWorld, 2007-04-04 (באנגלית)
- ^ FCC Takes On Apple And AT&T Over Google Voice Rejection, TechCrunch (באנגלית)
- ^ form_10q.htm, www.sec.gov
- ^ Apple Slaps Developers In The Face, TheFlashBlog, 2017-11-21 (באנגלית)
- ^ Wortham, Jenna (2010-04-12). "Apple Tightening Reins on App Developers". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-08-08.
- ^ Jacqui Cheng, Apple iPhone OS compiler policy may lead to antitrust probe, Ars Technica, 2010-05-03 (באנגלית)
- ^ Josh Kosman, An antitrust app, New York Post, 2010-05-03 (באנגלית)
- ^ Factory Joe / iPhone Developer Program License Agreement, factoryjoe.pbworks.com
- ^ Thoughts on Flash - Apple, www.apple.com
- ^ Decoding Steve Jobs' Dressing Down Of Flash, TechCrunch (באנגלית)
- ^ Steve Jobs Is Lying About Flash, Business Insider
- ^ Steve Jobs on Flash: Correcting the Lies – Software, Fitness, and Gaming – Jesse Warden, jessewarden.com
- ^ Peter Kafka, Big Music Labels Want to Make Free Music Hard to Get, and Apple Says They're Right, Vox, 2015-03-06
- ^ Micah Singleton, Apple pushing music labels to kill free Spotify streaming ahead of Beats relaunch, The Verge, 2015-05-04
- ^ 21.0 21.1 David Chartier, Macworld, Apple launches long-awaited subscriptions for App Store, Macworld, 2011-02-15 (באנגלית)
- ^ Jay Yarow, How Apple's Decision To Collect 30% Of Every iOS App Sale Could Lead To Its Downfall, Business Insider
- ^ Chris Welch, Spotify urges iPhone customers to stop paying through Apple's App Store, The Verge, 2015-07-08
- ^ Peter Kafka, Spotify says Apple won’t approve a new version of its app because it doesn’t want competition, Vox, 2016-06-30
- ^ Wayback Machine, web.archive.org, 2016-07-01
- ^ Juli Clover, Spotify Punishing Artists Who Offer Apple Music Exclusives [Updated], www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Jordan Kahn, Report: Spotify punishing artists that take Apple Music exclusives by limiting promotion (Update: Spotify denies), 9to5Mac, 2016-08-26 (באנגלית)
- ^ Chance Miller, Spotify again accuses Apple of abusing its size & acting as a 'gatekeeper', 9to5Mac, 2017-05-06 (באנגלית)
- ^ "EU to tackle complaints over tech companies' trading practices". Reuters (באנגלית). 2017-05-10. נבדק ב-2019-08-11.
- ^ Ben Lovejoy, EU planning a new law addressing 'unfair contractual clauses' following Spotify's complaint against Apple, 9to5Mac, 2017-05-10 (באנגלית)
- ^ גלי פיאלקוב, נטפליקס מפסיקה אפשרות לקניית מנויים דרך אפל, באתר אנשים ומחשבים, 6 בינואר 2019
- ^ 32.0 32.1 עידן בן טובים, המלחמה הבאה: נטפליקס נכנסת ראש בראש עם אפל, ורוב הסיכויים שכולנו נפסיד, באתר Geektime, 30 בדצמבר 2018
- ^ Erez Zukerman, PCWorld, Review: f.lux makes your computer usable at night, PCWorld, 2013-10-31 (באנגלית)
- ^ Joe Rossignol, F.lux for iPhone and iPad Launches in Beta Outside of App Store, www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Juli Clover, F.lux for iOS No Longer Available After Apple Says Side-Loading Violates Developer Agreement, www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Juli Clover, Apple Releases iOS 9.3 With Night Shift, New Quick Actions, App Improvements, '1970' Bug Fix and More, www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Juli Clover, Apple Releases macOS Sierra 10.12.4 With New Night Shift Mode, www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Response to Apple's announcement, justgetflux.com
- ^ Juli Clover, Developers Behind F.lux Call on Apple to Allow F.lux App for iOS Devices, www.macrumors.com (באנגלית)
- ^ Hafner, Katie (2005-04-30). "Steve Jobs's Review of His Biography: Ban It". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-08-11.
- ^ Andrew Orlowski 27 Apr 2005 at 02:24, Book giant feels wrath of Jobs, www.theregister.co.uk (באנגלית)
- ^ Review of iCon - Steve Jobs, The Greatest Second Act in the History of Business, www.sumption.org
- ^ iPhone's $100 Apple Store Credit program goes live, Engadget (באנגלית)
- ^ 44.0 44.1 Stone, Brad; Vance, Ashlee (2009-06-22). "Apple's Management Obsessed With Secrecy". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-08-12.
- ^ AppleInsider Staff Wednesday, January 06, 2010, 10:35 am PT, Former Apple marketing manager describes company's 'controlled leaks', AppleInsider (באנגלית)
- ^ Apple v. Does, Electronic Frontier Foundation, 2011-07-01 (באנגלית)
- ^ Andrew Orlowski 20 Dec 2007 at 10:26, Apple mugs Think Secret, www.theregister.co.uk (באנגלית)
- ^ The stark reality of iPod's Chinese factories, Mail Online
- ^ Dean, Jason (2007-08-12). "The Forbidden City of Terry Gou". Wall Street Journal (באנגלית אמריקאית). ISSN 0099-9660. נבדק ב-2019-08-12.
- ^ Supplier Responsibility, Apple (באנגלית)
- ^ France-Presse, Agence (2014-12-19). "Apple under fire again for working conditions at Chinese factories". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2019-08-12.
- ^ 52.0 52.1 Duhigg, Charles; Barboza, David (2012-01-25). "Apple's iPad and the Human Costs for Workers in China". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-08-16.
- ^ 53.0 53.1 Duhigg, Charles; Kocieniewski, David (2012-04-28). "Apple's Tax Strategy Aims at Low-Tax States and Nations". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-08-19.
- ^ Tim Fernholz, The seven craziest findings in the US investigation of Apple’s tax avoidance practices, Quartz (באנגלית)
- ^ Apple CEO defends tax tactics at Senate hearing, USA TODAY (באנגלית)
- ^ הדנים מוכיחים כי יש ב-iBook G4 פגם, אפל עדיין מכחישה זאת, The Enquirer, ניק פארל, 4 במאי 2007
- ^ בעיות בקרת איכות או כאבי גדילה אצל אפל?, ars technica, ג'קי צ'נג, 9 באוגוסט 2006
- ^ אפל מתקנת 48 פריצות אבטחה בדפדפן ספארי, wayback machine, ריאן נראין, 8 ביוני 2010
- ^ אפל תופרת 23 פרצות אבטחה ב-Leopard ב-Mac OS, Softpedia News, פיליפ טרוטה, 16 ביוני 2010
- ^ אפל מתקנת 40 פרצות אבטחה, וושינגטון פוסט, בריאן קרבס, 29 במאי 2008
- ^ איטליה קונסת את אפל ב-1.2 מיליון דולר בגין אחריות מטעה, The Verge, 27 בדצמבר 2011
- ^ הטלפון הנייד של אפל שקוע היטב ב"חצר האחורית", הטלוויזיה המרכזית של סין
- ^ טיק קוק מתנצל בפני הצרכנים הסינים על מדיניות האחריות
- ^ אפל פועלת משפטית נגד מפעיל ויקי, Network World, פול מקנאמרה, 22 ביולי 2009
- ^ אפל מבלבלת בין דיבורים לבין הפרת DMCA, EFF, 25 בנובמבר 2008
- ^ גוגל מאשימה בפומבי את אפל, מיקרוסופט ואורקל בהטרדת פטנטים, ars technica, ג'קי צ'נג, 4 באוגוסט 2011
- ^ אפל דוחפת לקבלת קובצי קוד של אנדרואיד בתיק סמסונג, cnet, צ'רלי אוזבורן, 9 במאי 2013
- ^ גלקסי נקסוס נחסם: בית המשפט האמריקאי מעניק לאפל צו מניעה זמני, Pandroid.com, אדגר סרבנטס, 29 ביוני 2012
- ^ צו המניעה נגד גלקסי נקסוס הוסר, cnet, אדוארד מויר, 6 ביולי 2012
- ^ כמה זמן האייפון שלכם יחזיק, The New Daily, ג'קסון סטיילס, 18 באפריל 2016
- ^ הבעיה עם מלחמתה של אפל על העיצוב הישן הזה, הוושינגטון פוסט, היילי צוקיאמה, 8 באוגוסט 2016
- ^ התיישנות מתוכננת הביאה למחזורי חיים מגוחכים, והגיע הזמן לומר די, Digital Trends, בראד ג'ונס, 22 במאי 2016
- ^ בעלי אייפון 4S תובעים מאפל 5 מיליון דולר בטענה כי IOS 9 חיבלה בטלפונים שלהם, Digital Trends, וויליאמס פלגרין, 30 בדצמבר 2015
- ^ אפל מודה שהיא מאיטה אייפונים, Vox, ג'ן קירבי, 28 בדצמבר 2017
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ביקורת על אפל31105225