ביקורת מבנים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בהנדסה אזרחית, ביקורת מבנים היא רשימת בדיקות מקצועיות הכוללת בתוכה גם את המונח בדק בית. תפקיד הבדיקות הוא לעמוד על טיבו של מבנה או חלק ממנו, כגון דירה בית וכל מבנה אחר בתחום הנדסת הבניין. הבדיקות האלו נעשות כדי לאתר ליקויי בנייה אי התאמות לתקן וכשלים אחרים בנכס.

מה כוללת ביקורת מבנים?

ביצוע ביקורת המבנים מורכב ממבחנים הנדסיים רבים, שמטרתם בדיקה של כל פרט הנדסי או תכנוני בנכס. כך יוכלו הבודקים – אנשי מקצוע מתחום הנדסת הבניין – לאתר ליקויי בניה, בעיות או מפגעים בכל רמה. הבדיקה נעשית בעיקר בצורה ויזואלית, על ידי סריקה בסיסית של כל חלקי המבנה אך במידת הצורך גם באמצעות מכשירים משוכללים לאיתור מפגעים נסתרים כמו רטיבות בקירות קרינה אלקטרומגנטית, חוסר בחיזוקי פלדה בשלד המבנה, כבלי חשמל שהונחו באופן לא נכון ועוד.

ביקורת המבנים כוללת סקירה ובדיקה של איכות כל המערכות והחלקים בנכס, כגון: מצב הקירות, החלונות, הדלתות, המרצפות, שלד הבניין, גג המבנה ויציבותו; איכות הבנייה, הסיוד והצביעה, ובדיקת מערכות החשמל והאינסטלציה.

הבדיקות הללו, מטבע היותן מקצועיות, מתבצעות בדרך כלל על ידי הנדסאי אדריכלות, הנדסאי בניין, אדריכל או מהנדס בניין, שמוסמך לאתר ליקויים כאלו, להחליט האם ניתן לתקן את הפגמים, ואם כן, כיצד יתוקנו ובכמה תסתכמנה עלויות התיקונים.

שימושים של ביקורת מבנים

לביקורת המבנים נודעת תועלת עבור אדם שעומד לפני קנייה של נכס. בעזרת ממצאי הבדיקה הקונה העתידי יכול להבין באיזה מצב נמצא הנכס. הבדיקה מפחיתה את האפשרויות המוכר להסתיר פרטים בעיתיים לגבי הדירה או הבית[1], קיימת גם חשיבות רבה לביקורת המבנים לאחר הקניה וזאת בעיקר כאשר נרכשת דירה חדשה מקבלן, בעזרת בדיקה כזו יכול הרוכש לאלץ את המוכר לתקן את ליקויי הבניה ואי ההתאמות שנמצאו בנכס על פי הוראות חוק המכר (דירות)[2].

דו"ח ביקורת בניה מקצועית שנעשה על ידי בעל מקצוע מוסמך, יכול גם לשמש גם כראייה, בבית משפט. המסמך שמוציא בעל המקצוע או החברה בתום הבדיקה, כולל פירוט של כל פגם חוסר וליקוי שמצא במבנה וכן הערכה לגבי עלויות התיקון של הליקוי או שמאות של ירידת ערכו ונחשב לחוות דעת מומחה. במקרה ונתגלעה מחלוקת לגבי תיקון ליקויים שונים בנכס במסגרת עסקת נדל"ן, חוות דעת המומחה אשר הוגשה לבית המשפט עשויה לסייע בפתרון הסכסוך.

הערות שוליים

[3]