ביצת עשב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביצת עשב באסטוניה.

ביצת עשב או ביצת מארשאנגלית: Marsh) היא מין ביצה של מים מתוקים והמכוסה בצמחים עשבוניים נמוכים ולא עציים. חלק מביצות המארש הם בעלי מים מלוחים או מליחים וצמחים ובעלי חיים המתאימים להם.

אזורים אלה מהווים את מרבית שטחי הביצות בעולם. הם נוצרים כאשר שטח גדול ומישורי מוצף, לרוב, עקב יציאתו של נהר מאפיקו (נהר, הזורם באפיק עמוק, יכול להגיע לשטח בו הוא יתפרש ויתפצל לזרם מאד רדוד, אטי ורחב). במקומות אלה, לרוב, יש זרימה, אך היא מאד אטית ובלתי מורגשת. סביבת חיות כזו מאופיינת בצמחייה עשבונית צפופה וגבוהה, המכסה את רוב שטח הביצה, ולא רק את גדותיה. שפכי נהרות (במיוחד שפכי דלתא ) הם מקומות ההמצאות העיקריים של אזור זה. ביצת עשב יכולה להתפרש כמה קילומטרים מכל צד של הדלתא ובתוך הדלתא עצמה. לפנים, בזמן קיומו של אגם החולה, עד ייבושו בשנות החמישים, היה בצדו הצפוני אזור ביצות כזה. ביצות כאלה, של קנים וסוף, מצויות באזורים רבים מאד של העולם. האוורגליידס בצפון אמריקה, הקאמארג באירופה, דלתת האוקוונגו באפריקה והפנטנאל בדרום אמריקה הם מביצות העשב הגדולות והמפורסמות בעולם.

מיני חיות הנמצאות בביצות העשב: צבי ביצות, עופות מים כמו ברווזיים, חסידות, אנפות, שלדגים ועגורים, צפרדעים וקרפדות, תנינאים (כגון תנינים, אליגטורים וקיימנים), הנוטריה, הקפיברה, הלוטרה, ההיפופוטם, קודו הביצות ותאו המים. בנוסף עליהם ישנם מינים דגים שונים כמו השפמנון, חרקי מים ורכיכות שונות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביצת עשב בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.