ביל הייווד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביל הייווד
William Dudley Haywood
דיוקנו בתמונה מספרה של אמה לנגדון שביתת הנחל הפיסח[1]
דיוקנו בתמונה מספרה של אמה לנגדון שביתת הנחל הפיסח[1]
דיוקנו בתמונה מספרה של אמה לנגדון שביתת הנחל הפיסח[1]
לידה 4 בפברואר 1869
פטירה 18 במאי 1928 (בגיל 59)
מוסקבה, ברית המועצות
מדינה ארצות הברית
מקום קבורה גופתו נשרפה. חצי מאפרו נקבר בקיר הקרמלין, וחצי מאפרו נשלח לארצות הברית ונטמן בשיקגו
מפלגה המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית (SPA)
מהמייסדים של איגוד פועלי התעשייה של העולם

ויליאם דאדלי הייווד (William Dudley Haywood;‏ 4 בפברואר 1869 - 18 במאי 1928), הידוע יותר כ"ביג ביל" הייווד, היה אחד מהמייסדים של איגוד פועלי התעשייה של העולם שפעל בארצות הברית בתחילת המאה ה-20, וכמו כן נודע כמנהיג פועלים, וחבר בוועדה המארגנת של המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית (SPA). במהלך שני העשורים הראשונים של המאה ה-20.

קורותיו

הוא היה מעורב בכמה מהמאבקים הבולטים של התארגנויות פועלים ברחבי ארצות הברית לרבות שביתת הטקסטיל של לורנס, מלחמות הפועלים של קולורדו, ושביתות נוספות במסצ'וסטס וניו ג'רזי. הייווד היה תומך נלהב של התאגדות תעשייתית, פילוסופיה אשר קראה לכינוס כלל העובדים בתעשייה תחת איגוד אחד גדול, ללא קשר למקצוע הספציפי של החברים או לרמת המקצועיות שלו. תפיסה זו היוותה ניגוד לאיגודי המקצועות שהיו נפוצים באותה התקופה, דוגמת פדרציית העבודה האמריקאית AFL שתמכה בחיזוק איגודי מקצועות. הייווד נבדל מרוב האיגודים הקיימים גם באמונתו שעובדים מכל הגזעים והמינים צריכים להיות מאוחדים יחדיו.[2] העדפתו הברורה של הייווד את הפעולה הישירה על פני הפעולה הפוליטית, הביאה אותו לניכור מהמפלגה הסוציאליסטית האמריקאית, שבסופו של דבר גירשה אותו משורותיה ב-1912. [3]

הייווד, שמעולם לא חשש מקונפליקטים אלימים, היה מטרה מועדפת של התביעה בארצות הברית. ב-1907 הוא נשפט באשמת רציחתו של פרנק סטיונברג וזוכה. המשפט משך תשומת לב ציבורית גדולה אליו ואל מעשי ה IWW. ב-1918, נאשם הייווד יחד עם עוד 100 חברי IWW באשמת הפרה של חוק הריגול האמריקאי מ-1917, במהלך ההפחדה האדומה הראשונה. כל הנאשמים, לרבות הייווד נמצאו אשמים. על הייווד הוטל עונש של 20 שנות מאסר. לאחר שהערעור האחרון של הייווד לא הצליח ובעודו מחוץ לכלא בערבות, ברח הייווד לרוסיה הסובייטית ב-1921, ונותר שם עד סוף חייו ב-1928.[4] לבקשתו של הייווד, גופתו נשרפה. חצי מאפרו הוטמן במוסקבה, ומחציתו השנייה הועברה לארצות הברית, לקבורה בשיקגו.

מפרסומיו

  • Industrial Socialism With Frank Bohn. Chicago: Charles H. Kerr & Co., 1911.
  • "The General Strike. Chicago: Charles H. Kerr & Co., n.d. [1911]. Speech of March 16, 1911.
  • Bill Haywood's Book: The Autobiography of Big Bill Haywood. New York: International Publishers, 1929. Reissued as The Autobiography of Big Bill Haywood.

לקריאה נוספת

  • Peter Carlson, Roughneck: The Life and Times of Big Bill Haywood. New York: W.W. Norton, 1983.
  • Joseph R. Conlin, Big Bill Haywood and the Radical Union Movement. Syracuse, NY: Syracuse University Press, 1969.
  • Sam Dolgoff, "Revolutionary Tendencies in American Labor – Part 2," The American Labor Movement: A New Beginning. Resurgence.
  • Beverly Gage, The Day Wall Street Exploded: The Story of America in its First Age of Terror. New York: Oxford University Press, 2009.
  • Elizabeth Jameson, All That Glitters: Class, Conflict, and Community in Cripple Creek. Urbana: University of Illinois Press, 1998.
  • J. Anthony Lukas, Big Trouble: A Murder in a Small Western Town Sets Off a Struggle for the Soul of America. New York: Simon and Schuster, 1997.
  • Harry Siitonen, "The IWW: Its First 100 Years," Industrial Workers of the World, March 2005.
  • Vincent St. John, The IWW: its History, Structure and Methods. Chicago: IWW Publishing Bureau, 1917.
  • Fred W. Thompson, The IWW: Its First Seventy Years 1905–1975. Industrial Workers of the World, 1976.
  • Bruce Watson, Bread and Roses: Mills, Migrants, and The Struggle for the American Dream. New York: Viking-Penguin, 2005.
  • Howard Zinn, A People's History of the United States. Revised and Updated. New York: HarperCollins, 2009.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביל הייווד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Langdon, Emma Florence. The Cripple Creek Strike: A History of Industrial Wars in Colorado (1905 ed.). Denver: Great Western Publishing Co.
  2. ^ Howard Zinn, A People's History of the United States. Revised and Updated. New York: HarperCollins, 2009; עמ' 337–339.
  3. ^ Sam Dolgoff, Revolutionary Tendencies in American Labor – Part 2 The American Labor Movement: A New Beginning. 1980, Resurgence.
  4. ^ "Big Bill Haywood Weds. Can't Speak Russian and Russian Wife Can't Speak English," New York Times, January 14, 1927 .


ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ביל הייווד28755029