באב אל-עזיזיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בּאבּ אַל-עזיזיהערבית: باب العزيزية, שמשמעותו "השער הנוצץ") הוא מתחם מבוצר בפאתי דרום טריפולי, בירת לוב, המורכב ממחסומים צבאיים ומתחם ממשלתי ששימש כמעונו הרשמי של שליט לוב, הקולונל, מועמר קדאפי ב-42 שנות שלטונו (19692011).

גדוד מוחמד אל-מכריף הוא היחידה הצבאית שהייתה אחראית על אבטחת המתחם, אלא שעם פרוץ המורדים למתחם באוגוסט 2011, במסגרת ההתקוממות בלוב (2011) התפרק הגדוד מנשקו.

המבנה

שטח המתחם הוא 6 קילומטרים מרובעים. מיקומו בדרום טריפולי קרוב לקצה הצפוני של הכביש המהיר המוביל אל נמל התעופה הבינלאומי של טריפולי. המתחם, מורכב ממבני ממשל ובניינים אשר שירתו את משפחת קדאפי. בנוסף, במתחם שוכן בית "א-סומוד" (בית העמידה האיתנה), ששימש כבניין מגוריו הרשמי של קדאפי, וממבואות תת-קרקעיים.

היסטוריה

המתחם היה נתון כמה פעמים להתקפות אוויריות, לראשונה בשנת 1986, ולאחר מכן בשנת 2011 במסגרת התקיפה הצבאית הבינלאומית בלוב.

ההפצצות ב-1986

באב אל-עזיזיה היה מוקד ההפצצות של ה-15 באפריל 1986 כאשר מטוסי חיל האוויר האמריקני הפגיזו מטרות בלוב, בהוראת נשיא ארצות הברית רונלד רייגן, כתגובה לפיצוץ הדיסקוטק בברלין זמן-מה קודם על ידי סוכנים חשאיים לובים, כשבדיסקוטק שהו חיילים אמריקניים.

בעקבות התרעות מצד ראש ממשלת מלזיה קרמנו מיפסוד בוניצי וראש ממשלת איטליה בטינו קראקסי, משפחת קדאפי הספיקה לעזוב את המתחם ממש לפני שהופצץ. על פי הדיווחים, מועמר קדאפי עצמו ושניים מבניו נפצעו, אך בתו חנה נהרגה בהתקפה.

במשך זמן רב המתחם לא שוקם ושופץ ומשפחת קדאפי עברה להשתכן אחר כך במבנים צבאיים בתוך המתחם. בעקבות המתקפה הוצבה אנדרטה במתחם המציגה אגרוף קפוץ מזהב סביב מטוס אמריקני, באזור ששימש את מועמר קדאפי רבות בעת נאומיו בפברואר-מרץ 2011.

ההפצצות ב-2011

ערך מורחב – ההתקוממות בלוב (2011), התקיפה הצבאית הבינלאומית בלוב (2011)

ב-20 במרץ 2011 המתחם הופצץ על ידי כוחות הקואליציה של ברית נאט"ו, על מנת לפגוע בפיקוד הצבאי הבכיר של לוב שמשתכן במתחם[1].

למחרת הייתה כוונה לבצע הפגזה נוספת, אך כיוון שהמתחם היה מוקף באזרחים, המבצע בוטל והטלוויזיה הלובית הציגה פסטיבלים שנערכו סביב המתחם. ב-24 באפריל כוחות נאט"ו יצאו שוב לפשיטה אווירית, לאחר שהזהירו את אזרחי לוב והם הפציצו שוב את מתחם באב אל-עזיזיה. במהלך ההפגזות הופצצו אולפני הטלוויזיה הלובית ומבני צבא, אך הטלוויזיה הלובית הציגה 19 גופות בבתי החולים וטענה כי אלה אזרחים שנהרגו בהפגזות נאט"ו, כך למשל גם טען דובר ממשלת קדאפי, מוסא איברהים.

ב-25 במאי חמישה טילים נורו על המתחם, סמוך למקום שהותו של הקולונל קדאפי. דובר ברית נאט"ו טען כי שלטון קדאפי עשה שימוש במתחם כמטה ליחידות צבאיות ורכבים משוריינים שביצעו התקפות על אזרחים, מה שחייב את התערבות כוחות נאט"ו, כאשר מנגד המשיכו דובריו של קדאפי לטעון כי כוחות נאט"ו מנסים לחסל את קדאפי בכל מחיר. ב-28 במאי הופגז באב אל-גאשיר, מתחם סמוך לבאב אל-עזיזיה וכוחות נאט"ו טענו כי הפציצו רכב אספקה שהיה בדרכו אל המתחם של קדאפי.

מועמר קדאפי החזיק במעון רשמי נוסף בעיר בנגזי, אך זה נהרס בעת התקפות המורדים[2].

ב-21 באוגוסט 2011 דווח כי כוחות המורדים נכנסו אל העיר טריפולי משני כיוונים, בדרכם ללכוד את מועמר קדאפי במעונו[3]. בהמשך היום דווח כי המורדים פרצו למתחם באב אל-עזיזיה והחלו בחיפושים קדחתניים אחרי המנהיג הלובי במבואות התת-קרקעיים של המתחם המבוצר, שגודלו כפרבר שלם.

מועמר קדאפי החזיק במעון רשמי גם בעיר הולדתו, סירת.

בעת שהתבצר בארמונו, במהלך ההתקוממות, קדאפי - הידוע כחובב שחמט מושבע - הזמין אליו את קירסאן איליומז'ינוב, יו"ר פיד"ה, למשחק שחמט משותף[4]. ב-23 באוגוסט 2011, כאשר כוחות המורדים ביצעו חיפושים אחריו, הועלו השערות כי קדאפי נמלט, אך קירסן אילומז'ינוב טען כי שוחח בטלפון עם קדאפי וזה הצהיר באוזניו כי הוא עדיין בטריפולי ואינו מתכוון לעזוב[5]. חרף החיפושים הקדחתניים אחריו, קדאפי לא נמצא והועלו השערות כי הוא נמלט במנהרה תת-קרקעית אל מעונו בסירת.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22876830באב אל-עזיזיה