אשפוז בית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אשפוז בית (נקרא גם אשפוז ביתי) הוא טיפול תומך המתקיים בבית המטופל תחת מעקב רפואי, בניגוד לטיפול הניתן במרפאות או בבתי אבות[1].

אשפוז בית הוא "מודל חדש של רפואה"- המאפשר נגישות רפואית כדי להעניק לכל מטופל בכל מקום, את הטיפול המיטבי ושירותים ייחודיים: אשפוז בית פנימי, אשפוז בית פסיכיאטרית, טיפול ביתי, מערך שיקום און-ליין ושיקום (רפואה) לב מהבית ותוכניות ייעודיות (תוכנית טיפול להשמנת ילדים, מרפאת סוכרת וירטואלית)[2].

אשפוז עד הבית

אשפוז בית כחלופה לשהות בבית החולים, הוא אחד מסימניה של המהפכה התפיסתית בעולם הרפואה.

למטופלים רבים אשפוז בית נוח יותר מאשפוז בבית חולים, הוא בעל סיכויים גבוהים לשיפור במצב הרפואי, הפיזי, הנפשי והחברתי בהשוואה לאשפוז בבית חולים, ומתקיים בסביבה ביתית מוכרת המפחיתה את הסיכון להידבקות בזיהומים צולבים ובהיבטים הכלכליים – על רקע המחסור במיטות אשפוז במוסדות רפואיים והחיסכון במשאבים בהשוואה לאשפוז במוסד[3].

המעבר לאשפוזי בית בעשורים האחרונים בעולם כולו על רקע הזדקנות האוכלוסייה, העלייה בתחלואה כרונית והעומס הגובר על מוסדות רפואיים באשפוז חולים קשים ומורכבים, לצד הרצון לחסוך בהוצאה הלאומית והציבורית על שירותי בריאות.

גם בישראל מפותחים שירותי אשפוז בית ומקודמים בתקופת התפרצות נגיף קורונה על רקע הסטת משאבי בתי החולים לטיפול בחולים קשים וחששם של מטופלים רבים להגיע למסגרות אשפוז כללי ולהידבק בנגיף במצבים רפואיים שניתן לטפל בהם גם בבית. עם זאת, חסמים כלכליים עדיין מונעים מבתי חולים להפנות מאושפזים למסגרות של אשפוז בית, באופן שעשוי לכאורה להביאם לכדי הפסד כלכלי.

בארץ שירותי אשפוז הבית ניתנים ישירות באמצעות צוותים ייעודיים בקופות חולים וכן על ידי חברות הפועלות בהסכמים עם הקופות. משנת 2019 מעודד משרד הבריאות את קופות החולים לקדם אשפוזי בית בישראל באמצעות מבחני תמיכה, המאפשרים חלוקת תקציבים לקופות שמפנות מאושפזים למסגרות אלה[4].

למי מתאים אשפוז בית?

  • למטופלים בוגרים מעל גיל 18 (במשרד הבריאות נבחנת האפשרות להרחיב את מערך אשפוזי הבית גם לילדים).
  • למאושפזים שמצבם מוגדר 'יציב' מבחינה נשימתית ומבחינת לחץ הדם במידה שמאפשרת להם שחרור מהצורך בניטור פיזיולוגי רצוף ולפי הערכה רפואית אינם בסיכון גבוה להידרדרות במצבם לכדי סכנת חיים והם בתקופת שיקום.
  • לשיקום אורתופדי- החלפת מפרקים, שברים וקטיעות
  • לשיקום נוירולוגי- אירועים מוחיים, פגיעות ראש ועמוד שידרה[5]
  • במסגרת אשפוז בית יש אחריות רפואית לצוות המטפל ובעיקר לרופא האחראי שמונה למטופל ומטפל, לקרוב משפחה או לאיש צוות סיעודי שביכולתו ללוות את החולה בביתו, להשגיח עליו ולטפל בו כל שעות היממה.

איך פועל אשפוז בית?

אשפוזי בית ניתנים בישראל באמצעות קופות החולים ישירות על ידי מחלקה ייעודית הפועלת במחוזות מסוימים של הקופה או באמצעות חברות החתומות עם הקופות על הסכמים למתן השירות. אנשי מקצוע המספקים טיפול רפואי בבית כוללים אחיות מוסמכות, אחיות מעשיות ואחיות מורשות. מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת ועובדים סוציאליים. שירותי שיקום עשויים להינתן על ידי פיזיותרפיסטים, פתולוגים ודיאטנים.

בשלב הראשון ייעשה ביקור הערכה- ע"ו רופא מומחה כדי להתאים לחולה תוכנית טיפול אישית המותאמת לצרכיו הרפואיים (הערכה תפקודית, הערכת כאב, מצב נפשי, התאמת תרופות וכו')

תוכנית הטיפול -תגדיר ביחד עם קופת חולים שתקבע יעדים לטיפול ואת אנשי המקצוע הרפואיים (קבועים וזמינים) שילוו את המטופל ותוכנית ביקורים. ביקורי בית קבועים, הסעת המטופל מבית החולים לאשפוז בית, ביקורי חירום 24/7 לפי הצורך. זמינות טלפונית 24/7 בכל ימות השנה. ניטור ביתי – לרבות מד לחץ דם, דופק, ומד סטורציה. בדיקות דם – לקיחת בדיקת דם ע”י צוות המטפל של צבר רפואה ושינוע הבדיקה למעבדות הקופה, הסעה לבדיקות דימות במתקני הקופה בהתאם לתוכנית הטיפול[6]

מעקב הרופא האחראי והצוות המטפל- לפי נוהלי[7] משרד הבריאות, במהלך אשפוז הבית המאושפז נדרש להיבדק על ידי רופא ואחות בביתו מדי יום. הוא מקבל שירותים רפואיים מרחוק: ביקורי מעקב רפואי מרחוק, למסור דגימות דם ושתן מהבית ובמצבים מסוימים אף לבצע בדיקות דיגיטליות, לעבור אבחונים מרחוק בעזרת מכשור רפואי מתקדם ולהתחבר מהבית בטלפון ואף בווידאו למספר הולך וגדל של מטפלים

הערכה מחודשת – לאחר התייצבות מצבו הרפואי של המטופל, תעשה הערכה מחודשת בכדי להחליט על המשך הטיפול.

אשפוז פנימית בבית

מחלקת "אשפוז פנימית" מהווה תחליף מלא לאשפוז הניתן בבית החולים. כיום אשפוז פנימית בבית ניתן לחולי קורונה במצב קל או בינוני וכן למטופלים עם דלקות וזיהומים שונים הדורשים עירויים.

ד"ר גליה ברקאי, מנהלת שיבא BEYOND בית החולים הווירטואלי הראשון בישראל, שמשלב רפואה של מיטב אנשי המקצוע עם טכנולוגיות מתקדמות, ומאפשר לנהל טיפולים רפואיים מביתם[8] מדגישה: "השירות מאפשר לנו להמשיך לנהל את הטיפול במחלות כרוניות בעזרת אמצעים טכנולוגיים לניטור החולים ותקשורת המתבצעת מולם דרך וידאו ואפליקציה ייעודית. יחד עם אחות קהילה מטעם קופת החולים שמגיעה לבית המטופלים על בסיס שוטף ללקיחת מדדים ובדיקות גופניות. המטופלים זוכים למעטפת רפואית לא פחות טובה מאשר אילו היו מתאשפזים בבית החולים."

פרופ' גדי סגל, מנהל מחלקה פנימית בשיבא ומנהל שירות אשפוזי הבית ברפואה פנימית בשיבא BEYOND, מעיד כי "אשפוז הבית הוכח כתחליף מצוין עבור מרבית המטופלים שנמצאו מתאימים לכך. "אנו זוכים לטפל בחולים עם מחלות זיהומיות, כולל מחלות מורכבות ובעיות כרוניות המצריכות טיפול תרופתי. ההחלטה בשיבא להתרחב לעולם הטלמדיסין אינה רק מתוך אידאולוגיה, אלא מתוך תפיסה שנועדה לענות על צורך אמיתי המגיע מהשטח. בשל העומס שבימי הקורונה נמצא במגמת עלייה מדאיגה, האשפוז הביתי הוא פתרון שנועד להקל על המערכת להתמודד עם המצוקה[9].

פרופ' ישראל דודקביץ, מנהל האגף לרפואה שיקומית בשיבא, מוביל את השיקום אונליין לאנשים הסובלים מפגיעות מוטוריות, קוגניטיביות ושפתיות. הטיפול מסייע להם לרכוש מחדש מיומנויות שנפגעו ולחזור לתפקוד מרבי. שיקום של אדם (מטפל מקצועי) מול אדם (הזקוק לשיקום) המתבצע בעזרת מחשב, תחת פיקוח, הצבת יעדים, ניטור, קבלת משובים ומעקב קפדני אחר התהליך ומהלך ההתקדמות". מערכת הכוללת אחת או יותר מהתוכניות הבאות: שיקום תנועה, שיקום שפה ודיבור, שיקום קוגניטיבי, שיקום נשימתי ושיקום פסיכולוגי"[10].

אשפוז בית פסיכיאטרי

אשפוז בית פסיכיאטרי של שיבא BEYOND הוא השירות ראשון בעולם, המאפשר למטופלים לקבל טיפול הדרוש להם בלי לצאת מאזור הנוחות שלהם בשיתוף עם קופות החולים מכבי ומאוחדת. המטופלים משתחררים לביתם עם ערכה דיגיטלית המאפשרת תקשורת רציפה, יחד עם שעון חכם וקופסת תרופות דיגיטלית המאפשרת לנטר מדדים מרחוק ולבדוק את מידת ההיענות לטיפול התרופתי.

לדברי אסף כספי מנהל מחלקה פסיכיאטרית, השירות כולל מעטפת טיפולית מלאה הניתנת מרחוק על צוות מומחים רב-תחומי[11]. "באשפוז הביתי היכולת שלי לתת טיפול טוב היא גדולה יותר. במחלקה בבית החולים יש מאושפזים רבים במצבים קשים, ובאופן טבעי תשומת הלב העיקרית מופנית אליהם. באשפוז הביתי המטופלים הקלים יחסית זוכים למלוא הקשב שלנו{{אשפוז פסיכיאטרי בבית, באתר שיבא תל השומר}}.כך נשמר הקשר עם הפסיכיאטר המטפל. כאשר יידרש מענה טיפולי כתוצאה מהתקף, ייקרא הרופא לתת את הטיפול המתאים וללוות את החולה עד שההתקף יחלוף. אשפוז בית הוא חלופה יעילה לחולים שאינם מסכנים את עצמם או את סביבתם[12]

אשפוז בית לחולי אי ספיקת לב

"מטרות אשפוז הבית עבור מטופלים החולים באי ספיקת לב היא הארכת תוחלת החיים תוך שמירה על איכות ונוחות חיים מרבית, מניעה או האטה של קצב התקדמות המחלה, והפחתת אשפוזים, ושימוש מושכל בתרופות ובבדיקות"[13]

אשפוז הוספיס וטיפול פליאטיבי

רפואת ההוספיס המודרנית כוללת טיפול מקל לאלו שאינם בני טיפול והבראה בבתי חולים או בבתי אבות. בהוספיס בית מאפשרים לאנשים שאובחנו במחלות חשוכות מרפא ומצויים בשלב הסופי של המחלה לסיים את חייהם בכבוד ובבית[14].

הטיפול הפליאטיבי מפחית אשפוזים מיותרים, משפר אבחונים בחולי סרטן המקבלים טיפולים ומעלה את שביעות רצונם של המטופלים. גישה זו מאפשרת לחולים ולבני משפחותיהם להיות שותפים מלאים בקבלת ההחלטות הטיפוליות הנוגעות להם, לקבל טיפול לפי העדפותיהם וערכיהם ובמקביל לנהל חיים עצמאיים ומכבדים[15]

ראו גם

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ "אשפוז בית- כל מה שצריך לדעת" באתר כמוני
  2. ^ אתר למנויים בלבד גיא פישקין, "למה להגיע לבית החולים, כשבית החולים יכול להגיע לבית שלך?", באתר TheMarker‏, 30 בספטמבר 2021
  3. ^ "אשפוז בית הוא חלופה מלאה לשירות הניתן בבית החולים" באתר TheMarker
  4. ^ אשפוז בית כחלופה לשהות בבית החולים באתר שרן-רפואה עד הבית
  5. ^ מערך אשפוז בבית- צבר ברפואה
  6. ^ חלוקת אחריות ניהולית ומקצועית לתחום אשפוזי הבית
  7. ^ נוסח לאישור משרד הבריאות
  8. ^ ליאת זנד, לראשונה בישראל: בית חולים וירטואלי, באתר ynet, 3 במאי 2021
  9. ^ מיכל הלפרין, ‏לאחרונה התחלנו להציע לחולי קורונה אופציה לאשפוז ביתי, באתר ‏מאקו‏‏, ‏15 באוגוסט 2021‏
  10. ^ הושק בית החולים הווירטואלי הראשון בישראל, באתר שיבא תל השומר04-07-2021
  11. ^ אדן רזניק, ‏פחות עומס בבתי חולים, באתר ישראל היום, 24 במאי 2020
  12. ^ רונן דוד, פגועי נפש: טראומת האשפוז, ‏2 באוקטובר 2011
  13. ^ אשפוז בית לחולי אי ספיקת לב
  14. ^ אתר למנויים בלבד איילת שני, ד”ר רוני צבר מנסה ללמד אותנו איך למות, באתר הארץ, 22 בפברואר 2013
  15. ^ מהו טיפול תומך?, באתר אגודת תמיכה - האגודה הישראלית למתן טיפול תומך, טיפול פליאטיבי, ‏1 במרץ 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32907122אשפוז בית