ארי שטרנפלד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארי שטרנפלד

ארי אברמוביץ' שטרנפלדרוסית: Ари Абрамович Штернфельд; ‏ 14 במאי 1905, שייראדז, מחוז קאליש, רוסיה - 5 ביולי 1980, מוסקבה, ברית המועצות) היה מדען סובייטי ממוצא יהודי, מחלוצי תחום חקר החלל.

השנים הראשונות

בשנת 1923 הוא התחיל ללמוד באוניברסיטה היגלונית בקרקוב, כבר לאחר השנה הראשונה של הלימודים שטרנפלד נסע לצרפת במטרה ללמוד הנדסה. עם סיום הלימודים וקבלת תואר מהנדס מכונות שטרנפלד עבר לפריז ובשנת 1928 החל לימודי תואר שלישי. גם אשתו שהגיע איתו לצרפת מפולין למדה בסורבון. במקביל היא הייתה פעילה במפלגה הקומוניסטית. בשנת 1929 שטרנפלד הכיר עבודות של קונסטנטין ציולקובסקי והחל להתכתב איתו.

בשנת 1932 שטרנפלד חזר ללודז' והמשיך את מחקריו בתחום החלל. בדצמבר 1933 הוא הציג את תוצאות מחקריו באוניברסיטת ורשה, אך ללא הצלחה גדולה.

הוא חקר אפשרויות למימוש טיסות אנושיות לחלל והיה הראשון שהשתמש במילים "קוסמודרום" (נמל חלל) ו"קוסמונאוטיקה" שפורסמו לראשונה בספרו "מבוא לחלל" מ-1934. לאור כך הוא חזר לפריז. ב-6 ביוני 1934 הוא קיבל פרס על עבודות בתחום החלל. אף על פי שהוא קיבל הכרה והיה יכול להמשיך את מחקריו שטרנפלד החליט לעבור לברית המועצות. בשנת 1935 הוא מתיישב בברית המועצות. רוב קרובי משפחתו ומשפחת אשתו נותרו בפולין ונספו בשואה. גם הארכיון שלו שנותר בלודז' הושמד.

ברית המועצות

במוסקבה הוא התחיל לעבוד ב"מכון הריאקטיבי" לצד ולנטין גלושקו, סרגיי קורוליוב ומיכאיל טיכונראבוב. בשנות ה-30 המאוחרות ראשי המכון הוצאו להורג ורוב המהנדסים הוגלו לסיביר. שטרנפלד לא נעצר אך פוטר מעבודתו ולא היה יכול למצוא עבודה חלופית.

לאחר תחילת מלחמת העולם השנייה שטרנפלד ביקש להתגייס לצבא האדום אך סורב. הוא הועבר להרי אורל והחל ללמד בבית הספר לטכנאים.

רק בשנות ה-50, עבודות שלו קיבלו הכרה בברית המועצות. בשנת 1962 הוא זכה בפרס על עבודתו. בשנת 1965 הוא קיבל תואר דוקטור ללא הכנת עבודת הדוקטורט, מקרה חריג מאוד בברית המועצות. בהגיעו לגיל הגמלאות התקשה לקבל פנסיה מהמדינה, כיוון שתקופות ארוכות בחייו היה מחוסר עבודה. רק בזכות התערבות של מסטיסלב קלדיש נמצא פתרון לנושא זה.

הוא נפטר במוסקבה ונטמן בבית העלמין נובודוויצ'יה.

בשנת 1991 נקרא על שמו מכתש שטרנפלד (אנ') על ירח.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארי שטרנפלד בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0