אריה יהודה ישראל
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. |
אריה יהודה ישראל הוא ארגון של נשים ישראליות התורמות מדי שנה לקרן משותפת למען קידום והעצמת נשים ונערות בישראל. הארגון הוא חלק מרשת בינלאומית ענפה של נשים יהודיות אשר מחויבות ותורמות מכספן לקידום הפעילות של הפדרציה היהודית בעיר בה הן מתגוררות. העשייה המשותפת מביאה לבניית קשרים חברתיים משמעותיים בין החברות בארץ ובחו"ל[1].
הקמה
הארגון נוסד בשנת 1996 על ידי קבוצת נשים שעלתה מצפון אמריקה ובראשן פייגי צימרמן שעלתה לארץ ממונטריאול בשנת 1980. פייגי הייתה הנשיאה העולמית של מחלקת הנשים הבינלאומית בקרן היסוד. בשנת 1994 התקיים כנס אריה יהודה הבינלאומי הראשון בוושינגטון, ארצות הברית. במעמד הכנס הוכרז כי הכנס הבינלאומי הבא יתקיים בישראל. בתוקף תפקידה, יזמה פייגי את הקמת אריה יהודה בישראל[2]. בשנת 1996 דוריס וייזר סמול, גם כן עולה ממונטריאול, מונתה להיות יו"ר הארגון. פני הארגון החלו להתעצב, המבנה, בעלות התפקידים ומהותו. כבר בישיבות ההנהלה הראשונות הוחלט לתמוך בפרויקטים להעצמת נשים ונערות בישראל[3]. הארגון הוקם על סמך המודל הבינלאומי כארגון מתנדבות אשר מנהלות את הארגון לצד צוות מקצועי מצומצם. הרוח הישראלית, היא חברת בת של הסוכנות היהודית. הרוח הישראלית הוקמה במטרה לעודד ולקדם פילנתרופיה ישראלית[4] ולהקים קהילת תורמים מקומית שתהה מחויבת ומגויסת למטרות הארגון, לקידום הערכים והחזון תוך עידוד פילנתרופיה ישראלית. אריה יהודה ישראל פועל כחלק עצמאי מהרוח הישראלית. אריה יהודה ישראל התבסס על חברות אנגלוסקסיות, ישיבות הוועדות, האירועים והפעילויות התקיימו בשפה האנגלית[5].
תהליך ההתאזרחות
החל משנת 2008 ניתן לציין תקופת מפנה באופי הפעילות. הישיבות, באופן כמעט גורף התקיימו בשפה העברית כמו גם החלפת המידע, העבודה השוטפת והקשר עם התורמות. התהליך הוביל לתגובות מנוגדות. החברות דוברות העברית ברכו על השינוי אך החברות האנגלוסקסיות שאינן דוברות עברית מצאו את השינוי מאתגר. באופן טבעי, הן החלו להתרחק וחלקן אף עזבו את הארגון. במקביל, הצטרפו לאריה יהודה ישראל חברות צבריות-ישראליות והתאימו את התכנים ואופי הפעילות לזהותם. תהליך ההתאזרחות הגיע לשיאו בשנת 2015 עם מנויה של יו"ר הארגון הישראלית הראשונה סיגל בר-און[6].
מבנה הארגון
הארגון בנוי במבנה של וועדות המופעלות על ידי דרג מתנדב - מנהיגות מתנדבת לצד דרג מקצועי שכיר. על מנת להימנות על הדרג המתנדב יש לתרום, מדי שנה, תרומה מינימלית קבועה לפעילות הארגון. לארגון הנהלה מתנדבת אשר אחראית על הניהול השוטף של הארגון. המועצה-אשר מורכבת מהתורמות הפעילות מתכנסת 3 פעמים בשנה ותפקידה לאשר את התקציב ואת המינויים[7].
- ועדת פרויקטים - בוחנת ומחליטה על תמיכה בפרויקטים המסייעים לנשים ונערות בחברה הישראלית. הוועדה שומרת על קשר עם כל פרויקט, מבקרת בפרויקטים ובודקת שהתרומה שניתנה להם מנוצלת כראוי.
- ועדת אירועים - באחריות הוועדה תכנון והפקת אירועים ופעילויות מגוונות לקהילת החברות בקרן.
- ועדת גיוס משאבים - באחריות הוועדה לעדכן את החברות על מועד חידוש התרומה ועל החשיבות הרבה של הנושא לפעילות הקרן.
- ועדת שיווק ויחסי ציבור - הוועדה מקדמת את כל נושא השיווק ויחסי הציבור של הקרן, והסברת פנים וחוץ ארגונית.
- ועדת חברות - הוועדה אחראית על חיזוק הקשר בין חברות הארגון, קליטת החברות החדשות והשתלבותן בארגון תוך ליווי אישי ומקיף[8] .
חזון ומטרות
מטרת העל של אריה יהודה ישראל היא לעזור לנשים ולנערות לממש את מלוא הפוטנציאל שלהן ללא קשר לרקע שלהן תוך אמונה מלאה ביכולותיהן. החזון המרכזי הוא הובלת שינוי חברתי באמצעות תמיכה כספית וליווי אישי לעמותות המפעילות פרויקטים המתמחים בהעצמת נשים ונערות. השאיפה כי כל משתתפת בפרויקט תקבל כלים אשר יעשירו את ארגז הכלים שלה ויאפשרו לה להתגבר על האתגרים.
מגוון הנושאים בהם הארגון תמך הם: הכשרה לקריירה, קידום מצוינות בחינוך, ליווי נפגעות תקיפה ואלימות, קידום נשים לפוליטיקה הישראלית, קידום המודעות לבריאות נשים, ליווי חיילות בודדות לקראת השחרור מהצבא, מכינה קדם צבאית לנערות מרקע מורכב ועוד מגוון רחב של פרויקטים אשר מסייעים לנשים ולנערות לקחת חלק פעיל בחברה: להתפתח, להשתלב בעבודה, בעסקים או בקהילה ולשפר את חייהן. בכל שנה נבחרים בקפידה פרויקטים חדשים אשר זוכים לתמיכה כלכלית ולמעורבות אישית מצד החברות באריה יהודה - ישראל.
בנוסף מחויבות נשות אריה יהודה ישראל לחיזוק האחווה היהודית הנשית תוך טיפוח יחסים מקצועיים ואישיים מול קהילות שונות בעולם. כחלק ממטרות הארגון עומד גם החזון לקידום הפילנתרופיה הנשית בישראל ועידוד נשים לתרום באופן מסודר ומחושב.
פעילות הארגון בישראל
אריה יהודה ישראל היא קהילה בה כל אחת ואחת תורמת לקרן משותפת מדי שנה וביחד בוחרות את הפרויקטים בהם הן תומכות ומלוות. הבחירה נעשית תוך רצון לעשות שינויי חברתי חיובי עם התמקדות בהעצמת נשים ונערות בישראל[8].
הקהילה שמה דגש על נדיבות, סובלנות, מעורבות קהילתית, תרומה מתמשכת, שיתוף פעולה, עבודת צוות, שקיפות לצד חברות אמיצה ששמה במרכז השיח את העשייה החברתית המשותפת.
כחלק ממהות הקהילה מתקיימות פעילויות ואירועים שונים לחברות הארגון. האירועים מתקיימים גם סביב מעגל החיים היהודי הכולל התכנסות חגיגית בראש השנה, הדלקת נרות משותפת בחנוכה, חגיגת חידוש הנתינה בט"ו בשבט, מסיבות בפורים והרמת כוסית בפסח. אלמנט מרכזי בכל אירוע הוא הצגת אחד מהפרויקטים להם הארגון תורם[9].
הקשר לקהילה הבינלאומית
17,500 נשים יהודיות הן אריות יהודה מסביב לעולם[10]. בשנת 1994 התקיים הכנס הבינלאומי הראשון אשר קיבץ מאות חברות לוושינגטון ומאז אחת לשנתיים מתקיים הכנס בארצות הברית בדרך כלל בניו יורק או בוושינגטון. בשנת 2010 התקיים הכנס בניו אורלינס חמש שנים לאחר הסופה קתרינה אחת ממטרות הכנס הייתה לתמוך ולעזור בשיקום העסקים בקהילה המקומית כחלק מהחזון של נשות אריה יהודה העוסק בתיקון עולם. בשנת 1994 ובשנת 2008 הכנס התקיים בישראל. בשנת 2012 ציינו 40 שנה לאריה יהודה בכנס בניו יורק. הכנס הבינלאומי של אריה יהודה עוסק בנושאים יהודים מקומיים וגלובליים, מביא מומחים ברמה עולמית, מחבר, מעודד ומניע לעיסוק בפילנתרופיה[10]. במסגרת הפעילות של אריות יהודה מגיעות לארץ משלחות נשים שמטרתן עידוד וחיזוק הקשר למדינת ישראל, לעודד תיקון עולם-ביקור בפרויקטים ומפגש עם המשתתפים. אחד השיאים במשלחות כאלה הוא המפגש עם נשות אריה יהודה ישראל[11]
תמיכה בפרויקטים משותפים
שיתוף פעולה נוסף ומשמעותי נוצר בין קהילות שונות לבין אריות יהודה ישראל בתמיכה משותפת בפרויקטים ואף פיתוח פרויקטים משותפים.
שיתוף פעולה עם פדרציית לוס אנג'לס יצר פרויקט עם עיריית תל אביב (העיר השותפה בפרויקט partnership 2000, שותפות ביחד) פרויקט המכשיר קהילות מנהיגות משכונות דרומיות בתל אביב אשר בוחרות נושא אותו הן מעבירות לנשים בקהילה כולה[12]. הנושא הנבחר היה בריאות האישה, במסגרתו התקיימו מספר אירועים השמים את האישה במרכז ואת בריאותה בראש סדר העדיפויות.
שיתוף פעולה נוסף מתקיים עם קרן הנשים של מיאמי, תמיכה בפרויקטים "עולים ביחד" ו"התחנה הבאה-מנטורינג ספיר" פרויקט הפועל במכללת ספיר.
בעבר היו שיתופי פעולה נוספים עם פדרציית ניו יורק.
אות קיפניס ווליסון
אריות יהודה ישראליות זכו באות קיפניס ווילסון על תרומתן מעוררת ההשראה: האות ניתן לזכרן של מייסדות אריה יהודה נורמה קיפניס ווליסון וטובי פרידלנד לנשים מעוררות השראה בקהילתן.
סיכת אריה יהודה
הנשים אשר תורמות לאריה יהודה בארץ ובעולם זכאיות לענוד את סיכת האריה המוזהבת אשר מהווה את הסימן להשתייכותן לקהילה הישראלית והבינלאומית. בעת הצטרפות חברה לארגון נערך לה 'טקס סיכה' בו מברכים אותה עם הצטרפותה לקהילה. שחברותיה חרתו על דגלן לתרום מזמנן, כוחן מרצן וכספן, כדי לסייע לאחר, לעזור ולתת לכל נצרך בכל מקום ובכל הקשר לשם קידום נשים ונערות ולהעצמתן.
חשיבות הארגון ותרומתו
אריה יהודה ישראל מהווה פלטפורמה פורצת דרך בכל הקשור לפילנתרופיה נשית[13]. מבנה הארגון הייחודי בו נשים מובילות בחברה הישראלית לצד תרומתן הכספית מתנדבות ומעורבות בפעילות הארגון. הן בניהול השוטף והן במעורבות אישית בפרויקטים בהם חברות ועדת הפרויקטים של הארגון בחרו לתמוך. חשיבות הארגון בהיותו גוף אשר מעודד נשים בעמדות מפתח בחברה הישראלית לערבות הדדית ומחויבות אישית. הארגון מהווה גם כתובת עבור עמותות רבות לקבלת עזרה, עצות, קשרים ורשת תומכת החשובה מאין כמוה לעמותות הפועלות בישראל. במסגרת פעילות הארגון קיבלו אלפי נשים ונערות בישראל כלים שונים בהתאם לצורכיהן ובהתאם לצרכים הבוערים בחברה הישראלית.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט של ארגון אריה יהודה ישראל
- אתר האינטרנט של הרוח הישראלית
- אתר האינטרנט של ארגון אריה יהודה הבינלאומי (אורכב 06.07.2016 בארכיון Wayback Machine)
- אתר משלחת הנשים H2H(הקישור אינו פעיל)
הערות שוליים
- ^ אתר האינטרנט של אריה יהודה ישראל
- ^ ראיון אישי, פייגי צימרמן
- ^ ראיון אישי, דוריס ויזר סמול
- ^ אתר האינטרנט של הרוח הישראלית
- ^ עיון בארכיון החומרים של אריה יהודה ישראל
- ^ מכתב המינוי הרשמי עם כניסתה של בר-און לתפקיד.
- ^ תקנון הארגון
- ^ 8.0 8.1 מתוך המכתב לחברה החדשה, ארכיון אריה יהודה ישראל
- ^ דוח סיכום שנתי, ישיבת מועצה ואספה כללית, 16.6.2016
- ^ 10.0 10.1 The Lions of Judah: Leading with Pride, באתר של ארגון אריה יהודה הבינלאומי
- ^ לוח הזמנים של משלחת לב אל לב, 4 ינואר 2010
- ^ פרויקט "אישה" בשיתוף עיריית תל אביב וקהילת לוס אנג'לס, באתר של ארגון אריה יהודה ישראל
- ^ אודות אריה יהודה ישראל, באתר של ארגון אריה יהודה ישראל
32370402אריה יהודה ישראל