אקצ'י מיטסוהידה
ציור מתקופת האדו של אקצ'י מיטסוהידה | |
לידה | 10 במרץ 1528 |
---|---|
נהרג | 17 ביולי 1582 (בגיל 54) |
כינויים נוספים | ג'וביי |
אקצ'י מיטסוהידה (באנגלית: Akechi Mitsuhide; 10 במרץ 1528 – 17 ביולי 1582)[1], ראשית נקרא ג'וביי (Jubei) על ידי שבטו, היה סמוראי וגנרל אשר חי בתקופת הסנגוקו של יפן הפאודלית. שמו המלא היה אקצ'י ג'וביי מינאמוטו-נו-מיטסוהידה (Akechi Jūbei Minamoto-no-Mitsuhide). מיטסוהידה היה גנרל תחת הדאימיו אודה נובונאגה, אף על פי שהוא התפרסם בזכות המרד שלו נגד נובונאגה בשנת 1582, אשר הוביל למותו של נובונאגה על הונוג'י (Honnō-ji).
תחילת החיים ועלייתו
מיטסוהידה נולד בטרית טרה (Tara), מחוז מינו (כיום מחוז גיפו)[2], מיטסוהידה הוא בן למשפחת טוקי-אקצ'י של שבט שוגו הטוקי. יש שמועה שמיטסוהידה הוא חבר ילדות או בן דוד של נוהימה ( Nōhime). הדעה הרווחת היא שהוא שובח להיות גנרל מתוך 10,000 על ידי סאיטו דוזאן (Saitō Dōsan) ושבט הטוקי במהלך שליטתם במחוז מינו. כאשר בנו של דוזאן, סאיטו יושיטאטסו, מרד נגד אביו ב-1556, מיטסוהידה נלחם לצד דוזאן.
מיטסוהידה החל לשרת את ה"שוגון הנודד" אשיקאגה יושיאקי כאחד משומריו תחת הוסוקווה יוסאיי (Hosokawa Yusai). השוגון אשיקאגה הורה על אסאקורה יושיקאגה להיות השומר הרשמי שלו, הצעה אשר יושיקאגה סירב לה. יושיקאקי פנה לעזרה למיטסוהידה, אשר המליץ על אודה נובונאגה במקום[3].
בשנת 1564, נובונאגה שלח את אחותו אויצ'י להיות הכלה של אזאי נאגמסה אשר סייע לו ב-1566 בכיבושו על מחוז מינו, ופתח את הדרך אל קיוטו. השוגון יושיאקי ו מטסוהידה הגיעו לקיוטו, עיר הבירה של יפן, והמירו את מקדש הונגוקו-ג'י (Hongoku-ji) לארמון שמני בנובמבר 1568. נובונאגה חזר מקיוטו ב-4 בינואר 1569. שבט מיושי וסאיטו טאטסוקי הביסו את הדאימיו של מינו, תקפו את אשיקאגה יושיאקי בהונגוקו-ג'י, אשר שם מיטסוהידה הגן על השוגון בהצלחה. נובונאגה ביקש ממיטסוהידה להצטרף לכוחותיו, ומיטסוהידה החליט לשרת הן את השוגון והן את נובונאגה.
מיטסוהידה קיבל את סאקמוטו ב-1571 אחרי ההתקפה המוצלחת על מקדש אנריקו-ג'י (Enryaku-ji). אף על פי שנובונאגה לעיתים נדירות נתן את אמונו בנתיניו, הוא סמך במיוחד על שיבאטה קאטסוי (Shibata Katsuie), האשיבה הידיושי, ומיטסוהידה, אשר היה הנתין הראשון שקיבל ארמון מנובונאגה. לאחר שמיטסוהידה קיבל את סאקמוטו, הוא החל לפעול על מנת להרגיע את אזור טאמבה על ידי הבסת מספר שבטים כגון האטאנו והאישיקי של טאנגו. מיטסוהידה גם קיבל את ארמון קאמימה ואת אזור טאנבה.
תקרית הונוג'י
בשנת 1579, אודה נובונאגה תפס את טירת יקימי של הטאנו הידטרו בכך שהבטיח לו תנאי שלום, אך נובונאגה בגד בהסכם השלום והוציא את הידטרו להורג. זה הכעיס את משפחת הטאנו, וזמן קצר לאחר מכן, מספר ממשרתיו של הידטרו רצחו את אמו (או דודתו) של מיטסוהידה. המצב תודלק על ידי נספר עלבונות פומביים אשר נובונאגה הפנה כלפי מיטסוהידה.
בשנת 1582, מיטסוהידה קיבל הוראה לצעוד מערבה על מנת לעזור להאשיבה הידיושי אשר בזמן זה נלחם נגד שבט המורי. תוך התעלמות מפקודה זו, מיטסוהידה אסף צבא של 13,000 חיילים ופעם נגד נובונאגה בהונוג'י. ב-21 ביוני, מיטסוהידה צוטט "האויב נמצא בהונוג'י!"(ציטוט ידוע מאוד אשר בשימוש נרחב גם בימינו ביפן). צבאו הקיף את המקדש ובסופו של דבר הציתו. אודה נובונאגה נהרג או בלחימה, או בידיו שלו. בנו של נובונאגה, אודה נובוטדה, נס מהזירה, אך הוקף בניג'ו ונהרג[4]. אף על פי שלא הרג את נובונאגה באופן אישית, מיטסוהידה לקח אחריות על מותו.
הקרב של יאמזאקי
בגידתו של מיטסוהידה בנובונאגה הדהימה את הבירה, והוא פעל במהירות כדי להגן על מעמדו. מיטסוהידה, שטען ששושלתו מגיעה מטוקי ועל כן משבט המינאמוטו, הכריז על עצמו שוגון, ובזז את טירת אזוצ'י כדי לתגמל את חייליו ולשמר את נאמנותם.
מיטסוהידה הביע ידידות לחצר המלוכה המבוהל. הוא גם פעל על מנת להביא שבטים אחרים לצידו, אך כשל. הוסוקווה פוג'יקאטה, אליו הוא היה קשור דרך נישואין, ניתק איתו קשר. טסוטסוי ג'ונקיי, אשר בעבר היה בעל יחסים רעועים עם נובונאגה, גם כן עמד בצד שנגדו.
מיטסוהידה סמך על כך שהידיושי יועסק בלחימה עם מורי, ולא יוכל להגיב למרד שלו. אומנם, לאחר שנודע לו על ההתנקשות באדונו, הידיושי חתם על הסכם שלום עם מורי במהרה, ויחד עם טוקוגאווה אייסו הזדרז להיות הראשון אשר יינקום את נובונאגה וייקח את מקומו.
הידיושי הצעיד את צבאו לסטסו בארבעה ימים, ותפס בהפתעה את מיטסוהידה. מיטסוהידה לא הצליח לאסוף תמיכה למטרתו, וצבאו הצטמצם ל-10,000 איש. הידיושי לעומתו, זכה באהדת נתיניו הקודמים של נובונאגה, כולל ניווה נגהידה וטקאימה אוקון, והיה בעל צבא של 20,000 איש. שני הצבאות נפגשו בקרב של יאמזאקי.
מיטסוהידה התמקם מדרום לטירת שוריוג'י, ושמר על אגפו הימני על יד נהר היודו, ואגפו השמאלי לרגלי טנוזן בגובה 270 מטרים. הידיושי מיד החזיק ביתרון בכך שהשתלט על פסגות טנוזן. חיל החלוץ שלו אז תמרן כדי להילחם בכוחותיו של מיטסוהידה לאורך נהר האנמיוג'י. הגנרל של הידיושי, איקדה נובוטרו חיזק את אגפו הימני של הידיושי, שבמהרה חצה את נהר האנמיוג'י[5].
תוצאות
שלטונו של מיטסוהידה נמשך רק 13 ימים. בעזיבת יאמזאקי, מיטסוהידה נפטר בדרך לסקמוטו.
השמועות אומרות שהוא נהרג על ידי איכר לוחם בשם נאקאמורה צ'וביי עם חנית במבו, אך יש גם שמועות שהוא לא נהרג, אלא החל חיים חדשים בתור נזיר בשם טנקיי.
הסיבות לבגידה
אף אחד לא יודע את הסיבה האמיתית שבגללה מיטסוהידה בגד בנובונאגה, אך יש מספר תאוריות:
- שאיפה אישית - מיטסוהידה התעייף מלחכות להעלאה בדרגה תחת נובונאגה או שהתעייף מלהיות תחת מישהוא אחר.
- טינה אישית:
- במהלך הקרב על טירת יאגאמי, 1575, אמו של מיטסוהידה מתה למען המטרה של נובונאגה.
- נובונאגה האשים את מיטסוהידה בכך שהחמיא לבעלי בריתו בשטחיות אחרי ניצחונם על טקדה ופיזית בעט בו.
- בעת השהייה בטירת אזוצ'י, טוקוגאווה אייסו התלונן על האוכל שקיבל. נובונאגה הגיב בכך שזרק את כלי האוכל היקרים שלו לאגם הגינה.
- נובונאגה ביקש ממנו- קיימת אגדה שטוענת שנובונאגה ביקש ממיטסוהידה להרוג אותו אם הוא אי פעם יהפוך לאכזרי מדי, והתקרית בהונו-ג'י היא קיום ההבטחה הזו מצדו של מיטסוהידה.
- רומה על ידי הוסוקאווה פוג'יקטה- נטען שפוג'יקאטה, בנו החורג, הבטיח עזרה למיטסוהידה אך בעצם דיווח על המזימה להידיושי.
- הוא התבקש - לפי אחת התאוריות, הוא נתבקש או הושפע לבגוד בנובונאגה על ידי מורי טרומוטו, טוקוגאווה אייסו, הידיושי, אשיקאגה יושיאקי, נוהימה, אסם אבונאגה, שבט השימאזו או הקיסר אוגימצ'י.
המשפחה
- אשתו- טסומאקי הירוקו
- הבן הבכור- אקצ'י מיטסויושי
- בן מאומץ- אקצ'י הידמיטסו
- בת- הוסוקווה גרסיה
- בן דוד- אקצ'י מיטסוהרו
אבותיו
משפחת אקצי' הצליחה לעקוב אחר השושלת שלה לשבט הטוקי ומשם לשבט המינאמוטו. מינאמוטו-נו-יוריטומו הביא להשמדת שבט הטאירה באותו אופן שבו מיטסוהידה הביא סוף לנובונאגה, אשר עקב אחר שושלתו לשבט הטאירה. החרב של מיטסוהידה היא מסגנון הטנשו.
ראו גם
לקריאה נוספת
קישורים חיצוניים
- samurai archives (אורכב 24.10.2010 בארכיון Wayback Machine) מאגר מידע על סמוראים באנגלית
- אקצ'י מיטסוהידה, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ Kitamra kaden
- ^ Miyagi keizu and Kitamra kaden
- ^ http://www.samurai-archives.com/mitsuhide.html
- ^ http://www.samurai-archives.com/nobunaga.html
- ^ http://www.samurai-archives.com/hideyoshi.html
אקצ'י מיטסוהידה32544020Q313320