אקסטרא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אקסטרא
רקטת אקסטרא
מידע בסיסי
ייעוד רקטה ארטילרית מדויקת ארוכת-טווח
ארץ ייצור ישראלישראל ישראל
יצרן
פיתוח ישראלישראל התעשייה הצבאית/תעש מערכות
והתעשייה האווירית לישראל
תקופת השירות 2016?–הווה
משתמשים Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צה"ל
פלטפורמת שיגור משגר LYNX (או כלי שיט בדגם "טריגון")
מאפיינים כלליים
משקל 450 ק"ג
ממדים
אורך 4 מטר
קוטר 306 מ"מ
ביצועים
טווח 30–150 ק"מ
דיוק 10 מטר (CEP)
ראש קרב והנחיה
ראש קרבי נפיץ, 120–125 ק"ג חומר נפץ מרסק
הנחיה GPS ומערכת ניווט אינרציאלית

"EXTRA" (מבוטא אקסטרא, ראשי תיבות של Extended Range Artillery) היא רקטה ארטילרית ישראלית מדויקת לטווח בינוני-ארוך מתוצרת התעשייה הצבאית שנועדה לפגיעה מדויקת במטרות איכות כגון מפקדות אויב, סוללות טילים וארטילריה, מתקני מכ"ם וכו'. הרקטה, שתוכננה להיות בעלת הטווח הארוך בעולם, מוצעת במספר ראשי קרב וביניהם פצצונות רסס ורש"ק חדירה, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וייחודיות. האקסטרא מיוצרת על ידי תעש מערכות ומפעל מלמ של התעשייה האווירית לישראל (תע"א) בשיתוף פעולה הדדי.

קוטר הרקטה 306 מ"מ ואורכה כ-4 מטר. משקלה בשיגור הוא 450 ק"ג היא נושאת ראש קרבי עם חומר נפץ מרסק במשקל של עד 120 ק"ג. היא בעלת טווח של 150 קילומטר ודיוק של 10 מטר. הרקטה משוגרת ממשגר ה-LYNX. לאקסטרא קיים דגם בשם "טריגון" בו הרקטה והמשגר מותאמים לירי מהים ובפרט מכלי שיט.

ה-"EXTRA" מוגדרת כ"רקטה מתקנת מסלול". בעוד שלטיל יש מערכת ביות עצמאית ויכולת לעקוב אחרי המטרה באופן אקטיבי ולתקן את מסלולו בהתאם לתנועתה, רקטה מתקנת את מסלולה כך שהיא תפגע בנקודת ציון נייחת שהזינו לה בעת השיגור. "EXTRA" מודעת למיקומה ומונחה על ידי מערכת ניווט אינרציאלית וכן GPS. בשל הנחייה זו מסוגלת "EXTRA" לפגוע בדיוק של 10 מטר (CEP < 10 m) בכל מזג אוויר. אקסטרא מדויקת בהרבה מרקטות קרקע-קרקע רגילות (חסרות הנחייה או יכולת תיקון עצמית).

מנכ"ל התעשייה האווירית, משה קרת, אמר (2005) כי: "יכולות הטווח, הדיוק וזמן המעוף הקצר משתלבות היטב בתפיסת הקרב החדשה של צה"ל, ויאפשרו פגיעה מדויקת במטרות, ומניעת פגיעה בלא מעורבים בלחימה".

מערכת "EXTRA" נרכשה על ידי צה"ל לצורך שימוש המערך הרקטי של חיל התותחנים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0