אצטילציה
אָצֵטִילַצְיָה (או אִצְטוּל[1]) היא תגובת אסטריפיקציה אורגנית עם חומצה אצטית. בתהליך קבוצה פונקציונלית של אצטיל חוברת לתרכובת, ומעניקים לתרכובת את השם אצטט אסטר או אצטט. דה-אצטילציה היא התהליך ההפוך, שבו קבוצת האצטיל מוסרת מתרכובת.
בביולוגיה
אצטילציה של היסטונים קשורה לשעתוק פעיל ולאאוכרומטין. אצטילציה של היסטונים מתבצעת על ידי אנזימי HAT (histone acetyl transferase), ודה-אצטילציה – על ידי אנזימי HDAC (histone deacetylas). העברה של קבוצת אצטיל לחנקן מתרחשת באמצעות מנגנונים שונים, חלקם הפיכים וחלקם אינם הפיכים. אצטילציה של הקצה האמיני דורשת ביקוע בלתי הפיך של המתיונין הראשון והחלפתו בקבוצת אצטיל. תהליך זה קורה בכ-80%–90% מהחלבונים האנושיים, וחשיבותו אינה ברורה[2].
ו"ג אלפריי גילה בשנת 1964[3] שסינתזת RNA קשורה לאצטילציה של חלבוני ההיסטונים. בהמשך התגלה כי אצטילציה של ליזין בקצה האמיני של היסטונים היא שיטה נפוצה לבקר שעתוק של גנים, מכיוון שהאצטילציה מנטרלת את המטען החיובי של ליזין ובכך הופכת את ה-DNA לנגיש לחלבונים. אצטלציה זו היא הפיכה. אצטילציה מתרחשת בעיקר על ליזין, אך מתרחשת גם על אלנין, ארגינין, אספרטט, ציסטאין, כליצין, גלוטמאט, מתיונין, פרולין, סרין, תריאונין וואלין[4]. פגיעה במסלולי האצטילציה מעורבת במחלות שונות, ובהן סרטן, הזדקנות, מחלות חיסוניות, מחלות קרדיווסקולריות ומחלות נוירולוגיות[4].
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ https://hebrew-academy.org.il/keyword/אִצְטוּל
- ^ Overview of Post-Translational Modifications (PTMs)
- ^ Allfrey, V.G., Faulkner, R. and Mirsky, A. (1964) Acetylation and methylation of histones and their possible role in the regulation of RNA synthesis. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A., 51, 786.
- ^ 4.0 4.1 Shahin Ramazi, Javad Zahiri, "Post-translational modifications in proteins: resources, tools and prediction methods", Database Volume 2021, 2021, baab012, doi:https://doi.org/10.1093/database/baab012
33683944אצטילציה