אפקט צ'רצ'יל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אפקט צ'רצ'יל: סיפורו של המנהיג ששינה את העולם
The Churchill Factor: How One Man Made History
מידע כללי
מאת בוריס ג'ונסון
שפת המקור אנגלית
תורגם לשפות רוסית, אוקראינית, סרבית, עברית
סוגה ביוגרפיה
נושא וינסטון צ'רצ'יל
הוצאה
הוצאה Hodder & Stoughton (אנ')
מקום הוצאה הממלכה המאוחדת
תאריך הוצאה 23 באוקטובר 2014
מספר עמודים 432
הוצאה בעברית
הוצאה סלע מאיר
תאריך 2021
תרגום ימימה עברון
מספר עמודים 348
קישורים חיצוניים
מסת"ב מסת"ב 978-1444783056

אפקט צ'רצ'יל: סיפורו של המנהיג ששינה את העולםאנגלית: The Churchill Factor: How One Man Made History) הוא ספר ביוגרפיה העוסק בעיתונאי והסופר וינסטון צ'רצ'יל, שכיהן כראש ממשלת בריטניה בין השנים 19401945 ו-19511955. הספר נכתב על ידי העיתונאי והפוליטיקאי הבריטי בוריס ג'ונסון, שכיהן כראש ממשלת בריטניה בשנים 20192022, ויצא לאור ב-23 באוקטובר 2014 על ידי הוצאת Hodder & Stoughton (אנ').

תוכן הספר

בספר מגולל בוריס ג'ונסון את קורות חייו של העיתונאי והסופר וינסטון צ'רצ'יל, תוך שהוא מציג את וינסטון כמציל הציוויליזציה האנושית בעת שכיהן כראש ממשלת בריטניה בזמן מלחמת העולם השנייה[1][2][3]. בפרק ההקדמה נכתב:

צ'רצ'יל חשוב היום כי הוא הציל את הציוויליזציה שלנו. ולב העניין: הוא היה היחיד שהיה יכול לעשות זאת. דמותו היא ההפרכה המהדהדת לעמדתם של ההיסטוריונים המרקסיסטים הסבורים כי ההיסטוריה היא סיפור של כוחות כלכליים עצומים ולא של אישים. הטענה ב"אפקט צ'רצ'יל" היא שאדם אחד יכול לשנות את הסיפור כולו.

בוריס ג'ונסון, אפקט צ'רצ'יל, פרק "הקדמה", עמ' 12–13, 2014

ג'ונסון מתייחס לעצמו פעמים רבות במהלך הספר[4]. בחלקים מסוימים בספר המחבר מערב גם את קשרו שלו לווינסטון, כגון ביקורו בצ'רטוול, בית הכפר של צ'רצ'יל בקנט, תוך שהוא מציג את מסקנתו כי הבית כולו נבנה כ"מנוע ענק ליצירת טקסט", מה שאפשר לצ'רצ'יל, מי שעתיד היה להיות חתן פרס נובל לספרות בשנת 1953, להפיק יותר מילים מאשר ויליאם שייקספיר וצ'ארלס דיקנס יחד. כמו כן הוא מציין את מסעו כשהוא רוכב על אופניו בגשם לאורך רומפורד רואד במזרח לונדון כדי לבקר את קברה של המטפלת של צ'רצ'יל, גברת אוורסט, תוך שהוא מציין כי המצבה שהקימו צ'רצ'יל ואחיו ג'ק לזכרה של גברת אוורסט היא עדות לאנושיותו העמוקה של צ'רצ'יל[5].

יציאה לאור ופרסום

הספר יצא לאור ב-23 באוקטובר 2014 על ידי הוצאת Hodder & Stoughton (אנ')[6]. ב-28 ביולי 2016 התקיים כנס לקידום מהדורת הספר בשפה הסרבית באולם אספת העיר של בלגרד (אנ') בהשתתפות ראש ממשלת סרביה (אנ'), אלכסנדר ווצ'יץ'[7][8].

בשנת 2015 יצא לאור תרגום של הספר בשפה הרוסית[9], ובשנת 2019 יצא לאור תרגום של הספר בשפה האוקראינית על ידי הוצאת Vivat (אוק') בתרגום של יורי היריש[10].

ב-3 באוקטובר 2021 יצא לאור תרגום של הספר בשפה העברית על ידי הוצאת סלע מאיר בתרגום של ימימה עברון[11]. עטיפת המהדורה העברית עוצבה בידי צבי קורן[12] ועוצבה מחדש כחלק מסדרת "המנהיגים הגדולים" של סלע מאיר[13]. בנובמבר 2021 הגיעה המהדורה בעברית למקום הראשון ברשימת רבי המכר של אתר "עברית"[14].

קבלה וביקורת

בעקבות פרסום הספר כתב ג'ון קמפנר (אנ') מ"האובזרבר" כי הספר כולל ניסיונות "לא כל כך עדינים" לערוך הקבלה בין ג'ונסון לצ'רצ'יל[15].

ההיסטוריון ריצ'רד ג'. אוונס מהמגזין "ניו סטייטסמן" כתב כי בצמתים רבים בספר, התיאור ההיסטורי נעלם. הוא מביא כדוגמה את התיאור של גברים כמו אדולף היטלר כנמוכים, בזמן שגובהם (5 רגל ו-8 אינץ' במקרה של היטלר) תאם בדיוק את הגובה הממוצע של גברים אירופאים באותה התקופה. הוא הוסיף כי יש כמה מטאפורות ומשחקי מילים מעוררי חלחלה בספר[1].

ההיסטוריון תום שגב מ"הארץ" כתב כי המחבר מנסה להבטיח לו מקום בצד המורשת של גיבורו, תוך שהוא מנסה לתרץ את כל השגיאות של צ'רצ'יל במלחמת העולם השנייה וגם מעגל פינות בנוגע ליחסו ליהודים. עם זאת הוא ציין כי זהו ספר מרתק ושנון[16].

קון קוקלין (אנ') מה"דיילי טלגרף" כתב כי סגנון הכתיבה הייחודי של ג'ונסון אינו דומה לכל סגנון אחר המשמש באינספור הספרים שנכתבו על צ'רצ'יל. הוא תיאר כי בחלקים מסוימים זה נראקה כמו תערובת של "מונטי פייתון" ו"היסטוריות איומות" (אנ'). קוקלין ציין כי ניכר שג'ונסון הוא בבירור מעריץ של צ'רצ'יל, ויכול להיות קשה לראות אילו תובנות חדשות הוא מביא לחקר המדינאי[5].

פיטר קלארק מ"פייננשל טיימס" תיאר כי כמו האפיון שנכתב בספר בנוגע לכמה מכתביו של צ'רצ'יל עצמו, גם הספר הוא "נוקב, מלא בסוג של משפטים קצרים, שגורמים לקורא לנוע במורד העמוד"[17].

סוניה פורנל (אנ') מ"אינדפנדנט" כתבה כי ישנם קטעים מרשימים בספר שבהם ג'ונסון מגייס את הכישרון העיתונאי שלו על מנת להפוך את "המזבלה ההיסטורית" לחומרים מתכלים, חדשים ונוצצים. היא הוסיפה שלג'ונסון יש גאונות מסוימת, כפי שהוצג בספרו הקודם, "חלום רומא" (אנ'), בכך שהוא הפך את ההיסטוריה לנגישה לציבור, וכי הספר יועיל לקריירה הפוליטית שלו[4].

דומיניק סנדברוק (אנ') מ"Evening Standard" (אנ') כתב כי הספר אמנם קריא, מרתק ולעיתים קרובות מצחיק, אבל לדעתו זה יהיה לא הוגן להתייחס אליו כאל ספר היסטוריה. הוא ציין כי במהלך הספר יש הרבה הצהרות מוגזמות פרועות[18].

חבר הפרלמנט הבריטי ונכדו של צ'רצ'יל, ניקולס סומס (אנ'), אמר כי זהו ספר טוב, קריא, אבל ציין שהספר לא מחדש דבר[19].

אטילה שומפלבי מאתר "ynet" כתב כי זהו ספר שמשלים את הספר הביוגרפי על צ'רצ'יל, "שעה אפלה", משום שהוא מתעכב הרבה יותר על הפרקים האלה בחייו של ווינסטון[20].

פיליפ אנשר מ"הספקטייטור" כתב כי בסך הכל, ספר זה הוא זניח מבחינת תרומה לידיעתנו על האירועים החשובים, ולעיתים אף משמיט באכזריות עובדות ברורות כדי להציג תפיסה עקבית[21].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Richard J Evans, The Churchill Factor: “One man who made history” by another who just makes it up, ניו סטייטסמן, ‏13 בנובמבר 2014 (ארכיון)
  2. ^ "זה צ'רצ'יל": מיטב הציטוטים מהביוגרפיה שכתב בוריס ג'ונסון על וינסטון, באתר מעריב אונליין, 14 בנובמבר 2021
  3. ^ אריאל בולשטיין, ‏התורה על פי צ'רציל, באתר ישראל היום, 16 בדצמבר 2021
  4. ^ 4.0 4.1 Sonia Purnell, The Churchill Factor: How One Man Made History by Boris Johnson, book review: All about our greatest leader (and a bit about Churchill) | The Independent, אינדפנדנט, ‏25 באוקטובר 2014 (ארכיון)
  5. ^ 5.0 5.1 אתר למנויים בלבד Con Coughlin, ‏The Churchill Factor by Boris Johnson, review: 'a breathless romp', The Telegraph, 23 October 2014
  6. ^ The Churchill Factor: How One Man Made History, אמזון
  7. ^ srbija.gov.rs, Премијер учествовао на промоцији књиге "Фактор Черчил", www.srbija.gov.rs (בסרבית)
  8. ^ Александра Куртеш, Вучић фасциниран Черчиловом страшћу у одбрани одлука, Politika Online
  9. ^ Читать онлайн «Фактор Черчилля. Как один человек изменил историю», Борис Джонсон – Литрес, www.litres.ru
  10. ^ Книга «Фактор Черчилля: Як одна людина змінила історію», Інтернет-магазин книг Наш Формат (באוקראינית)
  11. ^ אפקט צ׳רצ׳יל - בוריס ג׳ונסון, באתר כנרת זמורה ביתן דביר
  12. ^ אפקט צ׳רצ׳יל: סיפורו של המנהיג ששינה את העולם, באתר המרכז לטכנולוגיה חינוכית
  13. ^ מארז המנהיגים הגדולים, באתר סלע מאיר
  14. ^ סלע מאיר הוצאה לאור, אפקט צ'רצ'יל: ספרו של בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה, על ראש הממשלה האגדי שניצח את הנאצים הגיע למקום הראשון ברשימת רבי המכר של 'עברית'., באתר פייסבוק, ‏21 בנובמבר 2021
  15. ^ John Kampfner, The Churchill Factor review – Boris Johnson’s flawed but fascinating take on his hero, The Guardian, ‏3 בנובמבר 2014 (ארכיון)
  16. ^ אתר למנויים בלבד תום שגב, צ'רצ'יל היה חותם על כל מלה בספר שכתב עליו בוריס ג'ונסון, באתר הארץ, 16 בדצמבר 2021
  17. ^ Peter Clarke, ‘The Churchill Factor’, by Boris Johnson, פייננשל טיימס, ‏24 באוקטובר 2014 (ארכיון)
  18. ^ Dominic Sandbrook, Hero Churchill with deep shades of Boris | London Evening Standard, Evening Standard, ‏23 באוקטובר 2014
  19. ^ Nicholas Soames on Churchill, Brexit and Mugabe
  20. ^ אטילה שומפלבי, ביקורת ספרים: אם צ'רצ'יל היה חי היום, היו קוראים לו "מהנדס תודעה", באתר ynet, 7 בנובמבר 2021
  21. ^ Philip Hensher, Does Boris Johnson really expect us to think he's Churchill?, הספקטייטור
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אפקט צ'רצ'יל37422535Q85806769