אסון שרפת בית החולים בעיראק (2021)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסון שרפת בית החולים בעיראק
תאריך 25 באפריל 2021
גורם שריפה
הרוגים 82 אנשים
פצועים 110 אנשים

בלילה שבין 24 באפריל ל-25 באפריל 2021 פרצה שריפה בבית החולים אבן אל-ח'טיב בבגדאד שבעיראק. לפחות 82 איש נספו ו-110 אחרים נפצעו. השריפה נגרמה מהתפוצצות מכלי חמצן המיועדים לחולי קורונה. מחסור במערכות גילוי וכיבוי אש תרם להתפשטות האש, ורבים מתו כתוצאה מהוצאתם ממכשירי האוורור שלהם כדי להימלט מהאש. האסון הוביל לקריאות לתת דין וחשבון, ולמחרת השעה ראש הממשלה מוסטפא אל-כאזמי את שר הבריאות חסן אל-תמימי.

רקע כללי

מגפת הקורונה הטילה עומס גדול על עיראק. נכון לאפריל 2021 תועדו יותר ממיליון מקרים במדינה, יותר מאשר בכל מדינה ערבית אחרת. הציבור היה ספקן ביחס לחיסון נגד COVID-19, ורבים מהם לא נרתעו לחבוש מסכות במהלך המגפה.

אבן אל-חטיב היה אחד משלושה בתי חולים בבגדאד אשר מיועדו בתחילת המגפה על ידי משרד הבריאות העיראקי לטיפול בחולי קורונה. בית החולים שירת את אחת השכונות העניות בבגדאד, ודובר משרד הבריאות הצהיר כי הוא נבנה במקור בשנות החמישים ושופץ בשנה שעברה לטיפול בחולי נגיף כורון.

חולים בטיפול נמרץ בבית החולים קיבלו מכשירי הנשמה שיסייעו לנשימה, והיה קשה להעבירם במקרה של שריפה.

הנציבות האירופית פרסמה דו"ח מוקדם אזהרה 2021 של סיכון מוגבר של שריפות החולים עקב השימוש בחמצן במחלקות לטיפול בחולים קורונה.

האסון

בלילה של 24 באפריל 2021 אירעה תאונה ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים שגרמה להתפוצצות מיכל חמצן. גורמים רפואיים אמרו לאגנס פראנס-פרס כי התאונה נגרמה על ידי "תקלה באחסון גלילי חמצן". רופא דיווח כי הצוות ניסה לסגור את מערכת החמצן המרכזית של בית החולים, אך מיכלי החמצן כבר החלו להתפוצץ. הפיצוצים העלו שריפה בטיפול נמרץ שהתפשטה במהירות למספר קומות במהלך הלילה. בזמן השריפה האמינו כי לפחות 120 חולים נמצאים בבית החולים, כך גילה רופא. האלוף ח'דים בוהן, ראש ההגנה האזרחית בעיראק, הצהיר כי בבית החולים לא היו גלאי עשן, לא מערכת מתזים ולא זרנוקי כיבוי, וכי חומר דליק המשמש בתקרה המוטלת של הטיפול נמרץ תרם למהירות בה האש התפשטה.

בטיפול נמרץ, השמור למקרים החמורים ביותר של נגיף הקורונה, היו כ-30 חולים ועשרות מקרוביהם ביקרו באותה עת. עד אחד, שביקר את אחיו בבית החולים, הצהיר כי ראה אנשים קופצים מחלונות ורופאים נוחתים על מכוניות כדי להימלט מהאש.

ההגנה האזרחית בעיראק הצהירה כי השריפה הייתה בשליטה בשעות הבוקר המוקדמות של 25 באפריל.

נפגעים

לפחות 82 בני אדם מתו כתוצאה מהשריפה. הוועדה העיראקית העליונה לזכויות אדם דיווחה כי 28 מההרוגים היו חולי וירוס קורונה שטופלו במחלקות בטיפול נמרץ שנאלצו להוריד את מכונות ההנשמה שלהם כדי להימלט מהאש כשהגיעה למחלקתם[1]. אחרים מתו משאיפת עשן. על פי איגוד התרופות בעיראק, לפחות רוקח אחד היה בין ההרוגים. לפחות 110 אנשים נוספים נפצעו. כתב אל ג'זירה ציין כי מספר ההרוגים עשוי לעלות מכיוון שרבים מהנפגעים סבלו מכוויות קשות.

אחרי האסון

מערכת הבריאות שכבר נלחצה בתשתיות גרועות ובמגפת הנגיף הכורנית, השריפה, שמיוחסת לרשלנות שקשורה לעיתים קרובות לשחיתות ממשלתית נרחבת, עוררה כעס בקרב הציבור והובילה לקריאות לאחריות, כולל דרישות לפיטורי חסן אל-תמימי, שר הבריאות. מושל בגדאד, מוחמד ג'אבר, קרא למשרד הבריאות להקים ועדה שתביא את האחראים לדין. אף על פי שמספר חולים הועברו לבתי חולים אחרים, משפחות רבות החליטו להמתין מחוץ לבית החולים לאחר כיבוי השריפה, בניסיון לחפש את יקיריהם.

ב-25 באפריל ערך ראש הממשלה מוסטפא אל-כאזמי ישיבת חירום בה ייחס את האש לרשלנות והורה לרשויות לדווח על תוצאות החקירה "תוך 24 שעות"[1]. אל-ג'זירה דיווח כי ההודעה על החקירה לא מפסיקה את זעמם של אלה ברשתות החברתיות, שכן עיראקים שומעים שוב ושוב על הממשלה שמצהירה על חקירות, אך לעיתים נדירות הם רואים מישהו שאחראי על מעשיהם או היעדרם.

אל-כאזמי הורה גם על מעצרם של ראש בית החולים וראש מחלקת ההנדסה והתחזוקה שלו, וכן על מעצרו ותשאולו של מנהל הבריאות באזור בגדאד בו שכן בית החולים. הוא השעה גם את מושל בגדאד וכן את שר הבריאות חסן אל-תמימי ותכנן לחקור גם אותם. כאזמי הורה על סיום החקירה בפרק זמן של חמישה ימים, וכן על הגשת דו"ח למועצת השרים, על פי CNN.

באותו יום הכריז אל-כאזמי על שלושה ימי אבל לאומי. הוא גם הצהיר כי בני המשפחה של כל קורבן יקבלו 10,000,000 דינר עיראקי (שווה ערך ל-5,700 אירו בשנת 2021)[2].

כמה מדינות ברחבי העולם פרסמו תנחומים לתושבי עיראק. האפיפיור פרנציסקוס התאבל אף הוא על ההרוגים בשריפה בבית החולים בבגדאד, כשהוא קורא למאמינים להקדיש תפילות לקורבנות.

כמה צוותים רפואיים, עדים ובני משפחה שאיבדו את יקיריהם, אמרו כי המטפים לא היו פונקציונליים. הם מתחו ביקורת על מערכת הבריאות העיראקית, שלדעתם הייתה נתונה לניהול כושל במשך שנים וכעת הובילה למותם של למעלה מ-80 איש.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אסון שרפת בית החולים בעיראק (2021)31619476