אנקודר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הדיסקה המחורצת המהווה את יחידת הבסיס לאנקודר

אנקודראנגלית: rotary encoder או shaft encoder) הוא חיישן, מכני אופטי או מגנטי, הממיר מידת אורך (מרחק) לאותות אלקטרוניים. ישנם אנקודרים אבסולוטיים המספקים בכל עת נתוני מרחק המומרים לערך מיקום או זווית וישנם אנקודרים יחסיים או צוברים המודדים תנועה בלבד ומספקים מידע על שינויים במרחק או בזווית.

אנקודרים משמשים במערכות הזקוקות למידע על מיקומם של חלקים נעים בתוך המערכת כגון מעלית הנעה בתוך פיר או מכ"ם מסתובב, אנקודר נמצא גם בסורק אופטי (המשטח של המכונת צילום) ובעבר כל עכברי המחשב פעלו באמצעות שני אנקודרים מכניים או אופטיים יחסיים שמדדו את מרחקי הסיבובים של כדור שהותקן בתחתית העכבר וסיפקו קוארדינטות של תזוזת העכבר.

אנקודר אופטי-יחסי

עקרון הפעולה של אנקודר אופטי-יחסי פשוט מבוסס על מכלול שהוא למעשה דיסקה ובה חריצים מעבירי אור במרחק זוויתי קבוע זה מזה. מצידה האחד של הדיסקה ישנו מקור אור ומהצד השני קולטן אור המייצר אות מתח או זרם בכל עת שנקלט בו אור.

דרך מרכזה של הדיסקה עובר ציר המחובר לגלגל בקוטר ידוע. כאשר הגלגל מסתובב (על-פי רוב כנגד האובייקט הנמדד) מסתובבת גם הדיסקה ואור מגיע אל הקולטן לסירוגין בהתאם למיקום החריצים. אות המתח הנוצר לסירוגין מועבר מהקולטן אל יחידת החישוב הרלוונטית (מחשב, בקר תנועה וכו'). יחידת החישוב הנ"ל מבצעת חישוב הכולל את היחס בין הרווח שבין החריצים לבין קוטר הגלגל וממירה את האות ליחידות אורך.

נהוג לאפיין אנקודרים מסוג זה על פי מספר ה"פולסים" שהם יניבו בסיבוב אחד. כך, באמצעות הידיעה של קוטר הגלגל המחובר אליהם ניתן להמיר את האות המתקבל מהם ליחידות אורך. לדוגמה: אנקודר המניב 10 פולסים בסיבוב והוא מחובר לגלגל שהיקפו 50 מ"מ, עבור כל סיבוב של הגלגל נקבל 10 פולסים. יחידת החישוב (המחשב או הבקר) סופרים את הפולסים וכאשר נספרו למשל 5 פולסים ניתן לדעת שהגלגל הסתובב 25 מ"מ.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23610650אנקודר