אנה גייפמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנה גייפמן
Anna Geifman
לידה 31 באוקטובר 1962 (גיל: 62)
סנקט פטרבורג
ענף מדעי היסטוריה
מקום לימודים אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת בוסטון
מוסדות אוניברסיטת בוסטון, אוניברסיטת בר-אילן

אנה גייפמן (באנגלית: Anna Geifman; נולדה ב-31 באוקטובר 1962) היא היסטוריונית ישראלית. פרופסור במחלקה למדעי מהמדינה באוניברסיטת בר-אילן. תחומי המחקר שלה כוללים קיצוניות ורדיקליזם, טרור והיסטוריה של תנועות מהפכניות רוסיות.

ביוגרפיה

גייפמן נולדה ב-1962 בלנינגרד, ברית המועצות, ועברה לבוסטון, מסצ'וסטס, עם הוריה ב-1976. היא סיימה תואר ראשון באוניברסיטת בוסטון ב-1984 ודוקטורט באוניברסיטת הרווארד ב-1990 בהדרכת פרופסור ריצ'רד פייפס.

גhיפמן לימדה במשך 20 שנה באוניברסיטת בוסטון, קורסים בנושא ההיסטוריה של רוסיה האימפריאלית, ברית המועצות, פסיכוהיסטוריה וטרור מודרני.[1] בשנת 2007 עלתה לישראל והחלה ללמד באוניברסיטת בר-אילן.

עמדות אינטלקטואליות

גייפמן חוקרת וכותבת על טרור פונדמנטליסטי של המאה ה-20 וה-21, תוך שימת דגש על דפוסים פסיכולוגיים של אלימות פוליטית באמצעות ניתוח השוואתי. היא מתמקדת בתמריצים להתנהגות קיצונית ובהשפעה של אכזריות מאורגנת על חיי היומיום והתנאים הרגשיים של אזרחים באזורים המושפעים מטרור.[2]

גייפמן הכניסה לשיח על הטרור את ההשוואה בין קבוצות הטרור הרוסיות שלפני המהפכה לבין המבצעים העכשוויים של אלימות איסלאמיסטית.[3][4] היא טוענת שבמקומות שונים בעולם, כולל המזרח התיכון, הרשת המבוזרת והבלתי פורמלית של תאי לחימה דומה מאוד לרשת ארגוני הטרור הרוסית שלפני המהפכה שפעלה לעיתים קרובות ללא קשרים חזקים זה עם זה, מעבר לעובדה שכולם פעלו בהשראת עמדות ניהיליסטיות דומות, הרסניות (והרסניות עצמיות).

גייפמן ממעיטה בחשיבותן של אידאולוגיות מהפכניות, תוך התמקדות לא בהיבטים האינטלקטואליים אלא בהיבטים הפסיכולוגיים של הטרור, שאותם היא מייחסת לקשיי הטרוריסטים להתמודד עם משברי זהות של מודרניות ופוסט-מודרניות. היא גם מדגישה נטיות פליליות הן בקרב הרדיקלים הרוסים והן בקרב הטרוריסטים העכשוויים ברחבי העולם.

לדעתה של גייפמן, הרעיון שברגע שארגוני טרור כמו חמאס וחזבאללה ייקחו חלק בשלטון הם יתמתנו הוא מוטעה. הבנה טובה יותר של האופן שבו פועלות קבוצות מונעות אידאולוגיות המשתמשות בטרור כטקטיקה עשויה להתקבל על ידי התבוננות במהפכה הבולשביקית. היא מצביעה על ההקבלה בין המחויבות של חמאס לבניית "כוחות הביטחון" שלו, לבין ההקמה והמימון הבולשביקים של הצ'קה (המשטרה החשאית הסובייטית הראשונה, שקדמה לק.ג.ב) מה שהיה בראש סדר העדיפויות עם השגת השלטון.

לדברי גייפמן, הקורבנות הראשונים של חמאס הם האזרחים הפלסטינים, בדיוק כמו שהקורבנות הראשונים של המשטר הבולשביקי היו אזרחי רוסיה. "אתה רוצה לדעת מה קורה כשטרוריסטים עולים לשלטון? ברגע שמחבלים משתלטים על הממשלה, הם מתחילים לבנות על מה שהם עשו במחתרת. תראו את הבולשביקים, שהיו טרוריסטים לפני עלייתם לשלטון ב-1917". הם השתמשו בניסיונם הרב באלימות כדי לבנות מדינה מבוססת טרור.

בהקשר לכיבוש הרוסי את אוקראינה ציינה גייפמן כי "שום דבר לא השתנה מאז ימי הצארים והמהפכה הבולשיביקית. לרוסים אין זהות לאומית וזה מפריע להם ומניע אותם לחפש משמעות", עוד ציינה כי פוטין כבש את אוקראינה בגלל שיקולים פוליטיים של גיוס הציבור לטובתו.[5]

ספריה

  • Thou Shalt Kill: Revolutionary Terrorism in Russia, 1894–1917. Princeton, NJ: Princeton University Press, 1993.
  • Russia under the Last Tsar: Opposition and Subversion, 1894–1917. Edited volume, with introduction and one article contributed. Oxford, England: Blackwell Publishers, 1999.
  • Entangled in Terror. The Azef Affair and the Russian Revolution. Wilmington, Delaware: SR Books, 2000.
  • La mort sera votre dieu! Du nihilisme russe au terrorisme islamiste. Paris: La Table Ronde, 2005.
  • Death Orders: The Vanguard of Modern Terrorism in Revolutionary Russia. Praeger Security International, 2010.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנה גייפמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ גייפמן אנה | המחלקה למדעי המדינה, באתר politics.biu.ac.il
  2. ^ נתנאל שלומוביץ ו-, מאורגנים ואלימים: האנרכיסטים מכים באירופה, באתר ynet, 29 בדצמבר 2010
  3. ^ TERRORISM; Finding Who Is Responsible When No Group Takes Credit, Anna Geifman, Los Angeles Times, July 18, 1996
  4. ^ Does Hamas vs Fatah = Bolsheviks vs Mensheviks? By, Jerusalem Post, Aug. 3, 2008 (הקישור אינו פעיל, October 2016)
  5. ^ אתר למנויים בלבד רותם שטרקמן, "כיבוש אוקראינה - חלק מאידיאולוגיה משיחיסטית עולמית. רוסיה מתנהגת כמו טינאייג'ר", באתר TheMarker‏, 24 בפברואר 2022
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אנה גייפמן39964424Q4134889