אנדרטת נורה עם שחר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדרטת נורה עם שחר
Shot at Dawn Memorial
Shot at Dawn, National Memorial Arboretum (12).JPG
מידע כללי
על שם 306 חיילי בריטניה ומדינות האימפריה הבריטית, שהוצאו להורג בידי צבאותיהם שלא בצדק במהלך מלחמת העולם הראשונה
מיקום משתלת הזיכרון הלאומית בסטפורדשייר
הקמה ובנייה
יוצר אנדי דה-קומין

אנדרטת נורה עם שחר (Shot at Dawn Memorial) ניצבת במשתלת הזיכרון הלאומית בסטפורדשייר שבבריטניה. היא הוקמה לזכרם של 306 חיילי בריטניה ומדינות האימפריה הבריטית, שהוצאו להורג בידי צבאותיהם שלא בצדק במהלך מלחמת העולם הראשונה.

רקע

כ-3,000 מחיילי האימפריה הבריטית נשפטו ונידונו למוות בחזיתות השונות של מלחמת העולם הראשונה. 346 מהם הוצאו להורג, מרביתם בחזית המערבית. מאלו, 40 הורשעו ברצח או במרידה. היתר - 306 - נדונו למוות בשל עריקה (266) או עבירות של פחדנות, נקיטת אלימות כלפי קצין, סירוב לבצע פקודה חוקית, עזיבת עמדה בלא רשות, שינה בתפקיד או השלכת נשק. במוצאים להורג היו 291 בריטים, 25 קנדים, חמישה ניו זילנדים וארבעה חיילים מאיי הודו המערבית הבריטיים וכן 21 אזרחים שהיו כפופים לחוק השיפוט הצבאי, לרבות עובדים סינים. 133 חיילים אוסטרלים נדונו למוות, אך עונשי כולם הומתקו.

עם השנים התגבשה ההבנה כי בהרשעת רבים מן החיילים ובגזירת דינם למוות נפלו פגמים מהותיים שעשו אותן לבלתי צודקות:

  • רבים מהנידונים היו בעת המשפט צעירים מתחת לגיל הגיוס לצבא, אשר הגיעו לשורותיו לאחר שמסרו גיל כוזב כדי להתנדב לשירות;
  • רבים מהנידונים נידונו למוות לאחר משפט צבאי קצר ביותר, לא היו מיוצגים כראוי במהלך המשפט או שלא ניתנה להם אפשרות סבירה להתגונן;
  • חלק מן הנידונים סבלו מהפרעת דחק פוסט-טראומטית או מתגובת דחק קרבית (אנ') שבגללן עברו את העבירות שבהן הורשעו. מצבים אלו לא היו מוכרים באותה כעת כהפרעות פסיכיאטריות.

קרובי המשפחה של אלו שהומתו סבלו במשך שארית חייהם מתווית הפחדן שהודבקה לנידונים. גם לחיילים שנדרשו להוציא אותם להורג בירייה, אשר היו חבריהם ליחידה, נגרם עקב כך סבל נפשי.

בשנת 1992, לאחר שהוסר החיסיון מעל המסמכים הנוגעים להרשעת המומתים, החל בבריטניה קמפיין ציבורי לטיהור שמם בהובלת קרובי משפחה של חיילים אלו. ראש הממשלה ג'ון מייג'ור התנגד למתן חנינה לנידונים. הקמפיין נשא פרי בשנת 2006, כאשר הפרלמנט הבריטי אישר חוק אשר העניק חנינה סמלית ל-306 נידונים (למעט המורשעים ברצח או מרד). חוק זה לא ביטל את הרשעותיהם וגזרי הדין שלהם. קודם לאישור החוק אמר שר ההגנה דאז דס בראון (Des Browne) כי לאחר שנים כה רבות אין בנמצא ראיות המאפשרות לבחון כל הרשעה לגופה. הוא הוסיף שאין בכוונתו לערער על החלטות שהתקבלו על ידי מפקדים בשדה, אשר עשו כמיטב יכולתם על מנת ליישם את הכללים ששררו באותה עת, ועם זאת מוטב להודות כי אי צדק נעשה בבירור בחלק מן המקרים, גם אם לא ניתן להגיד באיזה מהם, וכי כל אותם אנשים היו קרבנות של המלחמה.

האנדרטה

מוט העץ והלוחית הנושאים את פרטיו של טוראי הרברט ברדן

האנדרטה ניצבת בעברה המזרחי של משתלת הזיכרון הלאומית, הכיוון שממנו זורחת עליה השמש בשעה שבה נערכו ההוצאות להורג. מרכז האנדרטה הוא פסל בטון של חייל צעיר העומד להיירות. החייל ניצב גלוי ראש ועיניו מכוסות במטפחת. ידיו כפותות מאחורי גבו אל מוט עץ הנעוץ באדמה. על צווארו וחזהו הונחו שרשרת ומדליון מתכת, שאליו כיוונה כיתת היורים את רוביה. הפסל עוצב על פי דמותו של טוראי הרברט ברדן (Herbert Burden), שהוצא להורג בבלגיה ביולי 1915 בגיל 17 לאחר שערק מן החזית.

מאחורי פסל החייל נעוצים באדמה 306 מוטות עץ הפרוסים כתיאטרון רומי, תבנית המסמלת את האופי הטרגי של נושא האנדרטה. כל אחד מהם נושא לוחית ועליה פרטיו ותאריך הוצאתו להורג של אחד הנידונים. מול הפסל ניצבים שישה עצים, המסמלים את ששת חיילי כיתת היורים.

האנדרטה עוצבה על ידי הפסל אנדי דה-קומין (Andy DeComyn). היא נחנכה ב-21 ביוני 2001, זמן קצר לאחר חנוכת המשתלה.

מקורות

National Memorial Arboretum Guidebook, edition 5, 2014. מסת"ב 9780956595621

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנדרטת נורה עם שחר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0