אמל באשא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אמאל באשא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אמאל באשה
מדינה תימןתימן תימן
פעילות בולטת פעילת מגוונת מאד בתחום זכויות אדם ונשים בארצות ערב בכלל ובתימן בפרט
השכלה אוניברסיטת סאסקס, האוניברסיטה האמריקאית בקהיר, אוניברסיטת צנעא (אנ')
מקצוע פעילת זכויות אדם

אמל באשאערבית: أمل باشا; נולדה ב-19 בנובמבר, 1962) היא פעילת זכויות נשים תימנית, יו"ר הפורום הערבי של האחיות לזכויות אדם (SAF)[1]. כיו"ר SAF, היא מגינה על זכויות נשים, אסירות ופליטים, ונלחמת למען חירויות פוליטיות נוספות.

השכלה

באשא למדה מדעי המדינה, כלכלה ותקשורת המונים באוניברסיטה האמריקאית בקהיר. היא בעלת תואר M.A במינהל ציבורי, מהמכון הלאומי למדעי המינהל (NIAS), ולימודי נשים מאוניברסיטת צנעא (אנ') ובפיתוח בינלאומי ומגדר מאוניברסיטת סאסקס, בריטניה[2]. היא גם בעלת רישיון עיסוק במשפטים במדינתה[3]. בשלב מוקדם בקריירה שלה, שימשה באשא בתפקידים כלכליים שונים בממשלת תימן, ונחשבה לאישיות מובילה בתחום גיוס משאבי אנוש לארגונים מהמגזר השלישי בתימן[3].

פעילות לקידום זכויות אדם ונשים במרחב הערבי והמוסלמי

משנת 2008 באשה מייסדת שותפה של "רשת אזורית לשוויון ללא סייג" הממוקמת במרוקו[3][א].

כפעילת זכויות אדם, היא הציגה בשנת 2009 לאומות המאוחדות דוח מקיף על עינויים בתימן[2]. היא ניהלה את ההגנות המשפטיות לנשים אסירות ונוער, וכן לזכויות משפטיות והגנה על נשים פליטות מפני אלימות, והכשרה בנושא זכויות אדם לעורכי דין טריים, והעצמה פוליטית של נשים, מניעת היעלמות כפויה ותוכנית "תימן ללא עינויים".

מאז 2013 היא מתאמת המזרח התיכון וצפון אפריקה - MENA (אנ') בקואליציה לבית הדין הפלילי הבינלאומי - CICC (אנ')[2], ויועצת למשרד זכויות האדם בתימן (אנ'). היא חברה לשעבר בקבוצת הייעוץ הבינלאומית של החברה האזרחית לתוכנית הפיתוח של האומות המאוחדות UNDP" (אנ') בניו יורק[ב], ועבדה אז בשיתוף פעולה הדוק עם האו"ם, עם "קבוצת חוק זכויות האדם הבינלאומית"[ג], ועם "הוועד הבינלאומי של משלחת הצלב האדום בתימן"[2].

מאז 2013 היא גם מרכזת את קמפיין חקיקת זכויות הנשים בתימן. היא מייסדת שותפה של הרשת האזורית "סלמה" למאבק באלימות במשפחה, המבוססת ברשות הפלסטינית[ד]. בנוסף, היא חברה ברשת הערבית למגדר ופיתוח - "CAWTAR" שבתוניסיה[ה], וחברה בקבוצת המומחים האזורית של האקדמיה הבינלאומית לרשויות מקומיות ודמוקרטיה בטורקיה[ו]. היא הייתה חברת מועצת המנהלים של הקרן הבינלאומית לעתיד (FFF) שבסיסה בירדן[ז], וחברת מועצת המנהלים של המועצה המייעצת האזורית למנגנוני ההגנה המשפטית הבינלאומית עם מחקרי זכויות האדם של קהיר (CIHRS)[ח]. היא חברה במועצה המייעצת של מועצת זכויות האדם (HRs Advisory Council)[ט] וחברה לשעבר בוועדה הטכנית הלאומית במשרד לזכויות אדם לפיתוח טיוטת חוק להקמת ועדת זכויות אדם בתימן[3].

היא מייסדת-שותפה של הקואליציה הלאומית של "וואטן" להביא נשים לפרלמנט ולמרשתת המגדר בתימן, ובשנת 1996 הייתה יושבת ראש איגוד העובדים של האו"ם (Federation of the U.N. Staff Associations - FUNSAS)[3][י]. באשה ערכה דוחות רבים על זכויות אדם והפרתן עבור WEDO[3][י"א], עבור Freedom House[י"ב] ועבור גופים שונים של האו"ם כגון: האמנה לביטול אפליה נגד נשים[י"ג], אמנת זכויות הילד, האמנה נגד עינויים ועוד[3].

פעילות פמיניסטית

באפריל 2013 היא יצרה ויכוח חסר תקדים, בו באשא התעמתה באגרסיביות ובפומבי עם שייח' סאדיק אל-אחמר (אנ') - ראש פדרציית השבטים (חשיד (אנ')) השנייה בגודלה בתימן, באולם הכנסים של ועידת הדיאלוג הלאומי בתימן (אנ'). זאת על רקע נסיגתו ממינוי הפמיניסטית נבילה אל-זובייר (אנ') ליושבת ראש הגוף המחליט על עתידה של העיר השנויה במחלוקת צעדה, עד שלהפתעת הכל חזר בו אל-אחמר מנסיגתו בתמיכה באל-זובייר, וזאת לאור "המתקפה המילולית" שהפעילה עליו באשה. מדובר באירוע תקדימי בתימן, שבו אשה יוצאת כנגד שייח' נכבד ובעל כח פוליטי וצבאי.

בשנת 2014 היא זכתה בפרס האשה הערבייה יוצאת הדופן של השנה המוענק מטעם Takreem (אנ')[3], שהוקמה בשנת 2009 במטרה לכבד את ההישגים הערבים ולהביא הישגים ערבים לקדמת הבמה העולמית[4]. באותה שנה (2014) פרסם המכון הדני לזכויות אדם את חיבורה "שיח השוויון המגדרי בחוקת תימן"[5]. בשנת 2015 היא נאמה בוועידת "כוח הנשים לעצירת המלחמה" (בתימן)[6].

בשנת 2017 זכתה בתואר דוקטור לשם כבוד, מטעם אוניברסיטת טורונטו[7].

חיים אישיים

באשה היא אמו של העיתונאי הפרו ישראלי לואי אחמד שמצא מקלט מדיני בשוודיה. בגיל שמונה היא הושאה כילדה בניגוד לרצונה. מאוחר יותר הצליחה להתגרש.[8]

קישורים חיצוניים

ביאורים

  1. ^ במלאת 60 שנה להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם, הוקם הארגון כדי לאשר את העיקרון ש'כל בני האדם נולדו חופשיים ושווים בכבוד ובזכויות' ולקרוא לליגה הערבית לקחת תפקיד מוביל באישור מחדש של האוניברסליות של זכויות האדם וכי זכויות נשים הן זכויות אדם לכל דבר.
  2. ^ הוועדה המייעצת לחברה האזרחית של UNDP (CSAC) היא גוף מייעץ לתכנית הפיתוח של האומות המאוחדות (UNDP) ואשר הוקם בשנת 2000 כדי לעצב את תהליך הייעוץ בין UNDP לאזרחים שהם שחקנים משמעותיים בחברה. ה-CSAC מתפקד כיום כמנגנון המוסדי העיקרי לדיאלוג בין אזרחים שהם ממנהיגי החברה לבין ההנהלה הבכירה של UNDP.
  3. ^ קבוצת חוק זכויות האדם הבינלאומית היא ארגון ללא מטרות רווח של אנשי זכויות אדם ומשפטנים מלמעלה מ-20 מדינות העוסקים בהסברה, ומשפטנות אסטרטגית למען זכויות אדם והדרכה ברחבי העולם.
  4. ^ "קמפיין SALMA" קורא להגברת השוויון בין המינים ושיפור מעמדן החברתי והמשפטי של נשים בעולם הערבי, תוך התמקדות במצרים, ירדן והרשות הפלסטינאית ורצועת עזה.
  5. ^ - המרכז לנשים ערביות להכשרה ומחקר (CAWTAR) הוקם בשנת 1993, כמענה לרצון שהביעו מספר בעלי עניין ערבים, לרבות מוסדות מקומיים, אזוריים ובינלאומיים וכן ממשלות, להקים מרכז מחקר אקדמי למחקרי שדה הנוגעים לתנאי נשים.
  6. ^ הוקם כדי לקדם הבנה ודאגה רבה יותר לדמוקרטיזציה וזכויות אדם בקרב הרשויות המקומיות בטורקיה; לערב את הרשויות המקומיות בחיפוש אחר דרכים ואמצעים ארגוניים ומבצעיים אלטרנטיביים המובילים לדרכי ממשל דמוקרטיות ומשתפות יותר; לטפח מודעות הדדית והערכה בין הדמוקרטיה לשלטון המקומי; לספק מקום לתגובה מגובשת על ידי תיאוריה ופרקטיקה לעולם שהוא, בו-זמנית, מקום של ערים וכפרים שהופכים "גלובליים" ואזורים ואומות שהופכים ל"מקומיים".
  7. ^ הקרן לעתיד (FFF) היא ארגון עצמאי ורב-צדדי ללא מטרות רווח המחויב במלואו לתמוך ביוזמות של ארגוני חברה אזרחית (CSOs) שמטרתם לקדם זכויות אדם, ממשל דמוקרטי ורפורמה במזרח התיכון הרחב. אזור צפון אפריקה (BMENA), תוך כיבוד התרבויות והמסורות של כל מדינה.
  8. ^ מכון קהיר לחקר זכויות האדם (CIHRS) נוסד בשנת 1993, הוא ארגון לא-ממשלתי אזורי עצמאי שמטרתו לקדם כיבוד עקרונות זכויות האדם והדמוקרטיה באזור הערבי., כולל הפקת התוכנית השנתית האזורית סקירת משאבי אנוש על העולם הערבי.
  9. ^ מועצת זכויות האדם היא גוף בין-ממשלתי בתוך מערכת האומות המאוחדות האחראי לחיזוק הקידום וההגנה על זכויות אדם ברחבי העולם ולהתייחס למצבים של הפרות זכויות אדם ולהמליץ עליהם.
  10. ^ ה-FUNSAs הם פדרציות בין-ארגוניות מקומיות של איגודי העובדים מכל ארגוני האו"ם. FUNSAs מתפקדים בעיקר כרשת מידע בין חבריה, ובן השיחה העיקרי שלה יהיה בדרך כלל צוות המדינה של האו"ם או צוות המבצעים של האו"ם. FUNSAs מייצגים הן צוות שגויס מקומי והן צוות שגויס בינלאומי.
  11. ^ ארגון הסברה עולמי שהוקם בשנת 1991 על ידי חברת הקונגרס האמריקאית לשעבר בלה אבזוג והפעילה הפמיניסטית והעיתונאית מים קלבר. הארגון צמח מתוך קבוצה יוצאת דופן של נשים, כולל בלה וגלוריה סטיינם, שהקימו את Women USA ב-1979, והפך לארגון שהוא היום.
  12. ^ פועל להגנת זכויות האדם ולקידום שינוי דמוקרטי, תוך התמקדות בזכויות פוליטיות וחירויות אזרח. הם פועלים כזרז לחופש באמצעות שילוב של ניתוח, הסברה ופעולה המתמקדים ב-13 נושאים מרכזיים, ומבוסס על תכנית עבודה בינלאומית.
  13. ^ האמנה בדבר ביטול כל צורות האפליה נגד נשים (CEDAW), שאומצה ב-1979 על ידי העצרת הכללית של האו"ם, ומתוארת לעתים קרובות כמגילת זכויות בינלאומית לנשים.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37760101אמל באשא