א-שבאב
חַרַכַּת א-שַּׁבַּאבּ אלְ-מֻגַ'אהִדִין (בערבית: حركة الشباب المجاهدين – תנועת הנוער הלוחם מלחמת קודש), ובקיצור אַ-שַּׁבַּאבּ, הוא ארגון טרור סומלי המסונף לאל-קאעידה[1]. מנהיג הארגון הוא אחמד עומר אבו עוביידה (הוא מונה למנהיג לאחר שקודמו, אחמד גודאן[2], חוסל בספטמבר 2014 בתקיפה אווירית של ארצות הברית[3]). מרכז הארגון בעיר קיסמאיו.
הארגון הוקם בשנת 2006 כמיליציה מקומית שנלחמה בכוחות סומליה הרשמית, וב-2013 מנה על פי הערכות 4,000–8,000 פעילים. הארגון מתאפיין בפונדמנטליזם אסלאמי ונוטל חלק פעיל במלחמת האזרחים בסומליה, וכן באוגנדה ובקניה. הארגון הוציא לפועל פעולות טרור רבות, בהן הפיגוע בקניון וסטגייט בניירובי בשנת 2013 שעורר תהודה עולמית.
בשנת 2015 לקח הארגון אחריות על פיגוע במוגדישו, שבו נרצחו למעלה מ-20 איש, ובין הפצועים היו סגן ראש הממשלה, שר התחבורה וחבר פרלמנט.[4] בהמשך אותה שנה לקח אחריות על מתקפת הטרור באוניברסיטת גאריסה בקניה, שבה מחבלי הארגון טבחו בכ-150 בני אדם.
הפרת זכויות אדם על ידי ארגון א-שבאב
כחלק מרצון הארגון לייצר מדינה אסלאמית סונית ולהחזיר את שורשיו המקוריים של האסלם, הארגון נוקט בפעולות טרור המוכוונות כלפי אוכלוסיות אזרחיות ובעלי תפקידים פוליטיים שונים. כל זאת במטרה לבסס את שליטתו, לייצר פחד בקרב האוכלוסייה ולדכא פעולות ממשל כנגדו.[5]
ישנה היסטוריית אירועים לא מבוטלת המראה תמונה שלילית כלפי הארגון. פעילי הארגון אחראים להרג של מאות אזרחים תמימים שנכלאו לסכסוך בין הארגון למדינות שנלחמות נגדו. כחלק מהלחימה הארגון פוגע ברשימה לא מבוטלת של זכויות האדם הבסיסיות של אוכלוסייה אזרחית תמימה.
גיוס קטינים
ישנם דוחות המעידים על כך שארגון א-שבאב מגייס לשורותיו קטינים שיילחמו בחזית אל מול הממשל בתור מחבלים מתאבדים, נושאי כלים ומרגלים. גיוס הקטינים פוגע בזכותם לחינוך הולם, שכן אלו מורחקים מהוריהם וממסגרת חינוכית והופכים להיות לוחמים ונושאי נשק.[6] דרישת הארגון מהקטינים לעמוד בקו האש, יכולה להגיע לכדי פגיעה בבריאותם וכפייתם לעבדות, שכן, גופם הלא מפותח אינו מסוגל לשאת ציוד לחימה כבד או להילחם בשדה הקרב.[7]
פרשנות מצמצמת של חוקי השריעה וביטול זכויות נשים
לאחר שארגון א-שבאב החל לצבור תאוצה בשנת 2007 והצליח לכבוש טריטוריה תוך שליטה באוכלוסייה המקומית, הארגון החל לדבוק בפרשנות מצמצמת של חוקי השריעה. במסגרת חוקי השריעה, נשים שחיות תחת שליטתו של הארגון הוגבלו להסתובב ברחובות רק בליווי גבר, בלבוש צנוע, תוך הימנעות מחשיפה במקומות ציבוריים. הגבלה זו מהווה פגיעה בזכותן של הנשים לחופש תנועה[8], וחופש דת מאחר שזוהי זכותן הטבעית לבחור באילו מסורות להאמין ולהסתובב באופן חופשי ברחובות עירן, ללא כל הגבלה או כפייה. זאת ועוד שאין כל סיבה שיהיה הבדל בין הלבוש הצנוע של האישה לבין לבושו של הגבר, כמו גם, בין היכולת של האישה להסתובב ברחוב לבין עצמאותו של הגבר. מכאן שגם זכותן לשוויון נפגע לאור הגבלות אלו.[9]
פגיעה בחופש הביטוי ובזכות למידע
זכותו של כל אדם לבטא את רצונותיו או חשקיו, גם אם מנוגדים לדעות האחרים, לכן קביעת קוד לבוש לנשים ודרישה ללבוש צנוע פוגעת בחופש הביטוי שלהן.[10] בהקשר זה, חופש הביטוי נפגע גם כלפי אלו שנטבחו על ידי הארגון, או נכלאו בגין אי הסכמתם לאידאולוגיית הארגון, או פעולותיו.[11] יש האומרים שהארגון אף הגביל ואסר את פרסומם של דברים הנוגדים את האסלאם או את טובת הארגון, הגבלה המפרה גם היא את חופש הביטוי ומגבילה את זכותם הטבעית של אזרחי המדינה.
הרג אזרחים ולחימה קינטית
ישנם מקרים בהם בוצעו פיגועי תופת שהופנו אל מטרות צבאיות ואנשי ממשל, אך בפועל גרמו להרג אגבי של אוכלוסיות אזרחיות תמימות, כגון: הטבח ביולי 2011[12] . במהלכו מספר לוחמי א-שבאב הטמינו פצצות וחומרי נפץ במטרה לפגוע בקציני משטרה וגורמים צבאיים, אך בפועל היו נרצחים תמימים[13]. מקרים אלו מהווים גם הם הפרה של הזכות הטבעית והבסיסית לחיים ובטחון.
למרות התחייבותה של סומליה להפסיק להשתמש בדרכי ענישה ברוטליות ולמנוע התעללות[14], ארגון אל-שבאב עד היום משתמש בדרכי ענישה כגון: ירי באזרחים, הלקאה ציבורית, שריפת כפרים, ביצוע פיגועי תופת ועוד שלל צעדים המגיעים לכדי התעללות קשה ופגיעה בזכויות בסיסיות.[15]
ככלל למרות שראשיתו ועיקר פועלו של הארגון נעשה בגבולות "הרפובליקה הפדרלית של סומליה", מתקיימת זיקה בין לאומית לארגון. לאורך השנים א-שבאב ביצעו פעולות טרור מורכבות ומתוכננות כנגד אזרחים מחוץ לגבולות סומליה, כגון מתקפת הטרור בקניון "ווסטגייט" שבניירובי, קניה. שם נפצעו למעלה מ-200 בני אדם, הוחזקו כ-50 בני ערובה ונרצחו 67 בני אדם.[16] קיים תיעוד של אירועים נוספים בקניה ומתקפות שונות גם באוגנדה וג'יבוטי[17] .
פגיעות נוספות
לאור הלחימה הקשה בין א-שבאב לממשל הפדרלי בסומליה, מצבם של האזרחים הקלועים בלב הסכסוך עגום. מדו"ח שניתן ב-4.9.2015 מטעם מומחה עצמאי ממועצת זכויות האדם של האו"ם, ניכר כי הממשל הפדרלי חסר גישה לשטחי א-שבאב ואין ביכולתו להגיע לאזרחיו ולהגיש להם סיוע הומניטרי נדרש. היעדר סיוע הומניטרי אינו מאפשר חיים בכבוד, פוגע בזכות האזרחים לביטוח לאומי, סיוע תרופתי או כל תמיכה אחרת שנדרשת וזכותם לקבל. זו לא הייתה פגיעה בזכות לביטוח לאומי, אילו הארגון היה מספק את הצרכים הנדרשים, אך מדו"ח זה, זו לא המציאות[18]
ישנם אינספור דיווחים על מעשי כיעור נשים וכפייה של קטינות להינשא ללוחמי הארגון, מעשים המעידים על פגיעה בזכותן של הנשים לחירות וחופש בחירה למי להינשא. כמו כן, דווחו מקרי טבח ,הרג, הלקאה ציבורית והתעללות של אזרחים שנחשדו כבוגדים או שאינם תומכים בארגון. כל אלו הם עדות נוספת לפגיעה בזכויות האדם, ובזכותם של אזרחים אלו להליך הוגן ומשפט.[19] בשנת 2011 ממשלת קניה חדרה לשטחיה הכבושים של סומליה, כתגובה לחטיפות אזרחים על ידי ארגון א-שבאב בקניה. חטיפת אזרחים תמימים באזורי תיירות[20] מעידה על פגיעה בחופש התנועה והבטחון של האזרחים. אילו היו אלה חטיפות של גורמי ממשל או גורמים צבאיים, ניתן היה להצדיק את צעדיו של הארגון, כחלק ממלחמתו האידאולוגית ורצונו לקבל עצמאות. עם זאת מאחר שמדובר בפעולה שכוונה לאזרחים ופגעה בזכותם לחירות וחופש התנועה מדובר בהפרת זכויותיהם.
לאחר כניסתו של צבא קניה לשטחים הנשלטים על ידי הארגון, החל גל תקיפות כלפי אזרחים קנייתים, זאת במטרה ללחוץ על הממשל הקנייתי לסגת משטחיו. בספטמבר 2013 בוצע פיגוע במרכז קניות מרכזי בניירובי, שם נהרגו 67 בני אדם. תקיפה נוספת שהתבצעה על ידי הארגון הייתה התקיפה באוניברסיטת גריסה, שבקניה, שם נטבחו 147 אזרחים. האירוע אירע ב-15 באוקטובר 2017, ובו התפוצצה משאית תופת בבירת סומליה שכתוצאה מכך נרצחו 231 אזרחים. הממשל הסומלי הטיל אשמה על ארגון "א-שבאב" והאירוע נחשב לפיגוע הגדול ביותר בתולדות מוגודישו.[21] כמו כן, ישנן עדויות לכך שארגון הטרור עושה שימוש בבתי ספר כמחסני נשק וזירות לחימה חיות, דבר המעמיד בסכנה את חייהם של התלמידים והמורים והופך את בתי הספר למטרה צבאית חיה שגורמת לצבאות שנלחמים מול א-שבאב לפגוע באוכלוסיות אזרחים תמימות. שימוש במוסדות החינוכיים גורם לכך שהאוכלוסייה האזרחית איננה יכולה לחיות בבטחה בשטחה, נשקפת סכנה מתמדת לחייהם של התלמידים והמורים וכתוצר לוואי גם נפגעת זכותם לחינוך והשכלה .
ראו גם
לקריאה נוספת
- הקאמבק של א-שבאב, פורסם ב-12 באפריל 2015.
- Pitts,,D.E. (2015). New Destinations of Islamic Fundamental Terrorism: The Rise of Al Shabaab Masters Theses Graduated school, University of Tennessee
- Tomlinson, S. (2015, April 6). Kenya bombs Al-Shabaab positions in neighbouring Somalia in revenge for university massacre that left 148 dead .The institute of development studies (2015). Tangled Ties: Al-Shabaab and political volatility in Kenya. Addressing and Mitigating Violence, (Evidence Report No 130).
- Country Reports on Human Rights (2013). Bureau of Democracy, Human Rights and Labor. United States Department of State. Abdulkadir,S.(2012). Al Shabab Impact On Peace In Somalia And The Horn Of Africa. Africa Portal, no.23.February 2012:
- Human Rights Council (2014). Report of the Independent Expert on the situation of human rights in Somalia. 2014, (27 session).
- Zimmerman. K, Mayer Kantack, J. Lahiff, C. Indermuehle, J. (2017). US Counterterrorism Objectives In Somalia: Is Mission Failure Likely? The American Enterprise Institute.
- Anderson, David.m. McNight, J. (2014). Kenya At War: Al-Shabaab and its enemies in eastern Africa. African affairs, 114/454, 1-27. Oxford University.
קישורים חיצוניים
- איפרגן, ש'. (25 בספטמבר 2013). "האויב החדש". עיתון הארץ. נלקח מכתובת: http://www.mako.co.il/pzm-weekend/Article-1084f6d58435141006.htm
- הלפר,י'. (23 בספטמבר,2013) "א-שבאב: הארגון שמנסה לשנות את מזרח אפריקה". עיתון הארץ. נלקח מכתובת: https://www.haaretz.co.il/.premium-1.2124444.
- גטלמן, ג'. (7 באפריל 2015). בתקציב מינימאלי: א-שבאב מספק לעולם שיעור מדכדך במאבק נגד קיצונים. עיתון הארץ. נלקח מכתובת: https://www.haaretz.co.il/.premium-1.2609314
- סוכנויות הידיעות (15.10.17). 231 נרצחו בפיגוע הגדול בתולדות מוגדישו. ynet נלקח מכתובת:l
The mail online news. Retrieved from: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3027295/Kenya-bombs-Al-Shabaab-positions-neighbouring-Somalia-revenge-university-massacre-left-148-dead.html
- Civil Rights Defenders, Human Rights in Somalia, updated October 2017, from: https://www.civilrightsdefenders.org/country-reports/human-rights-in-somalia//
- Human Rights Council (2014). Report of the Independent Expert on the situation of human rights in Somalia (Abstract) . 2014, (27 session)
- https://www.criticalthreats.org/wp-content/uploads/2017/03/US-Counterterrorism-Objectives-in-Somalia.pdf
קישורים חיצוניים
- ג'פרי גטלמן, ניו יורק טיימס, בתקציב מינימלי: א־שבאב מספק לעולם שיעור מדכדך במאבק נגד קיצונים, באתר הארץ, 7 באפריל 2015
- איסמעיל קושקוש וג'פרי גטלמן, ניו יורק טיימס, האכזריות שברה את לוחמי א-שבאב, באתר הארץ, 7 בנובמבר 2014
- שמעון איפרגן, האויב החדש, באתר מאקו, 25 בספטמבר 2013
- ישי הלפר, א-שבאב: הארגון שמנסה לשנות את מזרח אפריקה, באתר הארץ, 23 בספטמבר 2013
- אוריה כנף, טרור איסלאמי ביבשת השחורה: הארגון שמאיים על קניה, באתר וואלה!, 22 בספטמבר 2013
הערות שוליים
- ^ Ynet, המורדים בסומליה מאשרים: הצטרפנו לאל קאעידה, באתר ynet, 01 בפברואר 2010.
- ^ רויטרס, מנהיג אל-שבאב: נתקוף שוב בקניה; "היכונו למלחמה", באתר וואלה!.
- ^ יצחק בן חורין והסוכנויות, הישג לאובמה: מנהיג א-שבאב חוסל בסומליה, באתר ynet, 5 בספטמבר 2014.
- ^ אי-פי, הרוגים ופצועים, בהם שרים ומחוקקים, בפיגוע בבירת סומליה, באתר הארץ, 20 בפברואר 2015.
- ^ Civil Rights Defenders, Human Rights in Somalia, updated October 2017, from: https://www.civilrightsdefenders.org/country-reports/human-rights-in-somalia/.
- ^ זכות אדם מספר 26 להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות אדם- "הזכות לחינוך".
- ^ זכות אדם מספר 4 להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות אדם "איסור עבדות".
- ^ זכות מספר 13 להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם- "חופש התנועה".
- ^ זכות מספר 1 להכרזה בדבר זכויות אדם- "כולנו נולדים חופשיים ושווים".
- ^ זכות מספר 19 להכרזה בדבר זכויות האדם- "חופש הביטוי".
- ^ Abdulkadir,S.(2012). Al Shabab Impact On Peace In Somalia And The Horn Of Africa. Africa Portal, no.23. retrieved February 2012, from: http://dspace.africaportal.org/jspui/bitstream/123456789/32576/1/Backgrounder%20No.%2023.pdf?1
- ^ The institute of development studies (2015). Tangled Ties: Al-Shabaab and political volatility in Kenya. Addressing and Mitigating Violence, (Evidence Report No 130). Country Reports on Human Rights (2013). Bureau of Democracy, Human Rights and Labor. United States Department of State
- ^ זכות אדם מספר 3 להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות אדם- "הזכות לחיים".
- ^ Pitts,D.E. (2015). New Destinations of Islamic Fundamental Terrorism: The Rise of Al Shabaab. Masters Theses Graduated school, University of Tennessee p.15-17.
- ^ Zimmerman. K, Mayer Kantack, J. Lahiff, C. Indermuehle, J. (2017). US Counterterrorism Objectives In Somalia: Is Mission Failure Likely? The American Enterprise Institute. Retrieved March 2017, from: https://www.criticalthreats.org/wp-content/uploads/2017/03/US-Counterterrorism-Objectives-in-Somalia.pdf
- ^ כתבה על התקיפה של א-שבאב בקניה "האויב החדש"http://www.mako.co.il/pzm-weekend/Artice-1084f6d58435141006.htm.
- ^ The institute of development studies (2015). Tangled Ties: Al-Shabaab and political volatility in Kenya. Addressing and Mitigating Violence, (Evidence Report No 130). Country Reports on Human Rights (2013). Bureau of Democracy, Human Rights and Labor. United States Department of State.
- ^ .Human Rights Council (2014). Report of the Independent Expert on the situation of human rights in Somalia. 2014, (27 session).
- ^ The institute of development studies (2015). Tangled Ties: Al-Shabaab and political volatility in Kenya. Addressing and Mitigating Violence, (Evidence Report No 130). Country Reports on Human Rights (2013). Bureau of Democracy, Human Rights and Labor. United States Department of State
- ^ https://www.criticalthreats.org/wp-content/uploads/2017/03/US-Counterterrorism-Objectives-in-Somalia.pdf
- ^ סוכנויות הידיעות (15.10.17). 231 נרצמחו בפיגוע הגדול בתולדות מוגדישו. ynet נלקח מכתובת: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5028486,00.html