אל-קאעדה בחצי האי ערב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אל קאעידה בתימן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-קאעדה בחצי האי ערב
דגל אל-קאעדה בחצי האי ערב
דגל אל-קאעדה בחצי האי ערב
תקופת הפעילות ינואר 2009 – הווה (כ־15 שנים)
אידאולוגיה הג'יהאד הסלפי
מנהיגים נאסר אל-ווחיישי
אזורי פעילות ערב הסעודיתערב הסעודית ערב הסעודית
תימןתימן תימן
חלק מ אל-קאעדהאל-קאעדה אל-קאעדה
בעלי ברית אל-קאעדה במגרב האסלאמי
א-שבאב
מתנגדים ערב הסעודיתערב הסעודית ערב הסעודית
תימןתימן תימן
ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
חות'יםחות'ים חות'ים
המדינה האסלאמיתהמדינה האסלאמית המדינה האסלאמית
קרבות המלחמה העולמית בטרור
מלחמת האזרחים בתימן
מנהיגי הארגון אל-קאעדה בחצי האי ערב: קאסים אל ראיימי (צד ימין), מפקד הארגון לשעבר, נהרג ב-15 בינואר 2010, סעיד אל-שהרי (ימין-מרכז) - שימש כסגן מפקד הארגון ונהרג על ידי מל"ט אמריקני בתימן ב-17 ביולי 2013, אבו בשיר נאסר אל-ווחיישי (מרכז-שמאל) - נהרג ב-12 ביוני 2015, מוחמד עתיק אל חרבי, הידוע גם בשם מוחמד אל אויפי (צד שמאל)
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

אל-קאעדה בחצי האי ערבערבית: القاعدة في جزيرة العرب; ראשי תיבות באנגלית: AQAP) הוא ארגון טרור אסלאמיסטי שהוקם בינואר 2009 ומהווה מיזוג של שלוחות הטרור האסלאמי אל-קאעדה אשר בתימן ובערב הסעודית[1]. מטרת הארגון להפיל את שלטונן של המונרכיה הסעודית ושל ממשלת תימן, ולהקים ח'ליפות אסלאמית במקומן אשר תשלוט בכל שטחי חצי האי ערב.

אל-קאעדה בערב הסעודית

אל-קאעדה בערב הסעודית התפרסם לראשונה במאי 2003, כאשר קיבל אחריות לשלושה פיגועי התאבדות סימולטניים במתחמי דיור מערביים בריאד, בירת ערב הסעודית, אשר גרמו ל-29 הרוגים[2]. עוד קודם באוקטובר 2001, אמריקאי ופיליפיני נהרגו בפיגוע התאבדות וארבעה נפצעו בעיר חובאר אך אל-קאעדה לא לקח אחריות ושלטונות ערב הסעודית הכחישו קשר בין מבצע הפיגוע לארגון[3]. וגם השבועון "טיים" טען בנובמבר 2002 שהארגון מתכנן פיגועי טרור גדולים בתחומי סעודיה[4].

ביוני 2004 ספג אל-קאעדה בערב הסעודית מכה קשה, כשמנהיג הארגון ח'אלד עלי חאג', אזרח תימן ושומר ראשו לשעבר של אוסאמה בן לאדן, נהרג על ידי הצבא הסעודי. הארגון התאושש במהרה תחת הנהגתו החדשה של עבד-אל עזיז אל-מוקרין. הלה נהרג ב-17 ביוני 2004 בריאד, בקרב עם אנשי כוחות הביטחון של סעודיה[5].

באפריל 2007 ערב הסעודית חשפה רשת טרור גדולה של אל-קאעדה, שתכננה לפגוע באמצעות מתאבדים בדרך האוויר במתקני נפט ובבסיסים צבאיים. במבצע של כוחות הביטחון של הממלכה נעצרו 172 חשודים בטרור, בהם גם אזרחים זרים. משרד הפנים הסעודי מסר כי בבתיהם של העצורים ובמקומות מסתור אחרים נתפסו נשק רב, חומרי חבלה וכסף מזומן בשווי של 32 מיליון דולר[6].

פיגועים בולטים

  • 12 במאי 2003: 35 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע התאבדות במתחם מגורים בריאד, ששימש גם אזרחים מערביים
  • 9 בנובמבר 2003: 17 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע במתחם המגורים "אל-מוחיא" במערב ריאד, ששימש בעיקר עובדים זרים ממדינות ערב[7]
  • 21 באפריל 2004: ארבעה הרוגים בפיצוץ מכונית ממולכדת ליד מטה משטרת התנועה בריאד, ששימש בעבר את מטה המודיעין
  • 1 במאי 2004: שישה בני אדם נהרגו, בהם חמישה אזרחים מערביים, בהתקפה על משרדים של חברת נפט מערבית בעיר ינבוע שבמזרח הממלכה. החברה הודיעה על פינוי העובדים הזרים
  • 22 במאי 2004: אזרח גרמני נהרג כשאלמונים פתחו עליו באש באזור מסחרי פופולרי במזרח ריאד
  • 28 במאי-29 במאי 2004: חוליה של אל קאעדה הרגה 22 בני אדם בהשתלטות על מתקני חברת נפט בעיר חובאר[8]. החוליה החזיקה במשך יממה בכ-50 בני ערובה מערביים, שרובם שוחררו על ידי כוח קומנדו סעודי[9].
  • 6 ביוני 2004: מחבלים פותחים באש לעבר צוות צילום של הבי-בי-סי בריאד, הורגים צלם ופוצעים קשה כתב
  • 18 ביוני 2004: בן ערובה אמריקאי, פול ג'ונסון, הוצא להורג על ידי חוטפיו, עם פקיעת האולטימטום שהציבו החוטפים לממשלה לשחרר את האסירים חברי הארגון. כמה שעות לאחר ההוצאה להורג, הצליחו כוחות הביטחון הסעודים להרוג את ראש ארגון אל-קאעדה בסעודיה, עבד אל-עזיז אל-מוקרן, ושלושה ממקורביו שהתבצרו בבית בריאד[10].

אל-קאעדה בתימן

עד שנת 2006, אל-קאעדה בתימן היה ארגון קטן וחסר חשיבות. כל זה השתנה כאשר 23 חברי אל-קאעדה החשודים בטרור הצליחו להימלט מהכלא בצנעא, בירת תימן, כולל ג'מאל אל בדאווי, המוח מאחורי הפיגוע נגד המשחתת קול בשנת 2000. שני נמלטים היו נאסר אל-ווחיישי, עוזרו של אוסאמה בין לאדן באפגניסטן, וקאסים אל ראיימי, אשר הקימו מחדש את אל-קאעדה בתימן[11]. בספטמבר 2008 נערכה מתקפה על שגרירות ארצות הברית בצנעא, עשרה שומרים תימנים וארבעה אזרחים נהרגו יחד עם שישה מהתוקפים. שישה מחבלים חמושים ירו על השגרירות בצנעא ופוצצו שני כלי רכב ממולכדים מול השער הראשי של המתחם[12].

איחוד הארגונים והקמת אל-קאעדה בחצי האי ערב

שלוחות אל-קאעדה בערב הסעודית ובתימן התמזגו לאחר שהארגון הסעודי דוכא בהצלחה על ידי הרשויות הסעודיות בהנהגת סגן שר הפנים הסעודי, הנסיך מוחמד בין-נאיף. הארגון ממוקם באזור הגבול בין תימן לבין סעודיה. בתימן מסתתרים למעלה מעשרים פעילי מיליציה סעודים מבוקשים, ובהם תשעה שהוחזקו בעבר במעצר בידי ארצות הברית במפרץ גואנטנמו. הארגון מנהל מלחמת גרילה נגד השלטונות התימנים, הכוללת מתקפות על שיירות צבאיות, חטיפת אזרחים ועובדי ציבור, פגיעה בקווי נפט וביעדים מערביים[13]. הארגון מקיים קשרים הדוקים עם ארגון הטרור גדודי עבדאללה עזאם.

מפקד הארגון, אבו בשיר נאסר אל-ווחיישי, הדריך את אנשיו באמצעות האינטרנט כיצד לפעול ונגד מי, כשיעדיו העיקרים הם בסיסים אמריקאיים ומוסדות ממשלה תימניים וסעודיים. ב-24 דצמבר 2009 שלושים פעילי אל-קאעדה נהרגו בהתקפה אווירית בתימן. על פי הדיווח הראשוני, בהתקפה נהרגו גם כמה מראשי הארגון בתימן בהם אסר אל-ווחיישי וסגנו הסעודי סעיד אל-שהרי, אך הדיווח היה שגוי. אדם נוסף שהיה מטרה לתקיפה, אנוואר אל-עוולקי, אזרח אמריקאי ממוצא תימני לא נפגע כמתוכנן[14].

ב-12 באוקטובר 2010 הודיע מפקד הארגון, קאסם אל-ראיימי, כי הוא מקים "צבא חדש" שמטרתו תהיה להדיח את נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח. זאת, בתגובה למתקפה שמנהל צבא תימן בגיבוי האמריקני נגד מעוזי הארגון בדרום-מזרח המדינה[15].

ב-8 בנובמבר 2010 קרא אנוואר אל-עוולקי להרג אזרחים אמריקנים בקלטת וידאו שפורסמה באתרי אינטרנט אסלאמיים. אל-אוולקי אמר בקלטת כי האמריקנים הם "מפלגת שטנים" ולכן לא דרושה הרשאה דתית מיוחדת לרצוח אותם[16].

ב-30 בספטמבר 2011 הודיע שר ההגנה בממשלת תימן כי אל-אוולקי נהרג בתקיפה אווירית של שני כלי רכב בין מארב לג'וואף שבמרכז המדינה[17]. נשיא ארצות הברית ברק אובמה אישר את הריגתו ואמר כי היא מהווה מכה קשה לארגון הטרור אל-קאעדה[18].

סגן מפקד הארגון לשעבר, סעיד אל-שהרי שנורה למוות ב-17 ביולי 2013 על ידי צבא ארצות הברית, קרא לפעילי הארגון בסעודיה לתקוף את אילת[19].

בפברואר 2019 נחשף כי ערב הסעודית, איחוד האמירויות ושותפות לקואליציה הערבית הנלחמת בתימן שילמו בנשק ואמצעי לחימה אמריקאיים ללוחמים של אל-קאעדה ופלגים קיצוניים אחרים במדינה[20].

פעילים בולטים

  • אנוואר אל-אוולקי - היה מנהיג הארגון. עמד בקשר עם רב-הסרן האמריקני נידאל חסאן שרצח 13 חיילים בפורט הוד בטקסס ב-5 בנובמבר 2009[21]. נהרג ב-30 בספטמבר 2011 בתקיפה אווירית בתימן.
  • אבו בשיר נאסר אל-ווחיישי - אחד ממפקדי הארגון. הגיע לאפגניסטן בסוף 1990, נלחם בטורה בורה בדצמבר 2001, נמלט לאיראן והוסגר לתימן. נמלט מהכלא השמור ביותר בתימן ב-2006 יחד עם 30 טרוריסטים אסלאמיים נוספים, והצהיר על עצמו כמנהיג אל-קאעדה בתימן.
  • קאסים אל ראיימי (ידוע גם בכינוי: אבו חורירה אל-צנעני), מפקד הארגון לשעבר - נהרג ב-15 בינואר 2010 בתימן.
  • סעיד אל-שהרי (ידוע גם בכינוי: אבו סופיאן א-זיידי), שימש כסגן מפקד הארגון. יליד 1965. שוחרר ב-2007 ממתקן המעצר האמריקאי במפרץ גואנטנמו והוחזר למולדתו סעודיה, לאחר שנתפס בפקיסטן ב-2001. לאחר תהליך "חינוך מחדש", הוא הצליח להימלט מהממלכה והצטרף לקיצונים בתימן השכנה, שם הפך לסגן מנהיג אל-קאעדה בחצי האי ערב. ב-17 ביולי 2013 נהרג שהרי על ידי כלי טיס בלתי מאויש של צבא ארצות הברית במסגרת מבצע צבאי בתחומי תימן.
  • איברהים חסן אל-אסירי - (נולד בשנת 1982) המהנדס של אל-קאעדה בחצי האי ערב. נולד בסעודיה, והוא מספר 40 ברשימת 85 המחבלים המבוקשים ביותר על ידי ערב הסעודית. בעבר הוא ריצה עונש מאסר בכלא הסעודי, אך לפני שנתיים נמלט לתימן עם אחיו עבדאללה, והפך לחבר בכיר בזרוע של אל-קאעדה בחצי האי ערב. אל-אסירי עמד מאחורי הכנת מטעני חבלה שהיו אמורים להוציא לפועל פיגועים מתוחכמים. אחד מהמטענים שימש בניסיון הפיגוע בסגן שר הפנים הסעודי, מוחמד בן-נאיף. פיגוע אחר שהוא היה אחראי לו, היה הכנת תחתוני הנפץ ששימשו את המחבל הניגרי עומר פארוק עבד אל-מוטלב, שנכשל בניסיון לפוצץ מטוס שיצא מאמסטרדם לדטרויט בערב חג המולד[22]., נהרג בשנת 2017 באמצעות טיל ששיגר מל״ט אמריקאי בתימן.
  • ג'אבר אל-פאיפי - פעיל בכיר בארגון שהסגיר את עצמו לידי הרשויות בסעודיה. אל-פאיפי היה עצור במתקן הכליאה בגואנטנמו לאחר שנעצר באפגניסטן, הועבר לשיקום בסעודיה בסוף 2006 ושב לפעילות בזרוע התימנית של אל-קאעדה. באוקטובר הוחזר מצנעא לסעודיה במטוס פרטי, בתיאום עם הרשויות בתימן. אל-פאיפי שימש כסוכן כפול של הסעודים באל-קאעדה, ודיווח לסעודים על ניסיון הפיגוע במטוסים ב-29 באוקטובר 2010[23].
  • מוחמד עתיק אל חרבי (ידוע גם בשם מוחמד אל אויפי) - מפקד שטח בארגון.
  • סאלח סולימאן אל ג'אטילי - היה עצור במחנה המעצר בגוונטאנמו, הוחזר לסעודיה ב-2006 לשם "חינוך מחדש". נהרג על ידי סעודיה בשנת 2010.
  • מוחמד אל ראשאד (ידוע גם בכינוי: אבו סלאמן) - היה ממונה על ההכנות שעשה ארגון אל-קאעדה לתקוף את מתקני ונמלי הנפט במזרח סעודיה. נהרג על ידי סעודיה בשנת 2010.
  • ראדסי עותייבי (ידוע גם בכינוי: עבדאללה אל מאקוני) - הגיע לדמשק בתחילת 2006 וגויס לאל-קאעדה. היה מנהל הכספים המרכזי של אל-קאעדה בחצי האי ערב. נהרג על ידי סעודיה בשנת 2010.

פיגועים בולטים

  • מרץ 2009: פיגוע התאבדות בחצרמוות בתימן: נהרגו ארבעה תיירים מקוריאה הדרומית.
  • יוני 2009: קיצונים אסלאמיים נחשדו בחטיפתם של תשעה אזרחים זרים בצפון תימן, ששלושה מהם נהרגו: שתי אזרחיות גרמניות שהיו אחיות במקצוען ומורה מקוריאה הדרומית.
  • 27 באוגוסט 2009: ניסיון התנקשות בחייו של ראש היחידה הסעודית למאבק בטרור, הנסיך מוחמד בִּן נאייף. מחבל מתאבד, בשם עבדאללה חאסן טאליאה אסירי, אזרח ערב הסעודית, חצה את הגבול מתימן לתוך סעודיה. הוא ניסה להתנקש בנסיך באמצעות התקן מתוחכם במיוחד שהסתיר על גופו או בבגדיו התחתונים[24].
  • 5 בנובמבר 2009: רב-הסרן האמריקני נידאל חסן רצח 13 חיילים בפורט הוד בטקסס, ארצות הברית[25]
  • 25 בדצמבר 2009: ניסיון פיגוע בערב חג המולד בטיסת מטוס של חברת נורת'ווסט איירליינס מאמסטרדם לדטרויט[26]. על המטוס היה אזרח ניגרי בשם, פארוק עבד אל מוטלב, בן 23, סטודנט להנדסה שלמד באוניברסיטה בלונדון, שעמד לפוצץ מטען המורכב מחומר נוזל כימי ואבקה. אותו ניסיון נכשל ואחד הנוסעים השתלט עליו[27].
  • 3 בספטמבר 2010: התרסקות מטוס תובלה של UPS כתוצאה משריפה במטען. בפרסום של הארגון בתחילת נובמבר, הוא לקח אחריות על הפיגוע. אולם, רשות התעופה באיחוד האמירויות לא מצאה סימנים של חומר נפץ במטוס[28].
  • 29 באוקטובר 2010: ניסיון פיגוע בבתי כנסת באזור שיקגו. הארגון שלח שני מטעני הנפץ, מתימן לארצות הברית. בעקבות מידע מודיעיני שהגיע מסעודיה, אותרו החבילות בסניף של חברת פדקס בדובאי ובמטוס חברת UPS בשדה התעופה איסט מידלנדס שליד נוטינגהאם שבבריטניה. על פי המידע שהתקבל, מטעני הנפץ הוחבאו בתוך מכלי דיו של מדפסות, ובבדיקה שנערכה עלה כי הם אכן הכילו חומר נפץ מסוג PETN, אותו חומר שנמצא בחג המולד 2009 בתחתוניו של עומאר פארוק עבד אל-מוטלב, מחבל ניגרי שניסה לפוצץ מטוס אמריקאי שעשה את דרכו לדטרויט. אחד ממטעני הנפץ היה מצויד בשעון עצר, ואילו השני היה מחובר לכרטיס סים שהיה אמור להפעילו. מקורות המקורבים לחקירה דיווחו כי המידע המודיעיני על משלוח הפצצות הגיע מהסעודים ברמת דיוק שכללה את המספרים הסידוריים של החבילות. ההערכה שמי שעומד מאחורי יצור ומשלוח המטענים הוא איברהים חסן אל-אסירי, הנחשב כ"מהנדס" של ארגון אל-קאעדה בחצי האי ערב[29][30]. בתחילת נובמבר לקח הארגון אחריות על ניסיונות הפיגוע[31]. ב־9 בנובמבר 2010, בעקבות הפיגוע, ממשל ארצות הברית הטיל איסור כולל על משלוח מטענים מסומליה לארצות הברית, ובכך הרחיב איסור שהוטל על משלוחים מתימן[32].
  • 7 בינואר 2015: 12 נרצחו ו־11 נפצעו בפיגוע הירי במשרדי "שרלי הבדו" בפריז, צרפת[33].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ JANE NOVAKJanuary, Arabian Peninsula al Qaeda groups merge, Long War Journal, 26/1/2009
  2. ^ דניאל סובלמן, נתן גוטמן, עשרות הרוגים בפיגועי אל-קאעדה בסעודיה, באתר הארץ, 14 במאי 2003
  3. ^ ג'לאל בנא וסוכנויות הידיעות, 2 הרוגים בפיצוץ בסעודיה, באתר הארץ, 6 באוקטובר 2001
    הארץ, אמריקאי ופיליפיני נהרגו בפיצוץ בסעודיה, באתר הארץ, 7 באוקטובר 2001
  4. ^ מאת שלמה שמיר, כתב "הארץ" בניו יורק, "טיים": אל-קאעדה מתכנן פיגועים בסעודיה, באתר הארץ, 30 בנובמבר 2002
  5. ^ צבא סעודיה הרג את מפקד אל-קאעדה במדינה, באתר הארץ, 18 ביוני 2004
  6. ^ יוסי מלמן, רשת טרור נחשפה בסעודיה; בכיר באל-קאעדה עצור בארה"ב, באתר הארץ, 29 באפריל 2007
  7. ^ הארץ, 3 הרוגים בעימותים עם פעילי טרור בסעודיה, באתר הארץ, 6 בנובמבר 2003
  8. ^ יואב שטרן, הקומנדו הסעודי שיחרר בני הערובה; לפחות 22 נהרגו, באתר הארץ, 31 במאי 2004
  9. ^ יואב שטרן, 16 הרוגים ועשרות בני ערובה בפעולה של אל-קאעדה בסעודיה, באתר הארץ, 30 במאי 2004
  10. ^ יואב שטרן, אל-קאעדה הציגה באתר אינטרנט תמונות מעריפת ראשו של בן הערובה האמריקאי, באתר הארץ, 20 ביוני 2004
  11. ^ נפתלי הילגר, צנעא, ‏צעד תימני, באתר גלובס, 11 בפברואר 2010
  12. ^ הניו יורק טיימס ונטשה מוזגוביה, 16 בני אדם נהרגו בפיגוע בשגרירות ארה"ב בתימן, באתר הארץ, 18 בספטמבר 2008
  13. ^ אנדרו אינגלנד, ‏ערב הסעודית מקימה כוח חדש של אנשי ביטחון להגנה על מתקני הנפט, באתר גלובס, 27 באוגוסט 2007
  14. ^ צבי בראל, תימן: הצבא הרג 30 אנשי אל-קאעדה, באתר הארץ, 25 בדצמבר 2009
  15. ^ AP, אל-קאעידה: הקמנו "צבא" שיפיל את נשיא תימן, באתר ynet, 12 באוקטובר 2010
  16. ^ רן דגוני, ‏אל-קאעידה לטייסים סעודיים: צאו למשימות התאבדות בפלסטין, באתר גלובס, 15 באוגוסט 2010
  17. ^ אתר למנויים בלבד סקוט שיין, הניו יורק טיימס, מגנט לג'יהאד גם אחרי מותו: אנואר אל־עוולאקי, הרוח שמאחורי הפיגועים בפריז, באתר הארץ, 11 בינואר 2015
  18. ^ אתר למנויים בלבד ניו יורק טיימס, ארה"ב מודה לראשונה: הרגנו 4 מאזרחינו בתקיפות מל"ט, באתר הארץ, 23 במאי 2013
  19. ^ עומר כרמון, אל-קאעדה מאיים לרסק מטוס באילת, ערב ערב באילת גיליון: 2460, תאריך 26/08/2010
  20. ^ אתר למנויים בלבד הארץ, חשיפת CNN: נשק אמריקאי הועבר לידי אל-קאעדה בתימן, באתר הארץ, 5 בפברואר 2019
  21. ^ מארק מאצטי, בכיר אל-קאעדה ניצל מניסיון חיסול בתימן, באתר הארץ, 8 במאי 2011
  22. ^ Profile: Al-Qaeda 'bombmaker' Ibrahim al-Asiri, BBC, 31 October 2010
  23. ^ סוכנויות הידיעות, דיווח: פעיל אל-קאעידה חשף את מזימת הדואר, באתר ynet, 1 בנובמבר 2010
  24. ^ צבי בראל, הנסיך הסעודי מתמודד עם הטרור של אל-קאעדה, באתר הארץ, 11 בספטמבר 2009
  25. ^ נטשה מוזגוביה, 13 נהרגו ועשרות נפצעו במתקפת ירי של פסיכיאטר צבאי מוסלמי בבסיס בטקסס, באתר הארץ, 8 בנובמבר 2009
  26. ^ זוהר בלומנקרנץ, נטשה מוזגוביה ו, ארה"ב: אין עדות לכך שהמחבל היה חלק ממזימה גדולה, באתר הארץ, 28 בדצמבר 2009
  27. ^ אסף אוני, נטשה מוזגוביה, המחבל הכין את המטען; נוסע קפץ עליו ומנע אסון, באתר הארץ, 27 בדצמבר 2009
    ה-MI5 ידע לפני 3 שנים על קשריו של עומאר פארוק עבד אל-מוטלב, שניסה לבצע פיגוע בדטרויט, עם גורמי טרור, באתר הארץ, 3 בינואר 2010
  28. ^ רויטרס, דובאי: לא נמצא חומר נפץ במטוס UPS שהתרסק, באתר ynet, 6 בנובמבר 2010
  29. ^ גיל תמרי, המחדל נחשף: המטען שהתגלה בדובאי עבר בשני מטוסי נוסעים, באתר של "רשת 13", 31 באוקטובר 2010 (במקור, מאתר "nana10")
  30. ^ סוכנויות הידיעות, חבילות הטרור: כלבי הגישוש לא הריחו חומר נפץ, באתר ynet, 31 באוקטובר 2010
  31. ^ סוכנויות הידיעות, אל-קאעדה: שלחנו המטענים והפלנו מטוס בדובאי, באתר ynet, 6 בנובמבר 2010
  32. ^ סוכנויות הידיעות, ארה"ב אוסרת משלוח דיו בטיסות, באתר הארץ, 9 בנובמבר 2010
  33. ^ אל קאעדה בתימן נטל אחריות לטבח ב"שרלי הבדו", באתר גלובס, 14 בינואר 2015
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37856821אל-קאעדה בחצי האי ערב