אל-חק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אל-חאק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-חק
אל-חק - לוגו הארגון

אל-חקערבית: الحق) הוא ארגון זכויות אדם פלסטיני עצמאי שבסיסו בעיר רמאללה, שהוקם בשנת 1979. הארגון עוקב ומתעד הפרות של זכויות אדם שבוצעו על ידי הצדדים בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מוציא לאור דוחות על ממצאיו ומפיק מחקרים משפטיים מפורטים. הוא נמצא במעמד של יועץ מיוחד של המועצה הכלכלית-חברתית של האומות המאוחדות מאז 2000[1].

אל-חק מסונף לועדת המשפטנים הבין-לאומית שבסיסה בז'נבה והוא חבר בפדרציה הבין-לאומית לזכויות אדם, הקואליציה הבין-לאומית "הביטאט" (אנ') והארגון העולמי נגד עינויים. הוא גם חלק מהוועד הפועל של EuroMed Rights וועדת ההיגוי של רשת הארגונים הלא ממשלתיים הפלסטיניים.

היסטוריה

הארגון הוקם בראמאללה, בשנת 1979, על ידי קבוצת עורכי דין ובראשם רג'א שחאדה, ששימש מנהלו במשך שנים רבות[2]. והוא היה ארגון זכויות האדם הפלסטיני הראשון, ואחד הראשונים בעולם הערבי. שמו המלא "אל-חק - החוק בשירות האדם".

בשנותיו הראשונות, אל-חק התמקד במידה רבה בניתוח מעמדה המשפטי של ישראל כמעצמה כובשת בשטחים הפלסטיניים, כולל הגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה, כמו גם את המנגנון המפשטי שהוקם על ידי הרשויות השלטוניות שלה בשטחים. אל-חק הפיק מספר מחקרים מוקדמים שניסו ליישם את עקרונות המשפט ההומניטרי על הכיבוש הישראלי. אל-חק דיווח כי מחקרים אלו "היו חיוניים בעיצוב הדיון על החוקים והתקנות החלים בשטחים". בתקופה זו הקים אל-חק את יחידת הסיוע המשפטית שלו, בנוסף ליחידת המחקר המשפטי[2].

במהלך השנים הארגון פעל לקידום זכויות האדם של פלסטינים בשטחי יהודה ושומרון ועזה באמצעות עריכת מחקרים, מתן סיוע משפטי ותיעוד פגיעות בזכויות אדם. עם פרוץ האינתיפאדה בדצמבר 1987, נעצרו 5 מעובדי השטח שלו במעצר מנהלי.

בשנת 1996 האשים אל-חק את המשטרה הפלסטינית בעינוי למוות של מחמוד אל-ג'מיל, חבר בארגון "נצי הפתח" שהיה כלוא בכלא שכם[3].

משנת 2006 משמש שעואן ג'בארין כמנכ"ל הארגון.

פרסים והוקרה

בשנת 1989 זכה הארגון בפרס קרטר-מניל לזכויות האדם[4].

ב-2009 זכה הארגון יחד עם בצלם בפרס גזן ההולנדי[5].

בדצמבר 2018, יובל ה-70 להכרזת זכויות האדם, קיבל הארגון את הפרס הלאומי של צרפת לזכויות האדם[6]. את הפרס המוענק בידי ראש ממשלת צרפת, חולק אל-חק עם ארבעה ארגוני זכויות אדם נוספים ובהם "בצלם"[7].

הכרזה כארגון טרור

ב-22 באוקטובר 2021 הכריז שר הביטחון בני גנץ על שישה ארגונים, בהם אל-חק, כארגוני טרור[8]. לדברי משרד הביטחון, פעילי החזית העממית לשחרור פלסטין הועסקו בארגונים בתפקידי שטח וניהול, והסתירו את שיוכם לארגון החזית העממית[9]. ההחלטה התקבלה לאחר פעילות משותפת של השב"כ והמטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור, ואושרה על-ידי גורמים משפטיים של ממשלת ישראל. בתגובה, ארגוני זכויות האזרח אמנסטי אינטרנשיונל ו-Human Rights Watch טענו כי ההחלטה היא "מזעזעת ובלתי הוגנת"[10]. לאחר בחינת חומר הראיות שהעבירה ממשלת ישראל למדינות האיחוד האירופי התומכות באל-חק דחו המדינות את הטענה לקשר בין אל-חק ויתר הארגונים לטרור "לא התקבל מישראל שום מידע משמעותי שיכול להצדיק בדיקה מחודשת של המדיניות שלנו כלפי ששת הארגונים הפלסטיניים על בסיס החלטתה של ישראל" והודיעו כי התמיכה בארגון תימשך[11]. באוגוסט 2022 הודיע גם הCIA כי בבחינה של חומר הראיות שהתקבל מישראל לא נמצאו כל ראיות הקושרות את הארגון לפעילות טרור[12].

לקריאה נוספת

Lynn Welchman, Al-Haq - A Global History of the First Palestinian Human Rights Organization ,University of California Press, 2021

קישורים חיצוניים

אתר האינטרנט הרשמי של אל-חק

הערות שוליים

  1. ^ "United Nations Civil Society Participation – Apply for Consultative Status". esango.un.org.
  2. ^ 2.0 2.1 דני רובינשטיין, הדרך השלישית של רג'א שחאדה, דבר, 17 בדצמבר 1982
  3. ^ By Storer H. Rowley וTribune Staff Writer, IN WEST BANK, GRUMBLINGS AGAINST ARAFAT GROW, ‏ביולי 1996
  4. ^ אמנון לוי, "ישראל מבצעת פשעים כנגד זכויות האדם", חדשות, 10 בדצמבר 1989
  5. ^ עקיבא אלדר, מנכ"ל ארגון זכויות האדם הפלסטיני לא יכול לצאת מהגדה לקבל פרס בהולנד, באתר הארץ, 5 במרץ 2009
  6. ^ Palmarés du Prix des droits de l'homme 2018, L'institution française de protection et promotion des droits de l'Homme
  7. ^ איתמר אייכנר, צרפת תעניק פרס לארגון "בצלם" ולמקבילו הפלסטיני, באתר Ynet
  8. ^ צו המאבק בטרור (הכרזה שחבר בני אדם הוא ארגון טרור) (תיקון), התשפ"ב-2021, ילקוט הפרסומים 9693, 21 באוקטובר 2021
  9. ^ יואב זיתון, עינב חלבי, שישה ארגונים מהחזית העממית הוכרזו כארגוני טרור: "שיוכם הוסתר מסיבות ביטחוניות", באתר ynet, 22 באוקטובר 2021
  10. ^ אתר למנויים בלבד הגר שיזף, יהונתן ליס ובן סמואלס, גנץ הכריז על 6 ארגוני חברה אזרחית בגדה ארגוני טרור; ארה"ב דורשת הבהרות, באתר הארץ, 22 באוקטובר 2021
  11. ^ אורן זיו, האירופאים דוחים רשמית את טענות ישראל לגבי הארגונים הפלסטינים, באתר "שיחה מקומית", 12 ביולי 2022
  12. ^ סוכנויות הידיעות‏, "ה-CIA לא מצא ראיות לכך שהארגונים הפלסטיניים הם ארגוני טרור", באתר וואלה!‏, 22 באוגוסט 2022
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34807111אל-חק