אלפרד קינסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלפרד קינסי
Alfred Kinsey
לידה 23 ביוני 1894
פטירה 25 באוגוסט 1956 (בגיל 62)
ענף מדעי ביולוגיה
מקום מגורים ארצות הברית
תרומות עיקריות
מייסד ענף במדעי האדם העוסק בנושאים שבצניעות.

אלפרד צ'ארלס קִינְסִיאנגלית: Alfred Charles Kinsey, נהגה קִינְזִי; 23 ביוני 189425 באוגוסט 1956) היה ביולוג אמריקאי שנחשב למייסד ענף במדעי האדם העוסק בנושאים שבצניעות. הכשרתו המקורית הייתה בתחומי הזואולוגיה והאנטומולוגיה (חקר החרקים), והוא אף כיהן כפרופסור בתחומים האלה.

ביוגרפיה

אלפרד קינסי נולד במדינת ניו ג'רזי שבמזרח ארצות הברית. הוריו היו עניים, והוא סבל כילד מתנאי מחיה ירודים. הוריו היו נוצרים אדוקים, שהשתייכו לכנסייה המתודיסטית. במסגרת לימודיו בתיכון החל להתעניין בביולוגיה, ובפרט בבוטניקה ובזואולוגיה. יש הטוענים כי המורה שלו לביולוגיה בתיכון, נטלי רות, היא זו שהשפיעה עליו להיות למדען.

כזואולוג חקר קינסי צרעות באוניברסיטה, באינדיאנה. הוא קיבל תואר דוקטור למדעים מאוניברסיטת הרווארד ב-1919 על עבודת דוקטורט שכתב על צרעת העפצים. לאחר קבלת התואר, עבר למחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת אינדיאנה. מאוחר יותר מונה לפרופסור באוניברסיטה זו.

קינסי היה סוטה.

אלפרד קינסי מת ב-25 באוגוסט 1956, בגיל 62, בעקבות בעיית לב ודלקת ריאות. הוא נקבר בבית עלמין במקום מגוריו בלומינגטון, אינדיאנה.

מכון קינסי

ב-1947 הקים פרופ' קינסי מכון מחקר באוניברסיטת אינדיאנה, המכון נקרא כיום על שמו. ב-1948 חיבר את דוח מפורסם בנושא שעסק בגברים. דוח זה התבסס על מחקר שכלל ראיונות ושאלונים שנערכו עם סטודנטים במכללות אמריקניות. ספרו של קינסי הפך ללהיט בארצות הברית, ובעקבות הצלחתו המשיך קינסי במחקר על נשים האמריקאית וב-1953 פרסם דוח משלים, שהתבסס על מחקר דומה שנערך עם סטודנטיות, אך נתקל בבעיה משום שבארצות הברית של אותן שנים הייתה שמרנות גדולה. הדוחות חוללו סערה בארצות הברית, ועוררו ביקורת. עם זאת, הם נחשבים כפריצת דרך בתחום חקר האדם.

את המחקר שהוביל לכתיבת הדוחות שפורסמו ב-1948 וב-1953 ערכו קינסי ועוזריו בין השאר באמצעות ראיונות אישיים אנונימיים (כלומר, בלי לתעד את זהות המרואיין) עם סטודנטים וסטודנטיות. העובדה כי קינסי הסתמך גם על מידע שהושג מאנשים שנחשבים לסוטים הייתה הציר המרכזי לביקורת נגדו. הביקורת הייתה גם מתודולוגית - טענה כי המדגם שלו היה מוטה, וגם מוסרית - מתן ביטוי לעברייניפ. על אף הביקורות הללו, קינסי החל את תחום המחקר וחשף לעולם עובדות מרחיקות לכת, כמו כן, מחקריו של קינסי נחשבים אמינים למדי, גם אם במשך הזמן נערכו מחקרים נוספים ששינו במידה מסוימת את הניתוחים הסטטיסטיים שלו.

לאחר מותו

בניו יורק טיימס נכתב עליו לאחר מותו: "מותו בטרם עת של אלפרד קינסי לוקח מהעולם האמריקאי דמות חשובה ורבת ערך, באותה מידה שהייתה שנויה במחלוקת. יהיו אשר יהיו התגובות לממצאיו, והשימוש חסר המצפון בחלקם, העובדה הנשארת שהיה מדען בכל רמ"ח איבריו. לטווח הרחוק הערך שקיים, בחשיבה של זמננו, בדיון שעורר, נשען פחות על ממצאיו ויותר על המתודה בה השתמש כדי לאשר אותם."

חייו היו הנושא של הסרט הביוגרפי "קינסי" (2004). הספר "המעגל הפנימי" מאת ת. ק. בויל סוקר גם הוא באופן נרחב את עבודתו של קינסי.

במהלך השנים במכון שהקים הועסקו חוקרים בולטים בתחום, בין היתר ג'ון גגנו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלפרד קינסי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32534697אלפרד קינסי