אלישע בן שמואל
אלישע בן שמואל (מכונה "ראגב") היה משורר יהודי-פרסי בן המאה ה-17, יצירתו הגדולה ביותר היא "שאהזאדה וצופי" (בן המלך והצופי), עיבוד ליצירה בן המלך והנזיר של אברהם אבן חסדאי בן המאה ה-13.
יצירותיו
אלישע בן שמואל חי ופעל בסמרקנד במאה ה-17. מלבד זאת לא ידועים כמעט פרטים אודות קורות חייו.[1] הוא עסק בשירה וקיבל השראה הן מהמשוררים היהודים-פרסים שקדמו לו, ובראשם מולאנא שאהין ועמראני, והן מגדולי שירת ימי הביניים של יהדות ספרד. כמו כן בדומה לשאהין ועמראני, הוא הושפע מהתבניות ומסורות הכתיבה הספרותית הפרסית. את שירתו הוא כתב בפרסית יהודית ובעברית.
יצירתו הגדולה ביותר היא "שאהזאדה וצופי" (בן המלך והצופי) (כ-1,600 בתי שיר) בפרסית יהודית שהושלמה בשנת 1684.[2] היצירה היא מעין עיבוד יהודי-פרסי ליצירה בן המלך והנזיר של אברהם אבן חסדאי הספרדי בן המאה ה-13, שהיא בעצמה עיבוד לסיפור עממי עתיק על חייו של בודהה, מייסד הבודהיזם. הגרסה הפרסית-יהודית של היצירה מעודדת עוד יותר מאחרות חיי פרישות, ושאיפה להתרחק מהגוף הארצי ולהתקרב מחדש למקור האלוקי.[3] על פי מספרם הרב של העתקים בכתבי יד שהשתמרו מהחיבור, עולה שהיצירה זכתה לפרסום ולתפוצה רבה ברחבי הקהילות היהודיות דוברות הפרסית לאורך הדורות. בשנת תרס"ז (1907) החיבור נדפס לראשונה בירושלים על ידי הרב שמעון חכם, שכתב שבחר להדפיס אותו בזכות הפופולריות הרבה שהחיבור זכה לה בקרב הקהילות היהודיות דוברות הפרסית.[4]
חיבור פואטי נוסף של אלישע בן שמואל הוא "חנוכה-נאמה", חיבור של שירה אפית על מאבק המכבים כנגד היוונים. החיבור מהווה המשך למסורת שבה התחילו מולאנא שאהין ועמראני (שחיבר גם הוא אפוס שעוסק במרד המכבים), לכתוב שירה אפית כמיטב המסורת הפואטית הפרסית על סיפורים מהמסורת היהודית.
בנוסף על שני חיבוריו בפרסית יהודית, הוא גם חיבר שירה עברית על פי מסורות שירת ימי הביניים של יהדות ספרד. בנוסף הוא כתב חיבור פרוזה קצר שעוסק בפרשנות של השיר "שטר עלי בעדים וקניין" של ר' שלמה אבן גבירול.
לקריאה נוספת
- Dalia Yasharpour. Elīša’ ben Šemūel’s Šahzādeh va Ṣūfī: The Judeo-Persian Adaptation of the Buddha Biographies, Ph.D. diss., University of California, 2005.
קישורים חיצוניים
- הספר שהזאדה וצופי בספריה הלאומית
- אמנון נצר, ’שהזאדה וצופי’ מאת אלישע בן שמואל, פעמים 35 (תשמ"ח - 1988), עמ' 24-45.
- אמנון נצר, הספרות של יהודי פרס, פעמים 13, תשמ"ב 1982, עמ' 19-5.
- מאיר בניהו, משוררים ומפזמנים בפרס ובבוכארה במאה ה"ז, סיני 87 (1980), עמ' 135-149.
- Dalia Yasharpour. "Elisha ben Samuel (Rāghib)." Encyclopedia of Jews in the Islamic World. Executive Editor Norman A. Stillman. Brill Online, 2013.
הערות שוליים
- ^ Dalia Yasharpour. "Elisha ben Samuel (Rāghib)." Encyclopedia of Jews in the Islamic World. Executive Editor Norman A. Stillman. Brill Online, 2013.
- ^ Dalia Yasharpour. "Shāhzada va Ṣūfī." Encyclopedia of Jews in the Islamic World. Executive Editor Norman A. Stillman. Brill Online, 2013.
- ^ אמנון נצר, הספרות של יהודי פרס, פעמים 13, תשמ"ב 1982, עמ' 13-14.
- ^ מאיר בניהו, משוררים ומפזמנים בפרס ובבוכארה במאה ה"ז, סיני 87 (1980), עמ' 135.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אלישע בן שמואל29184323