אליהו קצנלנבוגן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אליהו קצנלנבוגן

ד"ר אליהו קצנלנבוגן (ט' בניסן תרס"ה, 14 באפריל 1905ד' בשבט תש"ן, 30 בינואר 1990) היה איש חינוך, רב ומשכיל, הקים וניהל מספר מוסדות חינוך, סמנכ"ל משרד החינוך בשנים 1954–1971.

ביוגרפיה

אליהו היה בנם של רחל קצנלנבוגן לבית מונוייס  (Munweis, Мунвейс) והרב דוד טבל קצנלנבוגן, שהיה רבה הראשי של פטרבורג בין השנים 1908–1930 ונמנה עם חשובי הרבנים בליטא וברוסיה של אותה תקופה. אליהו היה הבן הצעיר משלושת ילדיו של הרב קצנלנבוגן מנישואיו השניים, אח לשאול וברטה.

אליהו (אליושה) גדל לצדו של אביו הרב. הבן הצעיר ליווה את אביו בנסיעותיו לפעילויותיו הרבות, ישב לצדו באסיפות שהיו בבית הרב או בבית הכנסת, שמע את כל וויכוחיו, וכבר בגיל צעיר היה מצוי בעומק ענייני הצבור. אליהו הצעיר רכש את השכלתו היסודית בסיוע מורים פרטיים שהובאו לבית הרב, ולא ביקר אף פעם בבית הספר. כבר בצעירותו נחשב לתלמיד מבריק ומהיר תפיסה.

בשנת 1923 החל את לימודיו באוניברסיטה בפטרבורג בפקולטה למתמטיקה. אך לאחר שנה, בשל היותו בן של רב יהודי, גורש מהאוניברסיטה. ב-1924 נאלץ לעזוב את פטרבורג, ועבר לברלין שם למד בבית המדרש לרבנים ע"ש הילדסהיימר, בניהולו של הרב יעקב יחיאל וינברג. קיבל סמיכה לרבנות ותואר ד"ר לפילוסופיה.

בשנת 1932 נשא לאשה את ד"ר לאה קצנלנבוגן לבית נוסבאום מברלין הם עלו לארץ ישראל בחודש ינואר 1933.

בשנת 1934 החל לנהל את בי"ס "מעלה" בירושלים.

בשנת 1944 מונה לסגן מנהל בית המדרש למורים מזרחי- כיום המכללה האקדמית הדתית למורים ע"ש רא"מ ליפשיץ במקביל לתפקיד זה ייסד וניהל את בי"ס לדוגמה - כיום בי"ס הממ"ד ע"ש הרב עוזיאל וניהל את התיכון הדתי לנערים - כיום התיכון הדתי ע"ש הימלפרב.

בשנת 1947, לאחר שנפטר רא"מ ליפשיץ ועל פי צוואתו, התמנה ד"ר קצנלנבוגן לנהל את סמינר מזרחי והמוסדות המסונפים אליו.

ביוזמתו ובהובלתו, נוסד בשנת תש”ד בית ספר יסודי ליד הסמינר. בית הספר הוכר כמוסד הראוי לשמש דוגמה. [1][2] בחודש יולי אותה שנה יצא ד"ר קצנלנבוגן במשלחת המורים למחנות העקורים בגרמניה. ד"ר קצנלנבוגן היה המפקח הראשי של מוסדות החינוך שהוקמו במחנות וחבר בדירקטוריון לחינוך ותרבות בגולה שהוקם למטרה זו ומוקם במינכן.

בשנים 1945–1954 היה חבר המזכירות המצומצמת של הסתדרות המורים.

לאחר שכיהן תקופה כמפקח מחוז ירושלים במשרד החינוך, מונה בשנת 1954 לסמנכ"ל משרד החינוך. בין יתר משימותיו בתפקיד זה, היה חבר במזכירות הפדגוגית של משרד החינוך ונמנה עם חבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית.

לאליהו ולאה קצנלנבוגן נולדו עם השנים חמש בנות. בשנת 1962 נפטרה בפתאומיות בתו הרביעית - תרצה פרומר לבית קצנלנבוגן והיא בת 22 בלבד.

תחת ההגבלות הקשות של מסך הברזל, הצליח אליהו לבקר בחשאי את משפחתו בלנינגראד (פטרבורג) בשנת 1966. רק אז נודע לו, שעוד בשנת 1938, במסגרת הטיהורים הגדולים שביצע סטלין, הוצא להורג אחיו הגדול, שאול, בטענה בדויה שהיה חבר בארגון צעירים אנטי מהפכני בשם "תפארת בחורים" .

בשנת 1971 פרש לגמלאות. לאחר פרישתו שימש בתפקיד מפקח ארצי על החינוך העל יסודי בחמ"ד עד 1976. בשנים אלו המשיך לכהן כחבר במזכירות הפדגוגית של משרד החינוך.

בשנת 1979 קיבל את התואר יקיר ירושלים כהוקרה על פועלו בשטח החינוך.[3]

כמו כן קיבל את תואר יקיר החינוך הדתי.

הזוג אליהו ולאה קצנלנבוגן ניהלו אורח חיים צנוע. על אף מעמדו ותפקידיו של אליהו, מעולם לא החזיקו הזוג ברישיון נהיגה או ברכב.

ד"ר קצנלנבוגן נפטר בד' בשבט תש"ן ונטמן בהר המנוחות.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

משלחות המורים בשארית הפליטה

המזכירות הפדגוגית

בי"ס מעלה

סמנכ"ל משרד החינוך

יקיר ירושלים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אליהו קצנלנבוגן34576622Q111792262