אלומה (חקלאות)
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות |
אלומה (ברבים: אלומות) היא צרור גבעולי דגן שנקשרים יחד לאחר הקציר, באופן מסורתי באמצעות מגל, לאחר מכן בעזרת חרמש, או, מאז המצאתו בשנת 1872, באמצעות מקצרה-כובלת מכנית.
קוצרים מסורתיים שעבדו בידיים, השתמשו בחרמשים ועבדו בצוות, קצרו שדה דגן בכיוון השעון, כשהם מתחילים מהקצה החיצוני ומסיימים במרכז. החיתוך בחרמש יוצר שורת רוח של גבעולי דגן חתוכים משמאל לקוצר, ואם החיתוך נעשה בצורה מיומנת, ראשי הזרעים יהיו ממויינים פחות או יותר. לאחר מכן, הם נאספים ונקשרים לשיבולים על ידי הקושרים, אשר באופן מסורתי משתמשים בגבעולים חתוכים אחרים כקשרים. הקושרים, או צוות העוקב, מניחים את השיבולים בעמודות (סטוקים) כדי שיתייבשו. שלושה עד שמונה שיבולים מרכיבות כל עמודה, שהיא יוצרת מסגרת בצורת A שתומכת בעצמה, כאשר ראשי התבואה נפגשים בחלק העליון. זה שומר על התבואה מאווררת היטב, ומרומם אותה מעל האדמה, מה שמאפשר לה להתייבש ומונע ממזיקים לגשת אליה. אלומות הייבוש מונחות מאוחר יותר ביד או מונחת על עגלה. החפירה המסורתית של חבילות קציר כוללת ידית עץ ארוכה, שני חוטים קצרים וגב מעוגל כדי להקל על הנחת החבילות. שנאספו מועברות או נבנות לערימות (ערימות מקורות עשויות להגיע לגובה של מעל ל-20 רגל) או נלקחות לאסם לייבוש נוסף לפני שנגרעים כדי להפריד את הגרעינים מהגבעולים.
המיכון של החקלאות במדינות תעשייתיות, ובמיוחד הכנסת הקומביין באמצע המאה ה-19, הפך את האלומה לבלתי נחוצה, אך אלומות עדיין נמצאות בשימוש נרחב במקומות בהם הקציר עדיין נעשה ידנית או באמצעות מכונת קוצר-קושר.
קישורים חיצוניים
אלומה (חקלאות)40076539Q942040