האדם מפילטדאון
איש פילטדאון הוא כינוי שניתן לגולגולת שהיוותה את אחד ממעשי הזיוף הידועים בתחום חקר המאובנים, ואשר המחיש עד כמה פשוט לשטות אף בשיטות מחקר מודרניות.
ה"תגלית" ומחקרים שנכתבו עליו
ביום ח' בטבת תרע"ג (18 בדצמבר 1912) הודיע הארכאולוג החובב צ'ארלס דוסון כי מצא בכפר פילטדאון אשר באנגליה גולגולת של הומיניד שלא היה ידוע עד אז לחוקרים. הגולגולת עורר התעניינות בקרב המדענים חסידי האבולוציה, שכן באותה עת ניטש ויכוח בין החוקרים תומכי תיאוריית האבולוציה האם ההליכה על זוג רגליים קדמה לגדילת המוח אצל האדם או להפך. גולגולת פילטדאון תמכה לכאורה בדעה כי מוצאו של האדם ביצור נבון, בעל תיבת מוח גדולה, אשר בכל יתר איבריו דמה לקוף, וייתכן שהיה גם שוכן עצים והולך על ארבעת גפיו, כלומר, המוח המפותח עתיק יותר מן היציבה הזקופה. השוני בין תיבת המוח המפותחת ללסת הפרימיטיבית יוחס לאבולוציה פסיפסית (קצבי התפתחות שונים של איברים שונים).
באותם ימים נמצאו גם מאובנים של אדם ניאנדרתלי. מאחר שמאפייני תיבת מוחו נראים פרימיטיביים יותר, ולכן התבססה בשעתו ההשערה כי האדם הניאנדרתלי אינו שייך למין אדם נבון אלא הוא מין אחר בסוג אדם, משום שנראה היה כי איש פילטדאון על תיבת מוחו המפותחת הוא אביו הקדמון של האדם הנבון. הגולגולת שנמצאה גם חיזקה את גישתם של החוקרים ווד ג'ונס ואוסבורן שסברו כי מוצא האדם הנבון הוא באירופה ובאסיה ולא באפריקה.
הגולגולת המקורית הונחה במוזיאון הבריטי להיסטוריה של הטבע. והעתקים ממנו הוצבו במוזיאונים רבים ברחבי העולם.
גילוי התרמית
כעבור ארבעים שנה, בי"ד בכסלו תשי"ד (21 בנובמבר 1953) נחשף כי למעשה הייתה הגולגולת מעשה זיוף. הגולגולת הייתה מורכבת מתיבת מוח של אדם נבון מודרני ומלסת של אורנגאוטן שהושחזה, הותאמה לגולגולת, ואף נצבעה בשילוב החומרים הכימיים ביכרומט האשלגן ומלח ברזל, על מנת לכסות במשהו על גילה האמיתי, ועל היותה חלק נפרד לגמרי מהגולגולת. מעולם לא התברר מי ביצע את מלאכת הזיוף.
לקריאה נוספת
- C Dawson, AS Woodward, "On the Discovery of a Palæolithic Human Skull and Mandible in a Flint-bearing Gravel overlying the Wealden (Hastings Beds) at Piltdown, Fletching (Sussex)", Quarterly Journal of the Geological Society, v. 69; issue.1-4, 1913, London, Legacy. pp. 117-123.
- C Dawson, AS Woodward, "Supplementary Note on the Discovery of a Palæolithic Human Skull and Mandible at Piltdown (Sussex)", Quarterly Journal of the Geological Society, v. 70; issue.1-4, 1914, London, Legacy. pp. 82-93.
קישורים חיצוניים
- מאיר ברק, מה הייתה תרמית "איש פילטדאון"?, במדור "שאל את המומחה" באתר של מכון דוידסון לחינוך מדעי, 25 מרץ 2010
- רן לוי, האישה שילדה 16 ארנבים – על תרמיות במדע, באתר "עושים היסטוריה", 17 ביולי 2010 (שידור של הפודקאסט וטקסט מלא שלו)