איסתנפרת
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה .
איסטנופרט (או איסיס-נופרט, או איסיטנופרט, שמשמעותו במצרית עתיקה "איסיס היפה") הייתה אחת מנשותיו הראשיות של המלך רעמסס השני, ואימו של יורש העצר מרנפתח, שמלך לאחר מותו של רעמסס השני. היא חיה במאה ה-13 לפנה"ס. היא הייתה אחת מהנשים הבולטות בין הנשים המלכותיות של רעמסס השני, ביחד עם נפרטרי. לאחר מותה של נפרטרי, בערך בשנה ה-24 למלכותו של רעמסס השני, הפכה איסטנופרט לאישה הבכירה והראשית.
משפחתה
הוריה של איסטנופרט לא ידועים מהמקורות. היא נישאה כנראה לרעמסס השני עוד לפני שעלה למלוכה (ברבעון הראשון של המאה ה-13 לפנה"ס). בנה הבכור מופיע בסצנות מתקופתו של סתי הראשון לפני עלייתו של רעמסס השני לשלטון. היו לה לפחות שלושה בנים ובת אחת. בין ילדיה נכללים:
- הנסיך רעמסס (אנ'), שהיה נסיך הכתר (יורש העצר) בין השנים 25–50 למלוכתו של רעמסס השני.
- הנסיכה-מלכה בינתענת הייתה בתה הראשונה, לאחר מכן נישאה לאביה רעמסס השני.
- הנסיך חאמוואסט (אנ') היה הכוהן הגדול של האליל פתח ונסיך הכתר בין השנים 50–55 למלוכתו של רעמסס השני.
- הנסיך מרנפתח, שהיה בנו ה-13 של רעמסס השני וירש את אביו לאחר שכל 12 בניו הבוגרים יותר של רעמסס השני מתו לפני אביהם.
- הנסיכה איסטנופרט – ייתכן והיא זהה לאשתו של מרנפתח וידועה בשם איסטנופרט השנייה (אנ'). השערה אחרת היא שהיא הייתה בתו של הנסיך חאמוואסט.
ילדים משוערים נוספים שלה היו הנסיך סתי והנסיכה נבטוואי (אנ'), שהייתה גם אשתו של רעמסס השני. אבל סביר יותר שהם היו ילדיה של נפרטרי או ילדיהן של אישה מלכותית אחרת.
תאריה
תאריה כפי שהופיעו בכתובות היו: "עלמה אצילה", "הגדולה לשבחים", "אם המלך", "גבירת כל שתי הארצות", "אשת המלך" ו"אשתו הראשית של המלך".
פסלים וכתובות
איסטנופרט ידועה מתוך מספר כתובות ופסלים קטנים. אין תיעוד רב שלה לפני השנה ה-25 למלכותו של רעמסס השני. רוב האזכורים שלה קשורים בבניה – הנסיכים רעמסס, חאמוואסט ומרנפתח.
- איסטנופרט מופיעה על גבי אסטלה משפחתית שנמצאת באסואן. בשורה העליונה רואים את רעמסס השני ביחד עם איסטנופרט וחאמוואסט לפני האליל ח'נום, כאשר בשורה התחתונה רואים את הנסיכים רעמסס, מרנפתח והנסיכה בינתענת.
- אסטלה במערב ג'בל א-סילסילה (Gebel el-Silsila), שהוא מצוק במעלה הנילוס, מתארת את רעמסס השני איסטנופרט ואת בינתענת, בעת שהמלך מגיש מנחה לאלילים מאע'ת, פתח והאליל נפרטם (Nefertem). הנסיך חאמוואסט מופיע בקטן עומד לפני המלך. הנסיכים רעמסס ומרנפתח מוצגים מתחת, בשורה התחתונה של האסטלה.
- פסל עם דמות הנסיך חאמוואסט – הוא מתואר שם כבנו של המלך וככוהן.
- פסל קבוצתי עם בנים מגישים מנחה לחמסוואט, בנו של המלך רעמסס כהן האליל פתח. הכתובת מציינת את שמה של איסטנופרט (הפסל נמצא במוזיאון הלובר).
- ראש פסל כשעל כתפו הימנית מופיע שמה של איסטנופרט.
- פסל של הנסיך חמסוואט, המציין את שמה של איסטנופרט. על העמוד של הפסל מופיעה כתובתה המציינת שהכהן לונמיתף (אליל מצרי קדום), נולד לאשה המלכותית הגדולה איסטנופרט, חמסוואט כהן האליל פתח.
- תבליט המתאר הגשת מנחה לנסיך חמסוואט. מעל הנסיך מופיעה הכתובת (ציטוט חלקי) "יושב ליד השולחן, עושה מעשה טהרה וקורא את הכללים לקבורה. מנחה מלאה טוב לבן המלך. הכוהן חמסוואט שנולד לאישה המלכותית הגדולה איסטנופרט".
- צלמית שנמצאה באבידוס נושאת עליה קרטוש של המלכה איסטנופרט.
- במערב ג'בל א-סילסילה, במקדש סלע של מרנפתח, מופיעה סצנה המתארת את רעמסס הנשי, אשתו איסטנופרט עם סיסטרום לפני האלילה תאורת בדמות היפופוטם, ולפני האלילים תחות ונות.
בת של בנה חמסוואט נקראה על שמה (לעיתים מכונה איסטנופרט השלישית), ייתכן והיא הייתה אשתו של מרנפתח, לא הדודה שלה איסטנופרט השנייה. ייתכן גם שבת אפשרית של מרנפתח נקראה באותו שם.
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] איסתנפרת32296719