איימן טאהא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

איימן טאהאערבית: أيمن طه, תעתיק מדויק: אימן טה; ~1968 בערך - אוגוסט 2014) היה פעיל חמאס פוליטי בכיר שהתגורר במחנה הפליטים אל-בורייג' ברצועת עזה. עד שנת 2014 שימש אחד מהדוברים הרשמיים של חמאס, ונחשב כעתודה להנהגה הבכירה של התנועה. נהרג במבצע צוק איתן, אם כי לא ברור אם הוא הוצא להורג על ידי אנשי חמאס או נהרג בתקיפה אווירית של ישראל.

חייו

טאהא היה בנו של השייח' מוחמד טאהא, דרשן ואיש דת קיצוני, ממייסדי חמאס. לנוכח ייחוסו המשפחתי, גדל איימן בקרבת כמה ממייסדי תנועת החמאס, ובפרט מנהיג החמאס השייח' אחמד יאסין. באמצע שנות התשעים, כסטודנט באוניברסיטה האסלאמית בעזה, עמד איימן בראש אגודת הסטודנטים ובראש התא הסטודנטיאלי האסלאמי של החמאס.

בתחילת מרץ 2003 ערך צה"ל מבצע אשר בסופו עצר את איימן טאהא בביתו, במחנה הפליטים אל-בורייג' בעזה, יחד עם אביו ואחיו. זאת, על רקע מעורבות בני המשפחה בפעילות מטעם חמאס.

כשבועיים לאחר מכן, הרגה ישראל אח נוסף בשם יאסר טאהא, באמצעות ירי טילים ממסוק. בסיכול ממוקד זה נהרגו גם אשתו ושני ילדיו הקטנים של יאסר, אשר נסעו עמו ברכב שהופצץ. יאסר טאהא נחשב כבכיר בזרוע הצבאית של גדודי עז א-דין אל-קסאם, וכסגנו של מוחמד דף, מנהיג הזרוע הצבאית בארגון.

בשנת 2006, לאחר כשלוש שנות מעצר, שוחרר איימן טאהא מכלאו ושב לרצועת עזה, שם שולב מיד בהנהגה המדינית של החמאס. כדובר, הואהרבה להתראיין לכלי התקשורת הערביים והזרים ולייצג את עמדות הארגון. בנוסף לתפקידו כדובר, היה טאהא אמון על התיאום בין הנהגת החמאס בעזה לבין הנהגת החמאס בחו"ל.

בתחילת שנת 2009, במהלך מבצע עופרת יצוקה במסגרתו צה"ל נלחם בחמאס ברצועת עזה, יצא איימן טאהא למצרים, על מנת לייצג את החמאס במשא-ומתן על הפסקת אש אפשרית. הבחירה בטאהא כנציג התנועה העידה על מעמדו הבכיר. בעיצומו של המשא-ומתן בין חמאס לבין מצרים, בנוגע למתווה הרגיעה מול ישראל, המצרים עיכבו את איימן טאהא לחקירה, לאחר שנתפס במעבר רפיח כאשר ברשותו מעל 11 מיליון דולר במזומן, אותם ניסה להבריח לרצועה.

בחודש פברואר 2014 נעצר טאהא על ידי מנגנוני הביטחון של חמאס, ונחקר באשמת מעילה רחבת היקף בכספי הארגון וניצול של קטינה. טאהא לא הואשם בשיתוף פעולה כלשהו עם ישראל. כמו כן נחשד בריגול לטובת מצרים. מעצרו זכה לתהודה רחבה, לנוכח מעמדו הבכיר בארגון והחלטת החמאס שלא לטייח את המקרה. טאהא שוחרר ממעצרו בעקבות בקשות ממצרים. אם כי עלו חשדות לפיהם הפך במצרים לסוכן של המודיעין המצרי.

ב-7 באוגוסט 2014 דיווחו גורמים פלסטינים כי טאהא הוצא להורג ליד בית החולים שיפא. המעשה הובן על ידי משקיפים כמסר מצד החמאס כלפי המודיעין המצרי, ששימש באותם ימים כמתווך בין ישראל לחמאס.[1] החמאס הכחיש וטען שטאהא נהרג בהפצצה ישראלית מספר ימים מוקדם יותר.

במהלך מבצע צוק איתן (יולי 2014), הוזכר שמו של טאהא בתקשורת הישראלית כדוגמה לבכירי החמאס אשר נהגו בשחיתות ו-"עשו לביתם" תוך שימוש בכספי התנועה. נטען כי טאהא רכש לו ולמשפחתו וילה יוקרתית בעיר עזה, בעלות של מאות אלפי דולרים. כמו כן נטען כי במהלך שהותו במצרים, סייע טאהא לבכירי חמאס מרצועת עזה אשר רצו להשקיע כספים במיזמים במצרים.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37507505איימן טאהא