אזור השפעה
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. |
אזור השפעה הוא מונח במדע המדינה, המשמש בתחומי מדעי החברה ומדעי הרוח אשר משמעותו היא אזור או מדינה הכפופים להשפעת מדינה או ישות פוליטית חיצונית. לעיתים אזורי השפעה רבים, המושפעים מגוף פוליטי אחד, עשוים להצביע על מגמות אימפריאליסטיות של הגוף, ולהביא לתגובות בהתאם, ממדינות הרואות עצמן נפגעות ממגמת התפשטות שכזו.
לעיתים אזורי השפעה מתוחמים בהסכמים בינלאומים בין מעצמות רבות השפעה או בבריתות צבאיות בראשן עומדות המעצמות בעלות ההשפעה. בריתות והסכמים כאלה מכילים לעיתים סעיפים המאפשרים למעצמות להפעיל כוח צבאי מול מדינות החסות, בנסיבות שונות. דוגמאות בולטות היו הגוש הקומוניסטי, שחפף לברית ורשה ומדינות המערב (מערב אירופה וצפון אמריקה), שהתאגדו בברית הצפון אטלנטית.
בהיסטוריה
- מאז המאה התשע עשרה התחוללה השתלטות הדרגתית של מדינות בריטניה צרפת וגרמניה, על שטחים ניכרים ביבשת אסיה, אפריקה ואמריקה. מאוחר יותר הפכו שטחים אלו לאזורי השפעה של המדינות.
- בוועידת יאלטה חילקו ביניהן ארצות הברית, בריטניה וברית המועצות את אזורי ההשפעה שלהן בעולם החזוי לאחר מלחמת העולם השנייה. על פי חלוקה זו היו ארצות מזרח אירופה הקומוניסטיות ובכללם: מזרח גרמניה, צ'כוסלובקיה, פולין, רומניה, יוגוסלביה, אלבניה, בולגריה, והונגריה. אזורי השפעה של ברית המועצות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
23603531אזור השפעה