אזורנות (אמנות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
היצירה ”רכיבת החצות של פול רוויר“ (1931) מאת גרנט ווד, מוזיאון המטרופוליטן לאמנות, מוזיאון המטרופוליטן לאמנות

אֲזוֹרָנוּת[1]אנגלית: Regionalism) היא תנועה אמנותית ריאליסטית ומודרנית אמריקאית, שכללה ציורים, ציורי קיר, הדפסי אבן ואיורים, המציגים מצבים אמיתיים מאזורים כפריים ופריפריאליים, בעיקר מאזורי המערב התיכון של אמריקה. התנועה נוצרה לראשונה בשנות ה־30 של המאה ה־20 כתגובה לשפל הגדול, והסתיימה בשנות ה־40, בשל פרוץ מלחמת העולם השנייה והיעדר התפתחות בתוך התנועה. התנועה הגיעה לשיא תפוצתה בין השנים 1930 ל־1935, אז היא קיבלה הערכה רבה, בשל תמונותיה המעודדות של לב לבה של ארצות הברית, בתקופת השפל הגדול.[2] חרף היעדרם של הבדליים סגנוניים בין אמנים מסוימים, אמנות אזורנית הייתה, באופן כללי, סגנון אמנותי מסורתי ושמרני, שפנה לנושאים אמריקאיות פופולריים, תוך שהוא מאתגר את השליטה של האמנות הצרפתית בתחום זה באותן שנים.[3]

ראשית האזורנות

לפני מלחמת העולם השנייה, מושג המודרניזם באמנות לא הוגדר בבירור בהקשר של האמנות האמריקאית. בנוסף, היה מאבק לאפיון סוג אמריקאי ייחודי של אמנות. בדרך לקביעה מה תהיה אמנות אמריקאית, כמה אמנים אמריקאים דחו את המגמות המודרניות שנבעו מתערוכת הארמורי ואת השפעות אירופאיות, במיוחד מהאסכולה הפריזאית. על ידי דחיית סגנונות מופשטים אירופאים, אמנים אמריקאים בחרו לאמץ ריאליזם, שתיאר סצנות עירוניות וכפריות אמריקאיות. חלקית בגלל השפל הגדול, האזוריות הפכה לאחת מתנועות האמנות הדומיננטיות באמריקה בשנות ה־30, כשהשנייה הייתה ריאליזם סוציאלי. באותה תקופה, ארצות הברית הייתה עדיין מדינה חקלאית, כאשר חלק קטן מאוד מאוכלוסייתה חי בערים תעשייתיות כמו ניו יורק ושיקגו.

ציור הסצנה האמריקאית

ציור הסצנה האמריקאית הוא כינוי לשילוב של אזורנות וריאליזם בזרם חברתי אמריקאי הידוע גם בשם ”ריאליזם עירוני“. חלק גדול מציור הסצנות האמריקאי מעביר תחושה של לאומיות ורומנטיקה בתיאורים של חיי היומיום האמריקאיים. תחושת הלאומיות הזו החלה לאחר מלחמת העולם הראשונה. במהלך שנות ה־30, אמנים אלו תיעדו וציירו ערים אמריקאיות, עיירות קטנות ונופים כפריים; חלקם עשו זאת על מנת לחזור לתקופה פשוטה יותר הרחק מהתיעוש, בעוד שאחרים רצו להצהיר הצהרות פוליטיות, מהפכניות ורדיקליות דרך הציורים. בציורי הסצנה האמריקאית, ניתן לראות אזורים מקומיים ועיירות קטנות. לעיתים קרובות, התחום מכונה בשם ”אזוריות אמריקאית“ (American Regionalism), ואלו המתארות סצנות אורבניות, עם תודעה פוליטית וחברתית, נקראות ”ריאליזם חברתי“. הזרם הקליפורני של ציור הסצנה האמריקאית ידוע בשם ציור הסצנה הקליפורנית (California Scene Painting).

דעיכה

כאשר מלחמת העולם השנייה הסתיימה, האזורנות והריאליזם הסוציאלי איבדו את מעמדן בעולם האמנות האמריקאית. סוף מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה הביאה לשינוי בתפיסה הפוליטית של האמריקאים ואפשרה למבקרים מודרניסטים לצבור כוח. אזורנות וריאליזם סוציאלי איבדו גם פופולריות בקרב הקהל האמריקאי בגלל חוסר התפתחות בתוך התנועה בגלל המגבלות ההדוקות של האמנות לנושאים חקלאיים. אותם החליף האקספרסיוניזם המופשט, שנשא בתואר המודרניזם האמריקאי, והפך לתנועה האמנותית הבולטת והפופולרית לאחריהן.

חשיבות

אזורנות הגבילה את התפשטות האמנות המופשטת לחוף המזרחי, דבר שאפשר לאמנות האמריקאית לצבור ביטחון ולא להסתמך על סגנונות אירופיים.[4] כשהאמנות האמריקאית התבססה במלואה, האזורנות הצליחה אז לגשר על הפער בין אמנות מופשטת לריאליזם אקדמי בדומה לאופן שבו האימפרסיוניסטים גישרו על פער עבור הפוסט־אימפרסיוניסטים, כדוגמת פול סזאן, וינסנט ואן גוך ופול גוגן בדור קודם בצרפת. למרות העובדה שאזורנות התפתחה מתוך כוונה להחליף את ההפשטה האירופאית בריאליזם אמריקאי אותנטי, היא הפכה לגשר לאקספרסיוניזם מופשט אמריקאי, בראשות תלמידו של בנטון, ג'קסון פולוק. כוחו של פולוק כאמן נבע בעיקר בשל עידודו והשפעתו של תומאס הארט בנטון.

השפעה

נורמן רוקוול ואנדרו וייאת׳ היו שני ממשיכי דרכו העיקריים של הריאליזם של האזורנות. רוקוול הפך פופולרי במיוחד בזכות ציוריו במגזינים, שכללו איורים של משפחות אמריקאיות. וייאת׳ צייר את עולמה של כריסטינה (אנ'), אחד הציורים האהובים ביותר של אמריקה, בשורה אחת עם אמריקן גותיק.[5]

לאזוריות הייתה השפעה חזקה ומתמשכת על התרבות הפופולרית.

יצירות בולטות

אמנים בולטים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אזורנות בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ המונחים במילוני האקדמיה | מונחי האקדמיה, באתר terms.hebrew-academy.org.il
  2. ^ Regionalism, באתר "Oxford Art Online" (באנגלית)
  3. ^ Regionalism, באתר "The Oxford Companion to Western Art" (באנגלית)
  4. ^ American Regionalism (Fl. 1930s), באתר "Visual Arts Cork" (באנגלית)
  5. ^ Regionalism: Mid-West American Scene Painting, www.visual-arts-cork.com
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34291773אזורנות (אמנות)