אות אנלוגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אות אנלוגי (תקבילי) הוא כל אות המייצג גודל המשתנה בזמן, ושערכו אינו מוגבל לסט סופי של ערכים. לדוגמה, אות שמע אנלוגי בו נמדד לחץ האוויר המשתנה בזמן עם גלי הקול על ידי מיקרופון ומיוצג על ידי מתח חשמלי. אות אנלוגי שונה מאות דיגיטלי, שבו הגודל הרציף מיוצג על ידי סדרה של ערכים בדידים שערכם האפשרי מוגבל לסט סופי של ערכים.[1][2] המונח "אנלוגי" מתייחס בדרך כלל לאותות חשמליים. עם זאת, מערכות מכניות, פנאומטיות, הידראוליות, ומערכות אחרות עשויות גם הן לייצר או אותות אנלוגיים.

ייצוג

כל מידע יכול להיות מועבר על ידי אות אנלוגי. לעיתים קרובות אות כזה הוא תגובה מדודה לשינויים בעולם האמיתי, כגון צליל, אור, טמפרטורה, מיקום או לחץ. המשתנה הפיזי מומר לאות אנלוגי על ידי מתמר. לדוגמה, צליל המכה בדיאפרגמת המיקרופון גורם לתנודות מקבילות בזרם או מתח המיוצרים על ידי המיקרופון. המתח או הזרם הם "אנלוגים" או "תקביליים" לשינויי הלחץ שמייצר הצליל.

רעש

לאות אנלוגי נוסף רעש והוא חווה עיוות, כתוצאה מערוצי תקשורת שהוא מועבר בהם, ובהשפעת פעולות עיבוד אותות המופעלות עליו. אלו יכולים בהדרגה להפחית את יחס האות לרעש (SNR) של האות, המשמש מדד חשוב לאיכותו. בפרט, המרת אות אנלוגי לצורה ספרתית (דיגיטלית) מוסיפה רעש קוונטיזציה על גבי האות, אך עם המעבר לצורה דיגיטלית, יכול האות יכול להיות מעובד או מועבר בקלות רבה מבלי שתיפגע איכותו מרעש משמעותי נוסף או עיוות.

חסרונם הבולט ביותר של אותות אנלוגיים אל מול אותות ספרתיים הוא ששידורים אנלוגיים תמיד יוסיפו רעש לאות. כאשר האות מועתק, מועבר או מעובד, הרעש הבלתי נמנע שיווצר בערוץ ההעברה ידרדר באופן בלתי הפיך את יחס האות לרעש, עד שבמקרים קיצוניים האות הופך לחסר ערך. אובדן איכות האות הוא בלתי הפיך, שכן במרבית המקרים, אין שיטה אמינה להבחין בין הרעש לבין האות.

באותות אנלוגיים חשמליים, ניתן להפחית רעש חיצוני על ידי מיגון, חיבורים איכותיים ושימוש בסוגים מסוימים של כבלים כגון זוג קואקסיאלי. עם זאת, לא ניתן להפחית את הרעש לחלוטין.

ראו גם


הערות שוליים

  1. ^ Jim Lesurf. "Digital signals". University of St. Andrews. נבדק ב-2018-02-18.
  2. ^ "Analog vs. Digital". Sparkfun. 2018-02-18.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0