אורהן ולי קניק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: כתובים קישורים חיצוניים, אך הקישור בפועל לא קיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: כתובים קישורים חיצוניים, אך הקישור בפועל לא קיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. אוֹרְהָן וֵלִי קָנִיקטורקית: Orhan Veli Kanık; נולד ב-13 באפריל 1914 - 14 בנובמבר 1950) היה מגדולי משורריה של טורקיה המודרנית.

ביוגרפיה

אורהן ולי קניק נולד באיסטנבול, טורקיה בשנת 1914.

בשנת 1942 גויס לצבא טורקיה וסיים את שירותו בשנת 1945, בדרגת סגן. בתקופה זו פורסמו רק שישה משיריו. לאחר שחרורו מהצבא החל לעבוד במחלקת התרגום של משרד החינוך.

יחד עם שני משוררים טורקים נוספים, מליח ג'וודת ואוקטאי ריפאת, ייסד תנועה ספרותית חשובה שנקראה "גָרִיפ" (אנ'), וזכתה להשפעה עצומה על היצירה בלשון הטורקית בעיקר בשנות ה-40 של המאה ה-20. הוא כתב שירים ליריים, פשוטים כביכול, בלשון עממית, ותיאר ביצירתו את חיי האדם הפשוט, את זיקתו לארצו, את מקומו בעולם ורבות מחוויותיו. בשירתו הפנה עורף לחרוז ולמשקל, וביקש להשתית את השירה החדשה על עושר הדימוי ועל תוכן חווייתי, שחתר להתנער ממעמסת המסורת הכתובה של הדורות הקודמים. כתב גם מסות ומאמרים ועסק בתרגום.

אורהן ולי קניק הוא אחד המשוררים הנקראים ביותר בטורקיה, שיריו יצאו לאור בטורקיה ביותר משישים מהדורות ותורגמו לשפות רבות, בכללן צרפתית, אנגלית וגרמנית. רבים מהם הולחנו והוקלטו בידי הזמר והמלחין זִילְפִי לִיוָנֵלִי. שיריו תורגמו לעברית, בין השאר, בידי עפרה בנג'ו, שלמה אביו ורמי סערי. הם ראו אור במוספי ספרות, בכתבי עת ובאינטרנט.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אורהן ולי קניק בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27475098אורהן ולי קניק