אדלאיד אובאל
מארת אדלאיד האס-אובאל (צרפתית: Marthe Adélaïde Haas-Hautval; 1 בינואר 1906 - 12 באוקטובר 1988) הייתה פסיכיאטרית צרפתייה, ילידת אלזס, חסידת אומות העולם.
קורות חייה
אדלאיד ("היידי") אובאל נולדה בשנת 1906, בכפר הוהוואלד באלזס, אז חלק מהאימפריה הגרמנית (כיום הכפר לה הוהואלד במחוז הריין התחתון בצרפת), כילדה הקטנה מבין שבעת הילדים של הכומר הפרוטסטנטי פיליפ ז'אק האס (1935-1862) ושל סופי לידיה לבית קונץ (1942-1870).[1] היא למדה בבית ספר יסודי גרמני. אחרי חזרתה של אלזס לחיקה של צרפת בעקבות מלחמת העולם הראשונה שינתה המשפחה את שמה לשם הצרפתי "אובאל" - הגרסה הצרפתית של שם הכפר הוהוואלד. בהמשך למדה אדלאיד אובאל בגימנסיה צרפתית בגיבווילר (גבוויילר). אחר כך למדה רפואה באוניברסיטת שטרסבורג, והתמחתה בפסיכיאטריה תחת הדרכתו של שארל פפרסדורף.[1] עד שנת 1936 היא ניהלה יחד עם אחיה פיליפ אמנואל דיור מוגן לילדים נכים בשם "לז אירונדל" (Les Hirondelles הסנוניות). עד שנת 1939 עבדה כפסיכיאטרית ביישוב קיסנאכט בשווייץ. בשנת 1940 מצאה עבודה בקליניקה בדרום-מערב צרפת. לאחר כיבוש צרפת בידי הגרמנים התגוררה ד"ר אובאל בשטח הנתון לשלטונה של ממשלת וישי. בשנת 1942 נודע לה על מות אמה, שהתגוררה בפריז. ניסיונה של אובאל להגיע ללא רישיון מעבר ללוויה של אמה בפריז, הביא למעצרה. בזמן שהייתה במעצר הביעה זעזוע מהיחס הקשה שניתן ליהודים עצורים, ועל כך אמר מפקד הכלא שהיא יכולה להצטרף אליהם, ואכן, בינואר 1943 הועברה לאושוויץ במשלוח של מאתיים יהודיות, ושם טיפלה בחולות נגועות בטיפוס, תוך שהיא מסתירה את דבר מחלתן, על מנת למנוע את העברתן להשמדה. ד"ר אדוארד וירטס, רופא המחנה, הציע לה להצטרף אל צוות הרופאים, על מנת לבצע ניסויים אכזריים בגופן של יהודיות. ד"ר אובאל סירבה.
באוגוסט 1944 הועברה למחנה הריכוז ראוונסבריק שבגרמניה, ושם שהתה עד לשחרור המחנה באפריל 1945. אחרי חזרתה לצרפת עבדה אובאל כרופאת בית ספר בעיר בזאנסון ומאוחר יותר בפרברי פריז.[1] בשנת 1964 העידה בלונדון במשפט שבו תבע ד"ר ולדיסלב דירינג, רופא פולני שהיה שותף לניסויים באושוויץ, את הסופר ליאון יוריס בגין הוצאת דיבה, וזאת בעקבות הספר "אקסודוס" שכתב, שבו תיאר את הניסויים שערך דירינג. דירינג טען כי השתתף בניסויים משום שלא יכול היה לסרב לפקודות, וחבר המושבעים פסק לו פיצוי בסך חצי פני.
ב-18 במאי 1965 הוכרה על ידי יד ושם כחסידת אומות העולם.
בשנותיה האחרונות היא סבלה מחלת פרקינסון.[1]
פרסים ואותות הוקרה
- 1945 - אות לגיון הכבוד של צרפת בדרגת אביר
- 1965 - תואר חסידת אומות העולם - מטעם המכון יד ושם בירושלים
- 1991 - נחנך באר "Fontaine Haïdi Hautval“ עם לוח זיכרון לזכרה בכפר שלה, לה הוואלד
קישורים חיצוניים
- אדלאיד אובאל, באתר יד ושם
- מאמר בארכיב הביוגרפי של הפסיכיאטריה בגרמנית 2016, נכון ליום 2.4.2018 (Felicitas Söhner - Marthe Adelaide Haas-Hautval, Biographisches Archiv der Psychiatrie, Hochschule Niederrhein, Krefeld)
הערות שוליים
אדלאיד אובאל27753156