אדווין א. לוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אדווין לוק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. אדווין א. לוקאנגלית: Edwin A Locke; נולד ב-5 בינואר 1938) הוא פסיכולוג אמריקאי ופרופסור אמריטוס למנהיגות ומוטיבציה בפקולטה למנהל עסקים, באוניברסיטת מרילנד.

לוק הוא מהכותבים הפוריים ביותר בהיסטוריה של הפסיכולוגיה הארגונית. הוגה תאוריית הצבת המטרות (Goal Setting), חבר בארגונים אקדמיים רבים, וכותב בכיר עבור מכון אין-ראנד.

קריירה אקדמית

לוק קיבל את התואר הראשון שלו מאוניברסיטת הרווארד ב-1960. את התואר השני בפסיכולוגיה תעשייתית קיבל ב-1962 מאוניברסיטת קורנל, וב-1964 קיבל באותו מוסד את תואר הדוקטורט. נושא עבודת הדוקטורט שלו היה היחסים בין כוונות לבין מוטיבציה ורגש.

בשנים 1964-1970 שימש כחוקר במכון האמריקאי למחקר. ב-1967 החל ללמד באוניברסיטת מרילנד כעוזר הוראה בחוג לפסיכולוגיה. ב-1970 קיבל משרת הוראה כמרצה למנהל עסקים באוניברסיטת מרילנד, ומ-1972 עד 2001 שימש כפרופסור למנהל עסקים ופסיכולוגיה באוניברסיטה. בשנים 1984-1996 היה יו"ר ומנהל הסגל באוניברסיטה, ומ-1998 עד 2000 היה דיקן למנהיגות ומוטיבציה. החל מ-2001 לוק משמש כפרופסור אמריטוס באוניברסיטת מרילנד.

לוק חבר בארגונים רבים, ביניהם אגודת הפסיכולוגים האמריקאית (APA), החברה לפסיכולוגיה ארגונית ותעשייתית, החברה להתנהגות ארגונית, האקדמיה לניהול והחברה הפסיכולוגית האמריקאית.

גישה תאורטית

תאוריית הצבת המטרות (Goal Setting) היא תאוריה שעוסקת במוטיבציה, ופותחה במקור על ידי לוק ב-1968, על מנת להסביר מניעים לפעולות אנושיות במצבי עבודה ספציפיים. ההנחה עליה מתבססת התאוריה היא שמטרות וכוונות הן קוגניטיביות ורצוניות, ושהן משרתות כמווסתות מיידיות של פעולות אנושיות.

שני הממצאים העיקריים של התאוריה הם שהצבת מטרות ספציפיות מביאה לרמות תפקוד גבוהות יותר מאשר מטרות כלליות (למשל הצבת המטרה "לשפר את ציון המבחן בהיסטוריה ב-10 נקודות" תביא למאמץ וביצוע טוב יותר של האדם מאשר מטרה כללית כמו "להצליח בלימודים"); ושמטרות קשות להשגה קשורות באופן ישיר לעלייה בביצוע (ככל שמטרה היא קשה יותר, האדם מתאמץ יותר להשיגה). השפעות אלה תלויות בשני תנאים - משוב על הביצוע, וקבלת המטרות על ידי המבַצֵע.

המונח "מטרה" מתייחס להשגת סטנדרט מסוים של יכולת במטלה מסוימת, בדרך כלל תחת מגבלת זמן מסוימת. למטרות יש שתי תכונות עיקריות: תוכן ואינטנסיביות. תוכן המטרה מתייחס לאובייקט או התוצאה שהפרט רוצה (למשל, שיפור ציון במבחן ב-10 נקודות); אינטנסיביות המטרה מתייחסת לכמות המשאבים הפיזיים והנפשיים שמוכלים לתוך יצירת המטרה או תוכנית הפעולה להגשמתה.

מודל הצבת המטרות המקורי, שהוצע על ידי לוק ב-1968, כלל חמישה צעדים עוקבים:

גירויים סביבתיים ← קוגניציה ← הערכה ← כוונות/הצבת מטרות ← ביצוע.

בשלב מאוחר יותר בקריירה שלו, טען לוק, כי שהצרכים והמטרות של האדם מתווכים על ידי הערכים שלו, שקובעים מה עדיף עבורו לעשות.

פרסים

ללוק הוענקו מספר פרסים חשובים, בהם פרס התרומה המדעית מטעם האקמיה לניהול (מחלקת משאבי אנוש), פרס המרצה-חוקר המצטיין מטעם אוניברסיטת מרילנד, ופרס החבר ע"ש ג'יימס מק'קין קאטל מטעם האגודה למדע הפסיכולוגיה.

לקריאה נוספת

  • What Should We Do About Motivation Theory? Six Recommedations For The Twenty-First Century. Locke, E.A. & Lathem, G.P., Academy of Management Review, 2004, Vol. 29, No. 3, 388-403
  • Goal Setting. Erez, M., Encyclopedic Dictionary of Organizational Behavior, edited by N. Nickolson, Blackwell 1995

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23643876אדווין א. לוק