אגר מקונקי
מצע אגר מקונקי (באנגלית: MacConkey agar) הוא מצע עשיר, סלקטיבי והבחנתי לחיידקים, באמצעותו ניתן לבודד חיידקים גראם-שליליים, לרבות מתגים גראם-שליליים מהמעי על בסיס תסיסת לקטוז. גורמי הסלקציה הם מלחי מרה וקריסטל ויולט המעכבים את גדילתם של רוב החיידקים הגראם-חיוביים, וכך מאפשרים סלקציה ובידוד של גראם שליליים. הגורם ההבחנתי הוא אינדיקטור ה-pH ניוטרל רד המאפשר זיהוי של ניצול לקטוז, וכך מאפשר הבחנה בחיידקי מעיים המסוגלים לבצע תסיסת לקטוז. בחיידקים מסוג Lac+ (מנצלי לקטוז) ניצול לקטוז גורם לירידת ה-pH וצבע המושבות אדום/ורוד. בחיידקים מסוג Lac- (שאינם מנצלי לקטוז) ניצול פפטון גורם לעליית ה- pH וצבע המושבות לבן.[1]
מצע זה פותח על ידי הבקטריולוג הבריטי אלפרד תיאודור מקונקי בתחילת המאה ה-20.
מרכיבי המצע
- פפטון - 17 גרם
- פרוטאוז פפטון - 3 גרם
- לקטוז - 10 גרם
- מלחי מרה - 1.5 גרם
- נתרן כלורי - 5 גרם
- אינדיקטור ניוטרל רד - 0.03 גרם
- קריסטל ויולט - 0.001 גרם
- אגר - 13.5 גרם
- מים - עד להשלמה ל-1 ליטר ולהתאמת ה-pH ל-0.2 +/- 7.1.[1]
ישנם מספר וריאציות של מצע מקונקי בהתאם לצורך, למשל:
- מוסיפים 0.001 גרם (פר 1 ליטר) של קריסטל ויולט כאשר מבקשים לבדוק האם גדילתם של חיידקים גראם-חיוביים מעוכבת.
- במידה ותכונת ה-"swarming" (סוג של תנועה קולקטיבית של חיידקים) אינה דרושה אצל חיידקים ממשפחת Proteus ניתן להשמיט את הנתרן הכלורי.
- כדי לבודד את פתוגן המעיים Escherichia coli O157:H7 מוסיפים סורביטול למצע.[2]
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Allen, Mary E (2005). "MACCONKEY AGAR PLATES PROTOCOLS, American Society For Microbiology
- ^ March, SANDRA B., and S. A. M. U. E. L. Ratnam. "Sorbitol-MacConkey medium for detection of Escherichia coli O157: H7 associated with hemorrhagic colitis." Journal of clinical microbiology 23.5 (1986): 869-872.
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
30152922אגר מקונקי