אגרטל אלטו
מידע כללי | |
---|---|
מעצב | אלוור אלטו |
תאריך יצירה | 1937 |
טכניקה וחומרים | זכוכית |
ממדים בס"מ | |
רוחב | 21 |
גובה | 14.5 |
עומק | 14 |
נתונים על היצירה | |
צבעים | מגוון רחב של צבעים |
מפעל מייצר | IITTALA |
מיקום | פינלנד |
"אגרטל אלטו" או "אגרטל סאבוי" הוא אגרטל זכוכית שעוצב בשנת 1937 על ידי האדריכל והמעצב הפיני אלוור אלטו.
האגרטל תוכנן לראשונה עבור תחרות עיצוב שערכה חברת הזכוכית הפינית "איטאלה" (iittala Glassworks) בשנת 1936. אלטו, שזכה בתחרות, הגיש את האגרטל ביחד עם עוד שורה של צלחות וכלי זכוכית אחרים. בעקבות הזכייה בתחרות הוצג האגרטל בתערוכה העולמית של פריז (1937). עיצוב האגרטל קיבל את השראתו משמלות לאפיות. אלטו יצר אבטיפוס של הכד על ידי ניפוח זכוכית על קבוצה של מקלות עץ הנעוצים באדמה, שאיפשרו לזכוכית להתרחב בצדדים אחדים בלבד ובכך ליצור קו מתאר ברור ומעוגל בסגנון "ביו-מורפי".
הייצור התעשייתי הראשוני של האגרטל נעשה בשנת 1937, כחלק מעיצוב מסעדת "סאבוי" בהלסינקי. גובהם המקורי של האגרטלים היה 14 ס"מ ורוחבם כ-21 ס"מ. במסעדה הונח כד כזה על כל שולחן ובו פרחים. צורתם הייחודית איפשרה לפרחים שבהם להסתדר בצורות לא שגרתיות. האגרטל יוצר על ידי שימוש בתבניות עץ, שהעניקו לזכוכית את הצורה הייחודית. בשנת 1954 שונה תהליך הייצור לניפוח בתבניות העשויות ברזל יצוק. עד שנת 1950 יוצר הכד במגוון מצומצם של צבעים. לאחר תאריך זה נוספו לייצור צבעים רבים נוספים.
קישורים חיצוניים
- Jan Michl, Alvar Aalto's Savoy Vase
- אגרטל אלטו באתר מוזיאון ויקטוריה ואלברט (באנגלית)
- אגרטל אלטו באתר המוזיאון לאמנות מודרנית (באנגלית)
אגרטל אלטו20509037