אג'יאו
אֶגִ'יָאוֹ (בסינית 阿胶) הוא ג'לטין המופק מעורות חמורים. הוא מוכר ברפואה הסינית המסורתית והמשתמשים בו מאמינים שיש לו סגולות כתכשיר קוסמטי ולטיפול באנמיה, דימום, סחרחורת, בעיות במערכת הרבייה ותחלואים שונים אחרים[1]. אין ראיות מדעיות ליעילות הרפואית של אג'יאו.
הביקוש לאג'יאו עלה מראשית המאה ה-21, והביא להידרדרות אוכלוסיית החמורים בסין, שהחלה לייבא חמורים ועורות חמורים ממדינות אחרות, מה שגרם להידלדלות אוכלוסיית החמורים בעולם ולזינוק במחיר עורות חמורים.
הפקה
האג'יאו מוכן כג'לטין יבש או מעורבב עם צדפים כתושים (או אבקה אחרת) ליצירת גושים[1]. מאחר שנוצר מחסור בעורות חמורים התפתחה תעשייה של " זיוף אג'יאו" מעורות של פרדות, סוסים, גמלים חזירים, וגם מוצרי עור שונים. היצרנים הוסיפו לזה מעט "חומר אמיתי" כדי להטעות את הצרכנים. נטען שלאג'יאו ה"אמיתי" אין טעם או ריח לא נעימים, וניתן להבחין במוצר המזויף על פי ריחו וטעמו הלא נעימים.
במאה ה-21, הייתה ירידה באספקת עורות חמורים, מכיוון שגידול חמורים ירד. ההיצע הפוחת בשילוב עם ביקוש עולה לאג'יאו הוביל לעליית מחירים של עורות חמורים בסין. צ'ין יופנג, חבר בית המחוקקים המחוזי של שאנדונג ויצרן גדול של אג'יאו, מקדם תמיכה ממשלתית בגידול חמורים להפקת אג'יאו[2].
ייצוא חמורים לסין
בעקבות הירידה בהצע והעלייה במחיר, החל מאמצע שנות ה-2010 התחיל ייצוא חמורים לסין ממדינות שונות ובכללן ישראל. אוגנדה, טנזניה, בוטסואנה, ניז'ר, בורקינה פאסו, מאלי וסנגל אסרו על ייצוא חמורים לסין[3]. בנובמבר 2017 פורסם תחקיר של PETA אסיה, ובו נראים חמורים מוכים למוות בפטישים או נשחטים על ידי חתך בגרונם[4]. בנובמבר 2019 דווח כי נדרשו כ-4.8 מיליון עורות חמורים כדי לספק את הביקוש העולמי לאג'יאו, וכתוצאה מכך יש ירידה חדה באוכלוסיית החמורים ברחבי העולם[5][6].
ייצוא חמורים מישראל למצרים ומשם לסין
חמורים מישראל ומיהודה ושומרון מיוצאים לעזה. בעזה חלק קטן מהחמורים מנוצלים עד מוות בעבודת פרך, והאחרים נמכרים למצרים, שם נפשט עורם ומיוצא לסין. הדבר נודע לראשונה בישראל בשלהי 2021, כשבחור עזתי התקשר לווטסאפ של המקלט לבעלי חיים להתחיל מחדש, ובערבית מעורבת בעברית ובצעקות "חראם" (אסור), הצליח לתאר את הנעשה[סרטון 1][7]. המקלט 'להתחיל מחדש' הצליח ליצור קשר עם מספר סוחרים וליירט חלק ממשלוחים אלה, ופדה כ-200 חמורים שהועברו אליו[סרטון 2]. למצרים יש הסכם עם סין לייצוא 10,000 עורות חמורים בשנה, ואוכלוסיית החמורים בה מדלדלת. ב-2014 היו במצרים כ-3 מיליון חמורים, וב-2021 רק מיליון. מחיר חמור שעמד על בין 50 עד 100 שקל, נמכר היום מישראל לעזה ב-700 עד אלף שקל, ומחיר עור של חמור שמיוצא ממצרים הוא בין 400 ל-700 דולר, סכום גבוה יותר מהמשכורת הממוצעת במצרים[8]. ב-13 בינואר 2022 תועדה במעבר כרם שלום משאית ובה כ-30 חמורים, חלקם על הארץ והאחרים דורכים עליהם מאין מקום. ניסיונות של יחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות לעצור את המשאית לא צלחו[9].
סרטונים
מקורות
33082087אג'יאו
- ^ 1.0 1.1 UNDER THE SKIN, מחקר של The Donkey Sanctuary על תעשיית האג'יאו
- ^ Li, Courtney (2016-12-16), 阿胶价格暴涨一斤5000元 中国"满世界找驴"
- ^ Leithead, Alastair (2017-10-07). "Why are donkeys facing their 'biggest ever crisis'?". BBC News.
- ^ Donkeys Bludgeoned and Their Skin Taken for Traditional Chinese 'Medicine' (Video)
- ^ Murray, Jessica (2019-11-21). "World's donkeys being 'decimated' by demand for Chinese medicine". The Guardian.
- ^ Lesté-Lasserre, Christa (12 בדצמבר 2019). "Chinese trade in hides has led to global donkey massacre". Science. נבדק ב-24 בינואר 2020.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ לא שואלים שאלות: מה עולה בגורלם של החמורים שמועברים מישראל לעזה?, בתוכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל
- ^ על ייצוא חמורים לסין בערוץ כאן11
- ^ משאית ובה כ-30 חמורים במעבר כרם שלום, בדרך לעזה