רבי אברהם בן מרדכי הלוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אברהם בן מרדכי הלוי
לידה ה'ת"י
פטירה ה'תע"ב (בגיל 62 בערך)
בני דורו הרב חיים חזן (הראשון)
חיבוריו "גנת ורדים", "גן המלך"

אברהם בן מרדכי הלוי (בערך ה'ת"י, 1650 - ה'תע"ב, 1712) היה מרבני מצרים במאה ה-17. מחבר שו"ת גנת ורדים וספר "גן המלך".

ביוגרפיה

רבי אברהם הלוי נולד במצרים בסביבות שנת ה'ת"י (1650). הוא שימש בדיינות ואחר כך נבחר כראש רבני מצרים בקהיר. אביו, רבי מרדכי בן יהודה הלוי, היה אף הוא פוסק חשוב במצרים, ומחברו של ספר התשובות "דרכי נועם".

רבי אברהם למד בישיבה שיסד אביו בעיר רוזטה. כשאביו עלה בזקנותו לירושלים, הוא מילא את מקומו כראש הישיבה ואב"ד. הוא שהוציא בדפוס את ספר תשובותיו של אביו, "דרכי נועם", והוסיף עליו קונטרס משלו בשם "מלחמת מצווה", על מחלוקת שהייתה בין רבני מצרים, ארץ ישראל וסלוניקי.

לרבי אברהם הייתה חלופת מכתבים עם חברו רבי יעקב פראג'י, שהיה גם הוא רב במצרים, המובאת בחלקה הן בספרו של רבי אברהם, שו"ת גינת ורדים, והן בספרו של רבי יעקב, שו"ת מהרי"ף. הם היו מוערכים מאוד זה על זה על אף שהיו גם ברי פלוגתא.

רבים פנו לרבי אברהם בשאלות, ותשובותיו נתפרסמו לאחר מותו בספר "גינת ורדים". השפעת הספר "גינת ורדים" הייתה רבה מאוד בכל המזרח וגם על חכמים אשכנזים. ר' יהודה אשכנזי (טיקטין), מחבר הפירוש באר היטב על השולחן ערוך (מהדורת אמסטרדם), מביאו פעמים רבות.

משפחתו

בתו נישאה לבנו של הרב יצחק אריפול מחכמי מצרים[1].

חיבורו

רבי אברהם חיבר את שו"ת גנת ורדים, בו גם מתשובותיהם של חכמי התקופה. הספר כולל חלק נוסף הנקרא "גן המלך". תלמידו המובהק, ר' ישועה שבאבו, מחכמי מצרים במאה ה-18, כתב פירוש והערות ל"גינת ורדים" בשם "פרח שושן".

תקופת חייו של רבי אברהם בן מרדכי הלוי על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן

לקריאה נוספת

  • שלמה זלמן הבלין, רבי אברהם הלוי מחבר שו"ת גנת ורדים ובני דורו : (פרקים בתולדות החכמים, דמותם ויצירתם ולימוד התורה במצרים ובא"י במאות הי"ז והי"ח), ירושלים תשמ"ג.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים ובנושא מצרים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33509950אברהם בן מרדכי הלוי

  1. ^ מאיר בניהו, דור אחד בארץ, עמ' רצב