אבן סיאר אל-וראק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אבו מוחמד אל-מוט'פר בן נסר אבן סיאר אל-ווראקערבית: أبو محمد المظفر بن نصر ابن سيار الوراق) היה סופר ערבי מבגדאד. הוא היה המחבר של ספר בישול מן המאה העשירית, "כיתאב אל-טביח" (בערבית: كتاب الطبيخ, "ספר הבישול"). זהו ספר הבישול הערבי המוקדם ביותר הידוע. הוא מכיל למעלה מ-600 מתכונים[1] המחולקים ל-132 פרקים[2].

כיתאב אל-טביח

כיתאב אל-טביח הוא ספר הבישול הערבי העתיק ביותר ששרד, שנכתב על ידי אל-ווראק במאה העשירית. הוא מורכב ממתכוני חצרות של הח'ליפות העבאסית בבגדאד במאות ה-8 וה-9. יש חוקרים המשערים כי אל-ווראק הכין את כתב היד בשם פטרונו, הנסיך החמדאני (אנ') סייף אל-דאוולה, שביקש לשפר את היוקרה התרבותית של חצרו בחלב, שכן חצר בגדאד החלה לרדת ביוקרתה.[3]

כמה מתכונים בספר, כמו עסידה (דייסה ממותקת בתמר), מגיעים מהמטבח הפשוט יחסית של חצי האי ערב, אך הספר מכיל גם מתכונים לתבשילים מהודרים עם שמות פרסיים. יש גם פרק שלם על "נבטייאת", תבשילים מסורתיים ממוצא נבטי[3].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • נוואל נסראללה (מתרגם), תולדות מטבחי הח'ליפים: ספר הבישול בגדדי מהמאה העשירית של אבן סייאר אל-ווראק, בריל, ליידן 2007.מסת"ב 90-04-15867-7ISBN 90-04-15867-7
  • Kaj Öhrnberg ו- Sahban Mroueh, עורכים, Kitab al-tabikh Studia orientalia 60, החברה המזרחית הפינית, 1987.מסת"ב 951-9380-04-3ISBN 951-9380-04-3
  • צ'ארלס פרי, "בישול עם הח'ליפים", ארמקו העולמית 57: 4 (יולי / אוגוסט 2006) הטקסט המלא

הערות שוליים

  1. ^ Urtatim. "Kitab al-Tabih". Good Reads. Goodreads Inc. נבדק ב-20 במאי 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "كنز من كنوز الحضارة الاسلامية يعود للحياة من جديد". Al Basrah Network. נבדק ב-20 במאי 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ 3.0 3.1 Zaouali, Lilia (2007). Medieval Cuisine of the Islamic World. University of California Press.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29738023אבן סיאר אל-וראק