תעשיית אבן וסיד
תעשיית אבן וסיד בע"מ היא חברת מחצבות ישראלית המייצרת חומרי גלם לתעשיית הבנייה: אגרגטים, בלוקים מבטון, וסיד.
הקמת החברה
בימי מאורעות תרצ"ו ניסו הערבים לשתק את הבנייה היהודית על ידי מניעת אספקה של אבן וחצץ. ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל ביקשה משבתאי לוז'ינסקי להקים את "חברת אבן" להפקת אבן וחצץ לבנייה על ידי חוצבים יהודים. תעשייה זו הפכה ב-1935 לחברת "אבן וסיד" שהייתה שייכת לחברת העובדים ול"סולל בונה".[דרושה הבהרה]
החברה סיפקה חומרי גלם למפעלי סלילה ובנייה (כבישים ראשיים, נמלים, נמלי תעופה, מבני ציבור, מבנים מסחריים ומבני מגורים, ומוביל המים הארצי) וכן לתפיסת שטחים אסטרטגיים בארץ (למשל, מחצבות מגדל צדק)
החברה מפעילה כיום 9 מפעלים ומחצבות ונחשבת ליצרנית האגרגטים הגדולה בישראל.
בשנת 1990 רכשה "רדימיקס" מחברת "סולל בונה" מחצית מהבעלות בחברת "תעשיית אבן וסיד".[1] בתחילת 2005 רכשה את פעילות חטיבת הבטון של "תעשיית אבן וסיד בע"מ" מחברת "סולל בונה" וב-2008 השלימה רדימיקס את רכישת כלל הפעילות של "תעשיית אבן וסיד".[2]
מחצבות בולטות
- מחצבות מגדל צדק
- מחצבות חפציבה
- נגב מינרלים תעשייתיים
- מחצבת 4.5 - המחצבה נקראת על שם הקילומטר ה-4.5 משער נמל חיפה. המחצבה הוקמה בשנת 1929 ונוהלה על ידי "הנהלת העבודות" שליד מרכז העבודה של ההסתדרות בחיפה.
- מחצבות הקסטל - המחצבות נהרסו במלחמת העצמאות ושוקמו לאחריה. ב-1951 אירע בהן "אסון הקסטל" שבו נהרגו שמונה עובדים בהתפוצצות מחסן חומרי נפץ. בכירים בחברה הואשמו אז ברשלנות, אך איש לא הועמד לדין.
לקריאה נוספת
- דוד פאיאנס, "אדם מול סלע", אבני דרך לאורך שישים שנות יצירה בכיבוש האבן והסיד, תעשיית אבן וסיד, תשמ"ד 1984.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ רדימיקס הבריטית השלימה רכישת 50% מאבן וסיד, מעריב, 5 בנובמבר 1990
- ^ מיכאל רוכוורגר, שיכון ובינוי מכרה 50% מתעשיות אבן וסיד לרדימיקס, באתר הארץ, 26 בפברואר 2008
28035976תעשיית אבן וסיד