אבישי שמידע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבישי שמידע
פרופ' אבישי שמידע, 2008
פרופ' אבישי שמידע, 2008
פרופ' אבישי שמידע, 2008
ענף מדעי בוטניקה
מקום מגורים ישראל
תרומות עיקריות
מחקרים בתחום הבוטניקה

אבישי (אבי) שמידע (Shmida; נולד ב-1945) הוא בוטנאי ישראלי. משנת 1994 הוא מכהן כפרופסור מן המניין במחלקה לאבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה של המכון ע"ש סילברמן למדעי החיים, השייך לפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא חבר במרכז לחקר הרציונליות וההחלטות האינטראקטיביות של האוניברסיטה העברית.

לימודים ומחקר

הוא למד תחת הנחייתם של גדעון אורשן ועמנואל נוי-מאיר, פרופסורים לבוטניקה באוניברסיטה העברית. בשנת 1972 השלים את עבודת המוסמך בהנחייתו של גדעון אורשן, בנושא "הצומח של ג'בל מע’רה - צפון סיני", ובשנת 1977 השלים את עבודת הדוקטורט בהנחייתם של אורשן ונוי-מאיר, בנושא "ניתוח כמותי של הצומח הטרגקנטי בחרמון וגורמי הסביבה המשפיעים עליו". בשנים 1977-79 השתלם במסגרת בתר-דוקטורט באוניברסיטת קורנל שבארצות הברית. עם שובו לישראל, בשנת 1979, קיבל משרת מרצה באוניברסיטה העברית, בה הוא מחזיק עד היום.

מחקריו בתחום הבוטניקה מקיפים מספר נושאים, ביניהם חקר ההאבקה, פיטוגאוגרפיה של ארץ ישראל וסביבותיה, ותיאור של מינים חדשים למדע או לישראל. תחום נוסף שבו עוסק שמידע, הנחשב ייחודי, הוא תיאור תופעות מעולם הצומח, באמצעות מודלים של תורת המשחקים.

לאבישי שמידע פרסומים רבים, הן בספרות המדעית והן בספרות הפופולרית. הוא חיבר מספר מדריכי צמחים ופרחים, שיצאו לאור בהוצאות כתר ומפה. שמידע מרבה לתור את הארץ בחיפוש אחרי תגליות בוטניות חדשות, כגון מציאתם של מינים נדירים, והוא עורך בקביעות סיורים לימודיים במסגרת מרכז רת"ם. מאז חתימת הסכם השלום עם ירדן, הוא מסייר רבות גם בארץ זו, ומתאר את מיני הצומח שבה.

שמידע הוא מומחה בתחום עצים עתיקים בארץ ישראל ומרכז את המחקר בתחום זה במסגרת הוועדה הבין-מקצועית לנושא[1].

היה שותף לכתיבת הכרכים בנושאי בוטניקה וצמחיית ארץ ישראל באנציקלופדיה "החי והצומח של ארץ ישראל" (1983) בעריכת עזריה אלון.

מרכז רת"ם

ערך מורחב – מרכז רת"ם

אחד ממפעליו החשובים של שמידע הוא הקמתו (בשנת 1979) וניהולו של מרכז רת"ם (ראשי תיבות: רשת תצפיות ומידע) - מרכז המידע לצמחיית ארץ-ישראל. המרכז הוא פרי שיתוף פעולה בין האוניברסיטה העברית ובין החברה להגנת הטבע. במרכז נאסף מידע רב על תפוצתם של צמחי ארץ ישראל השונים, ומושם דגש מיוחד על תיאור תפוצתם של צמחים נדירים וצמחים אנדמיים לאזורנו. מחקרים מדעיים רבים אודות הצומח והצמחייה של ארץ-ישראל והאקולוגיה שלהם, נערכו במסגרת פעולתו של מרכז רת"ם, ובעקבותם יצאו לאור פרסומים רבים. בין אלה יש לציין את כתב-העת "רת"ם", שהופיע בין השנים 1981-88.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25527890אבישי שמידע