טישיו שאפו על ערך בסיסי ומצוין. אינך חושב שיש צורך להרחיב גם על הסוגייה של פסול עושה שיריים? (הקביעה בשם הסוגיה בדף ל"ד שנויה במחלוקת עי' דף כ"ז וברמב"ם יצר חילוק וכו')
שיחה:שיירי הדם/ארכיון
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
לא הצלחתי להבין היכן ראית בדף כ"ז שהקביעה שנויה במחלוקת. בכל אופן אשמח למראי מקומות.
לאיזה רמב"ם כוונתך? לזה?
רמב"ם יד החזקה הלכות פסולי המוקדשין פרק יד
(ב) ואין המחשבה מועלת אלא ממי שהוא ראוי לעבודה ובדבר הראוי לעבודה ובמקום ראוי לעבודה ממי שהוא ראוי כיצד אחד מן הפסולין לעבודה שקיבל הדם או הוליך או זרק וחשב בשעת העבודה מחשבת מקום או מחשבת הזמן לא פסל במחשבתו לפי שאינו ראוי לעבודה ואותו הדם שקבל או שזרק מקצתו ישפך לאמה ואם נשאר דם הנפש יחזור הראוי לעבודה ויקבל במחשבה נכונה אבל אם חשב הפסול בשעת שחיטה פסל במחשבתו שהשחיטה כשירה בפסולין כמו שביארנו יש קרבנות שאם נעשו שלא לשמן כשירין כמו שיתבאר לפיכך אם קבל הדם כהן זה שאינו ראוי לעבודה או הוליכו או זרקו פסל הזבח כאילו עשאהו לשמו שהוא פסול ואע"פ שיש דם הנפש וחזר הכשר וקבל וזרק כבר נפסל הזבח ולא מפני מחשבת שינוי השם פסל אותו אלא מפני שהוא פסול לעבודה כמו שביארנו:
אכן הרמב"ם הזה ועיין בחי' רבינו חיים על הרמב"ם הזה ובגליונות חזו"א.
לגבי הגמרא אני מתנצל התכונתי כ"ו ב' ועיין מעילה ה' ב'.
הוספתי לערך את דברי הגר"ח ויישר כוח למר על שהעיר את עיני בכך.
אגב לאור העובדה ש80 אחוז מערך זה הוא מספרי הגר"ח, כמו גם חלק מהערך הולכה שלא ברגל, אני שוקל לפתוח קטגוריה של סוגיות בביאורו של הגר"ח. כמובן אם יש עוד יהיו עוד ערכים כאלו. מה דעתכם?
רעיון מעניין, אבל אני לא חושב שמדובר בפרט מרכזי כל כך שניתן לתת קט' נפרדת.
הרחבתי עוד. יש עוד המון להוסיף...
תודה על מה שהוספת, זה ממש מרחיב את הערך במידע חשוב מאוד ומעניין, חלק ממנו (על המחלוקת אם יש חיוב להשאיר שיריים) גם אני לא ידעתי.
אגב למרות שהוספתי את דברי רבינו חיים הלוי, מפריע לי בדברי הגר"ח זה שהוא קורא לשפיכת הדם לאמה בגדר "שיריים". מציק אבל לא נורא, יש לי מהלך מסויים בענין.
הגמרא קוראת לזה ככה. גם הגמרא בזבחים שאומרת שרק בפסולי מחשבה זה נעשה שיריים, פשוט שאסור לשפוך על המזבח, לפי הרמב"ן יש על זה אפילו לאו, זה רק לענין הגדרת הדם כשיריים ולא כדחוי. מה הנפק"מ אינני יודע כעת לומר.
אפשר להרחיב את הערך על בסיס מתיבתא, זבחים, כרך ב', אוצר עיונים, מערכה כט
וכן על פי מתיבתא, זבחים, כרך ג', אוצר עיונים, מערכות לה-לו
באופן כללי אוצר העיונים של מתיבתא מצוין ממש בשביל ערכי הלכה.
מה נושא הערך? התחלתי לקרוא והתבלבלתי.
עכשיו זה יותר ברור?
אין נושאים ישנים יותר