אקלים סוואנה טרופי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אזורי אקלים סוואנה טרופי במפת כדור הארץ (Aw / As).

אקלים סוואנה טרופי או אקלים טרופי רטוב ויבש הוא סוג של אקלים המוגדר על ידי הקלימטולוג הגרמני, ולדימיר קפן ב'שיטת קפן לסיווג אקלימים' כסוג של אקלים טרופי והוא מסומן באות (Aw/As). אקלים זה שורר לרוב בשטחי סוואנה, משני צידי קו המשווה. האקלים בסוואנה הטרופית נוטה להיות חמים עם טמפרטורות ממוצעות חודשיות מעל 18 ° C ° בכל חודשי השנה, ועם עונה יבשה בולטת (המקבילה לעונת החורף). בחודש היבש ביותר יש משקעים של פחות מ- 60 מ"מ [1] .

זאת בניגוד לאקלים של מונסון טרופי, שהוא בעל חודש אחד יבש, אך שאר השנה בו גשומה.

באקלים של סוואנה טרופית, בעונה היבשה יכולה נוצרים לעתים קרובות תנאי בצורת ויובש. אקלים סוואנה טרופי מתאפיין לעתים קרובות בשטחי עשב שבהם משובצים עצים. אין בו יערות גשם, ג'ונגל סמיך או צמחיה סבוכה. עם זאת, סוואנות (משטחי דשא גבוה נרחבים) שאין בהם עצים כלל היא דבר נדיר.

זברות נודדות אחרי המים, בנוף סוואנה אפריקאי צחיח בעונה היבשה. שמורת הטבע מסאי מארה.
נוף הסוואנה במזרח טימור בעונה הרטובה, גשמי זלעפות שאינם פוסקים במשך ימים.

תתי-סוגים של האקלים

בדרך כלל ישנם ארבעה סוגים של אקלים סוואנה טרופי:

א. עונות רטובות ויבשות מובחנות בעלות משך שווה יחסית. (חצי שנה יבשה, וחצי שנה רטובה). מרבית הגשמים השנתיים של האזור הם בעונה הרטובה, בעוד מעט מאוד משקעים יורדים בעונה היבשה.
ב. עונה יבשה ממושכת ועונה רטובה יחסית קצרה. גרסה זו כוללת שבעה חודשי עונה יבשים או יותר, וחמישה חודשי עונה רטובה או פחות. יש מספר גרסאות לתת-סוג זה:

    • בקיצוניות אחת, האזור מקבל מספיק משקעים בעונה הרטובה הקצרה כדי למנוע ממנו סיווג אקלים צחיח למחצה . וריאציה יבשה יותר זו של אקלים הסוואנה הטרופי נמצאת בדרך כלל בסמוך לאזורים עם אקלים צחיח למחצה.
    • הסוג השני הוא אקלים הכולל עונה יבשה ארוכה ואחריה עונה רטובה קצרה אך גשומה במיוחד. לעתים הגשם אינו מפסיק לרדת במשך ימים ושבועות. למרות שמדובר בעונה רטובה מאוד, מאחר שמדובר במשך זמן קצר של עונת גשמים, היא לא מוכרת כאקלים מונסון טרופי.

ג. עונה רטובה ארוכה ועונה יבשה קצרה יחסית. גרסה זו כוללת שבעה חודשי עונה רטובה או יותר וחמישה חודשי עונה יבשים או פחות. דפוס המשקעים של גרסה זו דומה לדפוסי המשקעים שנצפו באקלים מונסון טרופי אך אין מדובר במספיק גשמים במהלך העונה הרטובה כדי שיוגדרו ככאלה.
ד. עונה יבשה עם כמות גשמים בולטת, ואחריה עונה רטובה גשומה.

תפוצה

משם האקלים מובן כי הוא נמצא באזורי סוואנה טרופיים. אקלים סוואנה טרופי נפוץ בעיקר, אך לא רק, בשוליים של אזורי קו המשווה. ניתן למצוא אותו באופן ניכר באפריקה, אסיה ודרום אמריקה . האקלים נפוץ גם בחלקים של מרכז אמריקה, צפון אוסטרליה, האיים הפסיפיים, באזורים של מקסיקו וכמה איים בקריביים . אזורים קטנים יותר של אקלים סוואנה טרופי נמצאים בדרום מזרח סין, בדרום פלורידה בארצות הברית ובאזורים במדגסקר . מרבית המקומות שיש בהם אקלים זה נמצאים בשוליים החיצוניים של האזור הטרופי, אך לעיתים גם מקום פנימי-טרופי (למשל, סן מרקוס, אנטיוכיה, קולומביה ) מתאים. באופן דומה, החוף הקריבי, מזרחה ממפרץ אורבה בגבול קולומביה - פנמה ועד לדלתת נהר אורינוקו.

באוקיינוס האטלנטי (כ -4,000,000  קמ), יש תקופות יבשות ארוכות (הקיצוני הוא אקלים BSh (ראה להלן), המאופיין במשקעים נמוכים מאוד ולא אמינים, למשל, באזורים נרחבים בחצי האי גואחירה, ובקורו, מערב ונצואלה, חצי האי הצפוני ביותר בדרום אמריקה, שמקבלות יותר מ-300   ממוצע משקעים שנתי, כמעט הכל בחודשיים-שלושה. מצב זה משתרע עד האנטילים הקטנים והאנטילים הגדולים , שיוצרים את החגורה היבשה המקיפה את האזורים הקאריביים. אורכה וחומרתה של העונה היבשה פוחתת בפנים הארץ (דרומה); בקו הרוחב של נהר האמזונס - הזורם מזרחה, ממש דרומית לקו המשווה - האקלים הוא Af. ממזרח להרי האנדים, בין האיים הקריביים הצחיחים לאזור האמזונס הרטוב תמיד, נמצאים נהר האורינוקו , שטחי ערבות - לוס יאנוס או סוואנה, ממנה אקלים זה לוקח את שמו.

לפעמים כפי שנהוג באיזורי אקלים Aw מתרחשת העונה היבשה בזמנים בהם יש שמש גבוהה יותר וימים ארוכים יותר. זאת לעיתים קרובות בגלל אפקט מדבר צל גשם המנתק את המשקעים בקיץ באזור טרופי. כך למשל במזרח אפריקה (מומבסה, קניה, סומליה), סרי לנקה ( טרינקומלה ) ואזורי החוף בצפון מזרח ברזיל ( מפורטלזה דרך נטאל ועד מסייאו ), למשל. ההבדל בין "הקיץ" ו "החורף" במקומות כאלה הוא בדרך כלל זניח, ובקושי ניתן להבחנה. ברוב המקומות בהם יש אקלים טרופי רטוב ויבש, עם זאת, העונה היבשה מתרחשת בזמן של שמש נמוכה יותר וימים קצרים יותר, בגלל צמצום או חוסר הסעה (מעבר חום ומסה), וזאת בגלל רוחות הסחר של אזור ההתכנסות הבין-טרופי במהלך כל השנה.

אזורי אקלים הסוואנה הטרופית גדלים והולכים, ככל שיערות הגשם נכרתים, תהליך שאינו נפסק וסכנותיו רבות. השריפות באמזונאס בשנת 2019 כילו חלקים מיוערים עצומים, ונותרה בהם סוואנה של עשב ללא עצים, דבר שצפוי כי ישפיע בהתאמה על אקלים המקום. [2]

ראו גם


הערות שוליים

  1. ^ McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). "Climate Zones and Types". Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall. ISBN 978-0-13-020263-5.
  2. ^ יעקב שקולניק, אש באמזונס - הבית בוער, ספטמבר 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אקלים סוואנה טרופי27245061