הרב דוד לייבל
שגיאות פרמטריות בתבנית:אישיות רבנית
פרמטרים [ נושאים בהם עסק ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
![]() | |
לידה |
1954 (גיל: 71 בערך) ה'תשי"ד |
---|---|
מקום פעילות | בני ברק, ישראל; שטרסבורג, צרפת |
תפקידים נוספים | רב ומחנך, מנהיג ומורה דרך |
רבותיו | רבי אלעזר מנחם שך |
הרב דוד חיים (צ'ארלס) לייבל (נולד בשנת ה'תשי"ד, 1954) הוא ראש ישיבה, מייסד וראש רשתות כוללי אברכים. הוגה דעות מקורי, מנהיג ומורה דרך לרבים.
הגותו התורנית של הרב לייבל מתייחדת בגישה ישירה וכנה, המקפידה על גישה אחידה לניתוח העמקה והפשטה בין בסוגיות הלכתיות סבוכות ובין בפסוקי התורה והנ"ך, אגדות חז"ל וסוגיות במחשבת ישראל. גישתו הכנה מעמידה את מרכז העיון על יושר ופשטות כבסיס וכמדד לאמיתת הרעיון. כך גם בכל תחום בכל מקצועות התורה בהם מרבה לעסוק בבית המדרש בראשותו, כמו שיעוריו בתנ"ך הנמסרים לקהל הרחב או שיעורי סוגיות אותם הוא מעביר לבקשת תלמידיו. בתי המדרש שנבנו ברוחו בולטים באופיים וניכרים בהעמדת התכלית של חיבור הלומד והעמקת המסרים אל ומתוך משמעות החיים ואור התורה.
במישור הציבורי עוסק הרב לייבל מאז שנות ה-90 של המאה ה-20 ביוזמות חינוכיות במרחב שבין חברת הלומדים במובנה השמרני ובין קהילת החרדים העמלים לפרנסתם. במסגרת רשת הכוללים שהקים הוא שם דגש מחד גיסא על העמדת הלומד המסור לעיסוק בלעדי בלימוד התורה במרכז ההויה של הקהילה היהודית, בעצירת השחיקה שזיהה במעמד האברכים במגזר החרדי בישראל והחזרתם למקומם במרכז החברה כבעלי דעה וחכמה, השפעה ומנהיגות. ומאידך גיסא בשיקום מעמדם של בוגרי הישיבות שיצאו לשוק העבודה, והטמעת ערכי עולם התורה בקרב קהילה מתפתחת זו, באמצעות רשת הכוללים "אחוות תורה" המקיימת פעילות לימודים ופעילויות גיבוש. בשל פעילותו זו יש המתייחסים לרב לייבל כמחולל מהפכת לימוד התורה בקרב קהילת החרדים העמלים לפרנסתם.
קורות חייו
נולד בשטרסבורג שבצרפת, לרב משה יואל לייבל מבוגרי ישיבת חכמי לובלין, שנמלט לצרפת לפני מלחמת העולם השנייה ושרד את המלחמה. בראשית שנות ה-70 והוא בגיל 16 עלה לישראל ולמד בישיבת פוניבז', הוא קיבל את תורתו מפי ראשי הישיבה, רבי שמואל רוזובסקי ורבי דוד פוברסקי ובייחוד היה תלמיד מובהק של רבי אלעזר מנחם שך. מיד לאחר נישואיו הצטרף לחבורת העילויים בביהמ"ד בראשות רבי אברהם שלזניגר. לאחר מספר שנים נתמנה לר"מ בישיבת אהל משה ולאחר מכן עמד בראשות הכולל שם.
בשנת 1994 הקים בשותפות את חברת 'לייבל אליאלי יהלומים בע"מ', חברה פרטית למסחר ביהלומים, החברה ממוקמת בבורסת היהלומים ברמת גן[1].
שנתיים לאחר מכן, בשנת 1996 יסד את ביהמ"ד וכולל רבי עקיבא איגר "דרוש וחידוש", ללימוד גמרא בעיון. הראשון מבין רשת כוללים ומוסדות המנציחים את שמם של רבני משפחת איגר. למן שנת 2000 ובמשך כל העשור הראשון של המאה ה-21 הרחיב את פעילות הכולל והקים כוללים נוספים ברשת: בירושלים, בני ברק, אלעד, מודיעין עילית, וכן בשטרסבורג מולדתו. בראשות כוללים אלו, העמיד את תלמידיו. והוא עצמו מקפיד לבקר בהם ולשמור על קשר עם התלמידים הרבים.
במהלך העשור, הקים בשנת 2007 במקביל לפעילות הכוללים, ישיבה גדולה בשם "ישיבת רבנו חיים" על שם רבי חיים הלוי סולובייצ'יק, הפועלת במבנה כולל רבי עקיבא איגר "דרוש וחידוש" בבני ברק.
בשנת 2011 ייסד את רשת הכוללים "אחוות תורה" לחרדים עובדים, רובם יוצאי ישיבות, המעוניינים להמשיך בחיים של דבקות בתורה. הרשת מובילה את מהפכת הלימוד בקרב חרדים עובדים המעוניינים ללמוד גמרא בעיון לאחר שעות העבודה.
בשנת ה'תשע"ג יסד את מכללת "אבר-טק" המכשירה אברכים לעסוק בעולם ההייטק ללא עלות, ובשנת ה'תשע"ד יסד את חברת ההייטק "רב-טק" המעסיקה את בוגריה של מכללת "אברטק". יוזמות אלו נתקלו בתגובה מעורבת בציבור החרדי וקיבלו ביקורת של חלק ממנהיגי הציבור הליטאי על השימוש במונח "כולל" לתיאור הפעילות. בעקבות הביקורת הורה הרב לייבל לחדד את הדגשים וההבדלים בין היוזמות העסקיות ובין מטרותיו להביא את החרדים העובדים לעיסוק בתורה, ולא להוציא את הלומדים לשוק העבודה.
שיעוריו ועמדותיו
הרב לייבל מוסר מדי שבוע מספר שיעורים בגמרא, ושיעור בפרשת שבוע/יהדות. שיעוריו מוקלטים על ידי תלמידיו ועולים לאתר שיעורי הרב, ולערוץ יוטיוב ייעודי. חלק משיעוריו נערכים בידי רבנים מתלמידיו וחלקם ראו אור בספריו.
במאמר שפרסם בניסן תשעז הציג הרב לייבל את משנתו בנוגע למתח בין שמרנות לחידוש במסורת היהודית, ובנוגע לשינוי הנדרש לדעתו ביחס ליציאתם של בוגרי ישיבות לעולם העבודה. לאחר סקירה של דוגמאות לשינויים בעולם ההלכה ובאורחות החיים, מסיק הרב לייבל כי שינויים באורחות החיים צריכים להתקיים בעזרת שיח מתמיד בין שני קולות ציבוריים: קול מחדש ויוזם וקול משמר ומזהיר, וששניהם נחוצים כדי שהשינויים יתבצעו בזהירות הנדרשת. בהקשר הספציפי של סוגיית העבודה הציע הרב לייבל להקים איגוד של ראשי ישיבות ומחנכים שייקחו אחריות על הנושא, ושיוכלו לעמוד גם כנגד בתקפות אלימות מצד גורמים קנאיים[2].
נאומו בכנס "אחוות תורה" בבנייני האומה בירושלים ביולי 2018, הכה גלים ברחוב החרדי, ועורר דיונים מעמיקים[3] בסוגיות הליבה של משנת הרב לייבל. הנאום הוכתר בתקשורת החרדית המקוונת כ"נאום השבטים החרדי"[4].
חיים אישיים
הרב לייבל נשוי לג'ואל לבית וואליד, ולו שבעה בנים ובנות.
קישורים חיצוניים
- "שיעורי הרב" - האתר הרשמי של מערכת שיעורי הרב, ובו שלל שיעורי אודיו
- סרטונים בערוץ של "שיעורי הרב דוד לייבל", באתר יוטיוב
- אתר רשת 'אחוות תורה'
- הרב דוד לייבל, סתירת זקנים בניין – שינוי ושימור בעולם היהודי, באתר צריך עיון
הערות שוליים
- ↑ מידע על החברה, באתר "הדירקטורים".
- ↑ הרב דוד לייבל, סתירת זקנים בניין – שינוי ושימור בעולם היהודי, באתר צריך עיון
- ↑ למשל ראה: כנס אחוות התורה - רשמים, אשכול רב משתתפים בפורום אוצר החכמה.
- ↑ 'נאום השבטים החרדי' באתר כיכר השבת.