Windows Update
הכלי כפי שמופיע ב-Windows 10 |
Windows Update הוא כלי שבאמצעותו מספקת חברת מיקרוסופט עדכוני אבטחה ותוכנה עבור מערכת ההפעלה חלונות ונגן המוזיקה שלה Windows Media Player. עד ל-Windows Vista, היה הכלי למעשה אתר אינטרנט אשר לבקשת המשתמש סורק את המחשב לעדכונים אשר חסרים לו במערכת ומציעה להתקין אותם. בעבר ניתן היה לגשת לאתר רק באמצעות דפדפן אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט, אך גם דפדפן הנטסקייפ בגרסה 8 שמשתמש במנוע הרינדור של האקספלורר, או כל דפדפן אחר שתמך בפקדי ActiveX, יכל להציג תוכן זה.
בחלונות XP, האופצייה של עדכונים אוטומטיים מאופשרת רק לבעלי תוכנה חוקית של מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. כיום קיים גם אתר האינטרנט של העדכונים, הנקרא Microsoft Update.
החל מחלונות ויסטה, כלל שירות העדכונים עבר לרמת מערכת ההפעלה, במקום הממשק האינטרנטי, כמקובל במערכות הפעלה אחרות.
היסטוריה
אתר העדכונים הוצג לראשונה עם השקתה של חלונות 98 אך מאז עבר האתר מספר שינויים. ב-2005 הציגה מיקרוסופט את "שרות Microsoft Update" (באנגלית: Microsoft Update Service) המספק עדכונים עבור לא רק עבור מערכות הפעלה נתמכות, אלא גם על חבילות מיקרוסופט אופיס, Exchange ושרת SQL.
חלונות 98: אתר האינטרנט והתראה על עדכונים קריטיים
Windows Update שוחרר לראשונה כיישום אינטרנטי עם השקתה של מערכת Windows 98. במקור, שירות העדכונים סיפק רכיבים אופציונליים ותוספות: משחקים, ערכות נושא, מנהלי התקן, ויישומים אופציונליים של מיקרוסופט דוגמת NetMeeting. האתר היה זמין גם עבור גרסאות מוקדמות יותר של חלונות דוגמת 95 ו-NT 4.0. עם הזמן, מיקרוסופט החלה לספק גם עדכוני אבטחה שנועדו לתקן פרצות שונות, ותיקוני באגים, ביניהם גם תיקון לבעיית באג 2000.
אתר האינטרנט השתמש בפקדי ActiveX, דבר שחייב שימוש בדפדפן אינטרנט אקספלורר או כל דפדפן אחר שתמך בפקדי ActiveX. הגרסה הראשונה לא התחשבה בחומרת המחשב ובסוג החיבור לאינטרנט והורידה בשלמותה את רשימת העדכונים לפני הצגת מידע על העדכונים הזמינים למשתמש. ככל שיצאו עדכונים נוספים למערכות ההפעלה, כך גם הרשימה גדלה, והגיעה לגודל של מעל ל-400KB, דבר שהכביד על מרבית המשתמשים שהשתמשו באותה עת בהתקשרות חיוג באמצעות מודם טלפוני. בגרסתו הרביעית, ששוחררה עם חלונות XP, הכלי שולח למיקרוסופט מידע בסיסי על חומרת המחשב, מהירות ואופי החיוג לאינטרנט לפני שהוא שולח למשתמש את רשימת העדכונים.
בינואר 2005 שוחררה תוכנת צד-שלישי בשם WindizUpdate המאפשרת להוריד את העדכונים באמצעות דפדפנים מבוססי מוזילה ואופרה, דפדפנים שבמקורם לא תמכו ב-ActiveX. החוקיות של שרות צד-שלישי זה שנויה במחלוקת.
בנוסף לכך, חלונות 98 הציגה בפני המשתמש כלי שנקרא Critical Update Notification Utility. הכלי היה רץ ברקע, ובודק כל זמן קצוב (ברירת המחדל הוגדרה לבדיקה כל 5 דקות) האם קיימים עדכונים המוגדרים כ"קריטיים" עבור המערכת, והמשתמש היה יכול לשנות את מועדי ותדירות הבדיקות. הכלי הסתמך על שרת מארח יחיד של מיקרוסופט, נפרד מהשרתים הרגילים של Windows Update, שממנו התקבלו קובצי העדכון, ועל כך זכה לביקורת שלילית מחוקר האבטחה ה.ד. מור (אנ'), שטען כי מספיקה רק מתקפה אחת על השרת הזה כדי להחדיר למיליוני מחשבים המריצים את חלונות 98 וירוסים וסוסים טרויאניים מדי זמן קצוב. בסופו של דבר, מיקרוסופט זנחה את הכלי הנ"ל לטובת שירות ה"עדכונים אוטומטיים", שהוצג עם מערכת ההפעלה חלונות מילניום.
חלונות מילניום - XP: עדכונים אוטומטיים
בחלונות מילניום הוצג תחליף יעיל ובטוח יותר לכלי שהוצג ב-98 למטרת הורדה של עדכונים קריטיים, ונקרא "עדכונים אוטומטיים" (Automatic Updates). הכלי הוצג בנוסף לכך גם יחד עם חבילת השירות השלישית של חלונות 2000, ובניגוד לכלי הקודם, הכלי לא הסתפק רק בשליחת התראות אלא היה מתחבר ישירות לשרתי שירות העדכונים, מוריד ומתקין אותם ברקע. הכלי היה בודק עדכונים פעם ביממה (לפי הגדרות המשתמש) במקום כל 5 דקות, בניגוד לכלי הקודם. המשתמש היה יכול לבחור מספר דרכים לקבלת עדכונים: בחירת מועד בו העדכונים יורדו ויותקנו אוטומטית; הורדת עדכונים אוטומטית אך בחירה ידנית של מועד ההתקנה; בחירה ידנית של מועד הורדת העדכונים; וביטול האפשרות לחלוטין, והסתמכות על הורדה והתקנה ידנית דרך האתר.
בחלונות 2000 ו-XP נכלל שירות בשם Background Intelligent Transfer Service, שאיפשר למערכת ההפעלה להעביר קבצים מהאינטרנט ללא התערבות מצד המשתמש. השירות איפשר לנטר את תעבורת האינטרנט ולהקטין את קצב ההורדה של העדכונים בהתאם למידת השימוש ברשת.
שירות העדכונים האוטומטיים של חלונות XP היה ידוע לשמצה מצד משתמשים רבים עקב התראה שהייתה קופצת למסך המשתמש כל 10 דקות עם סיום התקנתם של עדכוני מערכת, והזכירה למשתמש להפעיל את המחשב מחדש, דבר שהפריע למשתמשים רבים בעבודתם במחשב. כמו כן, האלגוריתם ששימש את המערכת לחיפוש עדכונים ברשת פעל בסיבוכיות זמן מעריכית, דבר שהעמיס על משאבי המחשב ככל ששוחררו יותר עדכוני מערכת; התהליך שאירח את שירות העדכונים האוטומטיים (svchost.exe -k netsvcs) ויישום העדכונים האוטומטיים שנקרא על ידו (wuauclt.exe) היו גורמים למעבד להגיע ל-100% שימוש ולהגיע לצריכת זיכרון חריגה שהאטה את המערכת למשך פרק זמן ממושך עם הפעלת המחשב (בין 10 דקות ליותר משעתיים, תלוי בחומרת המחשב ובכמות העדכונים)[1]. ניסיונות של מיקרוסופט לתקן את הבעיה לא צלחו.
חלונות ויסטה ואילך: Windows Update Agent
בחלונות ויסטה, הוצג כלי עדכונים חדש בשם Windows Update Agent שהחליף גם את אתר העדכונים וגם את שירות העדכונים האוטומטיים, ובכך הוריד את תהליך עדכון המערכת כולו לרמת מערכת ההפעלה, כמקובל במערכות הפעלה אחרות. המשתמש היה יכול לגשת לכלי דרך לוח הבקרה, ודרכו היה יכול לבחור הורדה והתקנה גם של עדכונים קריטיים וגם של עדכונים אופציונליים (קודם לכן, המשתמש היה יכול להוריד עדכונים אופציונליים אך ורק דרך אתר האינטרנט). בגרסת ה-Ultimate של חלונות ויסטה המשתמש היה יכול להתקין גם את התוספות שהגיעו עם גרסה זו (Windows Ultimate Extras).
בניגוד לכלי העדכונים האוטומטיים של חלונות XP, בויסטה וב-7 ההודעה המתריעה על הפעלה מחדש לאחר התקנת עדכונים איפשרה למשתמש לבחור לכמה זמן (עד 4 שעות) הוא רוצה לדחות את ההפעלה מחדש, כדי לאפשר למשתמש לסיים את עבודותיו במחשב לפני ההפעלה מחדש. בחלונות 8, פרק הזמן הוגדל עוד יותר, ל-72 שעות (3 ימים).
חלונות 10 הציגה את אחד השינויים המשמעותיים ביותר באופי חלוקת העדכונים למחשב. במקום בחירה ידנית של עדכונים להורדה או התקנה, המערכת מורידה אוטומטית את העדכונים ברקע, והמשתמש יכול לבחור האם להתקין אותם כאשר המערכת אינה פעילה, או לפני כיבוי או הפעלה מחדש. בכל הקשור למנהלי התקנים, המערכת מאפשרת למשתמש לבחור מנהלי התקן "בעייתיים" שכלי העדכונים פשוט "ידלג" עליהם במקום לנסות להתקין אותם מחדש פעם אחר פעם. בחלונות 10 הוצגו גם "עדכונים מצטברים", רעיון שהוצג עוד בחלונות XP, רק שבחלונות 10 הדבר מאפשר למערכת לקבל מספר עדכונים ארוזים בחבילה אחת ולהתקין את החבילה כולה, במקום להתקין כל עדכון בנפרד, וכתוצאה מכך, להקטין את מספר הפעמים בהן המחשב יופעל מחדש. החיסרון הוא שמשתמש שרצה לתקן בעיה ספציפית במערכת ההפעלה, לא יכל להוריד ולהתקין ידנית את אותו העדכון הספציפי שנכלל בעדכון מצטבר מסוים, והיה צריך להוריד גם את כל מה שנכלל באותה ה"חבילה" - ואין דרך לדעת האם יתר התוכן יגרום לבעיה לחזור על עצמה.
שירותים קשורים
WSUS
- ערך מורחב – Windows Server Update Services
שירות העדכונים לשרתי חלונות (באנגלית: Windows Server Update Services; תעתיק מקוצר WSUS) הוא כלי שהוצג החל ממערכת Windows Server 2003, ותפקידו לספק טלאים ועדכונים לשרתים מבוססי Windows. הכלי מאפשר למנהל המערכת לקבל נתונים ודוחות אודות עדכוני התוכנה של המחשבים ברשת, לקבוע מועד עדכונים ידני ואוטומטי לכל העמדות ברשת ולנהל אותם על פי מדיניות הארגון.
Office Update
Office Update הוא שירות עדכונים עבור מוצרי Office שפעל באופן עצמאי החל מגרסת אופיס 2000 עד אופיס 2007, כאשר בשנת 2009 מיקרוסופט החליטה למזג אותו אל תוך שירות Microsoft Update שלהלן, תוך כדי השמטת התמיכה באופיס 2000. עם השקת שירות התוכנה Office 365, מיקרוסופט חזרה לספק עדכונים בנפרד למוצרי התוכנה דרך כלי ייעודי, בעוד שגרסאות עצמאיות (2016, 2019 וכדומה) ממשיכות לקבל עדכונים דרך Microsoft Update.
Microsoft Update
בכנס RSA Conference שהתקיים בשנת 2005, הצהירה מיקרוסופט על כוונתה "לשדרג" את שירות Windows Update לכלי חדש שיספק עדכונים קריטיים ואופציונליים לא רק עבור מערכות Windows, אלא עבור כל מוצרי התוכנה של חברת מיקרוסופט[2]. הכלי כונה בשם "Microsoft Update". משתמש שבחר להתקין את הכלי הזה, היה מבחין בכך שהכלי החליף לחלוטין את Windows Update, וכניסה ידנית לכתובת windowsupdate.microsoft.com ששימשה את Windows Update ה"רגיל", הייתה מפנה את המשתמש לאתר של Microsoft Update. עם השקת השירות, הכלי סיפק תמיכה לאופיס 2003, שרת הדואר Exchange 2003, ו-SQL Server 2000, ועם הזמן התמיכה התרחבה למוצרים אחרים מבית מיקרוסופט, כגון Windows Live, ויז'ואל סטודיו, Virtual PC ועוד, וכן גרסאות חדשות של Silverlight ו-Windows Media Player.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של Windows Update
- Microsoft Update
- Windows Update Server Services
הערות שוליים
- ^ https://arstechnica.com/information-technology/2013/12/exponential-algorithm-making-windows-xp-miserable-could-be-fixed/
- ^ Arie Slob HelpWithWindows.com, Arie Slob HelpWithWindows.com, Microsoft Update Site Launched, HelpWithWindows.com (באנגלית)
30551837Windows Update