UVB-76

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תצלום אוויר משנת 1984 של פובארובו (אנ') שבמחוז מוסקבה, האתר הקודם של משדר ה-UVB-76

UVB-76רוסית: УВБ-76; מוכרת גם בשמות זיהוי נוספים וכן בכינוי המזמזם, The Buzzer), היא תחנת רדיו בגלים קצרים המשדרת במצב פס צד עליון (USB; Upper SideBand)‏ (אנ') בתדר של 4625 קילו-הרץ המופעלת בידי ברית המועצות ורוסיה מאז שנות ה-70 של המאה ה-20 למטרות שאינן ידועות באופן רשמי.

התחנה משדרת צליל זמזום קצר ומונוטוני, החוזר על עצמו בקצב של כ-25 צלילים בדקה, 24 שעות ביממה. לעיתים, שידור הזמזום נקטע ומתקיים שידור קולי בשפה הרוסית.

מטרת התחנה לא אושרה רשמית על ידי הממשלה הרוסית או גורמי השידור. אך, רימנטאס פלייקיס (ליט'), לשעבר שר התקשורת של רפובליקת ליטא, כתב כי מטרת ההודעות הקוליות היא לאשר שמפעילים בתחנות הקליטה נמצאים בכוננות. הסבר נוסף הוא שהשידור נמצא בהאזנה מתמדת על ידי קומיסריאט צבאי (אנ').

השערה שפורסמה בכתב העת המדעי "Russian Journal of Earth Sciences" (אנ') מתארת מצפה המודד שינויים ביונוספירה באמצעות שידור אות בתדר 4,625 קילו-הרץ, תדר שידור זהה לזה של "המזמזם".

פרשנות אפשרית נוספת היא שההודעות הקוליות מהוות תקשורת צבאית. האפשרות שהתחנה היא תחנת מספרים עבור סוכנויות מודיעין, כמו ה-FSB או הקג"ב לשעבר של ברית המועצות, נתקלת בטענה שלפיה התדר הקבוע של 4,625 קילו-הרץ והספק המשדר הנמוך אינם מתאימים לתקשורת אמינה לטווח ארוך.

תיאוריה נוספת טוענת כי המגדל מחובר למערכת הטילים הרוסית "פרימטר" המוכרת בכינוי "יד מתה" (אנ') על שם מנגנון ההפעלה שלה, שאמור להפעיל תגובה גרעינית נגדית אם האות יופרע כתוצאה מהתקפה גרעינית נגד רוסיה. תיאוריה זו גם כן אינה סבירה, בהתחשב בכך ש"המזמזם" מפסיק או מתקלקל באופן קבוע.

ישנן שתי תחנות רוסיות אחרות שפועלות בפורמט דומה, תחנות אלו זכו לכינויים: "הציוץ" (The Pip) ו"הגלגל החורק" (The Squeaky Wheel). בדומה ל"מזמזם", תחנות אלו משדרות צליל זיהוי שחוזר על עצמו באופן קבוע, אך לעיתים נקטע כדי להעביר הודעות קוליות מוצפנות.

לקריאה נוספת

  • Stephen Handler, "Is Russia's Buzzer a Doorbell to Doomsday?". Popular Communications, 32(4), December 2013, pp.31-33 ISSN 0733-3315

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא רוסיה ובנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

UVB-7640870846Q922391