קטלוג מאוחד לכתבי עת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ULS)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קטלוג מאוחד לכתבי עת הוא קטלוג ביבליוגרפי המרכז רישומי קטלוג של כתבי עת ממספר קטלוגים, לרוב מהקטלוגים השונים של הספריות השונות של מדינה מסוימת.

קטלוג מאוחד מאפשר למעוניינים להגיע בקלות לכתב העת בו הם מעוניינים, על ידי כך שהוא מרכז במקום אחד את רישומי הספריות השונות, והוא חוסך מהמבקשים את כתב העת לחפש את הפריט בקטלוגים השונים של הספריות השונות.

קטלוג מאוחד לכתבי עת בישראל

מהדורת 1975 (רביעית) של הקטלוג המאוחד לכתבי עת בישראל

בישראל, מנהלת הספרייה הלאומית את "הקטלוג המאוחד לכתבי-עת (ULS)". הקטלוג מאגד רישומים של מעל 100,000 כתבי עת מכ-170 מוסדות, בהם אוניברסיטאות, מכללות וספריות של מגוון מכוני מחקר פרטיים, ממשלתיים ואקדמאים.[1][2] הקטלוג מנוהל בשיתוף עם "מלמ"ד" - המרכז לשירותי מידע דיגיטליים, המאגד את פעילות הספריות בישראל,[3]

היסטוריה

ראשיתו של הקטלוג בפרויקט של "וועדת המשנה לדוקומנטציה במדעי הטבע" של הוועד הישראלי לאונסק"ו. בוועדת משנה זו היו מיוצגים המסודות השונים למדעי הטבע שבארץ ישראל, ובשנת 1955 הם הפיקו את הקטלוג המאוחד לכתבי עת הראשון: "רשימת כתבי עת בספריות ישראל ממדעי הטבע". קטלוג זה כלל רק כתבי עת במדעי הטבע והוא לא כלל כתבי עת ברפואה. כמו כן לא נכללו בו כתבי עת בעברית, כל אלו מחמת אילוצים של חוסר זמן. הקטלוג כלל כתבי עת שנרשמו עד לשנת 1954. הקטלוג הוכן על ידי ד"ר ע פפרמן וערך על ידי ק' לוי, והוא הופק בשיתוף עם הספרייה הלאומית, אז בראשות ק' וורמן. הקטלוג הכיל 123 עמודים של כתבי עת מ-23 ספריות. הקטלוג הכיל כאמור רשומות לועזיות בלבד, וצורף לו מבוא בעברית ובאנגלית.

המניעים להקמת הקטלוג, כפי שצינו עורכיו במבוא, היו: "הרחבת המחקר המדעי מאז קום המדינה, בקשיים המרובים בהשגת העתונות המדעית מלפני תום מלחמת עולם השנייה, וחוסר האפשרות להשתמש באוצרות בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי שעל הר הצופים", עקב היותו מובלעת ישראלית בירושלים החצויה, מבלי שתהיה יכולת גישה אליו לציבור.

בשנת 1964 יצא לאור המהדורה השנייה של הקטלוג המאוחד לכתבי עת, הפעם על ידי הספרייה הלאומית, בשיתוף עם המרכז לאינפורמציה מדעית וטכנולוגית שעל ידי המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח, משרד ראש הממשלה. מהדורה זו כללה כתבי עת שנרשמו עד לסוף 1962. בקטלוג זה מציינים העורכים כי מספר הספריות הכלולות במהדורה זו הוא 28, לעומת 16 במהדורה הקודמת, וכי מהדורה זו מכילה כפי 5 מהמהדורה הקודמת. ואכן במהדורה זו 538 עמודים, בצירוף מבוא בעברית ובאנגלית. גם במהדורה זו כמו במהדורה הקודמת נכללו רק כתבי עת במדעי הטבע והטכנלוגיה, וללא כתבי עת לרפואה, זאת משום שרוב כתבי העת ברפואה היו מכונסים תחת קורת גג אחת בספרייה הרפואית שבבית החולים הדסה בירושלים.

במהדורה זו נכללו לראשונה כתבי עת בעברית, אולם הם הובאו בתעתיק באותיות לטיניות. כך גם כתבי עת משפות אחרות הובאו כולם בתעתיק לטיני בלבד.

תוספת למהדורת 1964 (המהדורה השנייה) יצאה לאור בשנת 1967, והיא הכילה 397 עמודים של רשומות נוספות, מעבר למה שמופיע במהדורה השנייה.

בשנת 1969 הקומה וועדה משותפת לספריה הלאומית ולספריות האוניברסיטאיות בישראל, "הועדה המתמדת של הספרייה הלאומית והספריות האוניברסיטאיות", תחת השאיפה לפתח פרויקטים בשיתוף פעולה בין ספרייתי. במסגרת זו הוקמה תת-ועדה לקטלוגים מאוחדים, והוחלט על עדכון מיידי של הקטלוג.

מאחר שלא ניתן היה להפיק עדכון מודפס של הקטלוג בתדירות סבירה, הוחלט על מעבר לפורמט מכני, ובמסגרת זו הופקה גרסה של הקטלוג בפורמט של סרט מגנטי היכול להיקרא על ידי מחשב, דבר שאיפשר הפקה בקצב רב יותר.

בנוסף הוציאה הוועדה בשלהי שנת 1971 מהדורה חדשה (שלישית) של הקטלוג. קטלוג זה הכיל למעלה מ-15,000 כותרים, מ-44 ספריות ברחבי הארץ. גם קטלוג זה כלל רק כתבי עת שבתחומי מדעי הטבע והטכנולוגיה בלבד. את הקטלוג ערכו והציאו אנשי הספרייה הלאומית.

בשנת 1975 יצאה לאור מהדורה רביעית, במהדורה זו נכללו לראשונה גם כתבי עת מתחום מדעי החברה וכתבי עת מתחום הרפואה. במהדורה זו נרשמו 30,000 פרסומים מ-108 ספריות, והיא המהדורה הראשונה שהופקה מתיעוד דיגיטלי - סרטים מגנטיים שהוכנו למהדורה שקדמה לה.

הפקת הקטלוג כיום

הקטלוג מנוהל בשיטה ידנית למניעת כפילויות: כל ספרייה המשתתפת בקטלוג שולחת את המידע על כתב עת שהיא מחזיקה ברשותה ל"קטלוג המאוחד", ואלו יוצרים רשומה מתאימה בקטלוג, ויוצרים הפניה לכל מוסד המחזיק אף הוא בכתב עת זה, בליווי תיאור מפורט על אלו פריטים מכתב העת מוחזקים בכל מוסד.

הקטלוג המאוחד בישראל מציג מידע גם מספריות שאין להן קטלוג מקוון כלל, ובכך הוא מהווה גורם משמעותי בחשיפת מלאי כתבי העת שבמכונים השונים לציבור.

בעבר, במשך 17 שנים, בין השנים 19801997, יצא לאור הקטלוג המאוחד בדפוס מדי שנה ("שנתון"), על ידי "בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי" (הספרייה הלאומית), בעברית ובאנגלית, תחת השם "רשימה מא[ו]חדת של כתבי עת בספריות ישראל / Union list of serials in Israel libraries :‎ ULS - Israel",[4] ובהמשך הוא הוסב לקטלוג מקוון ברשת,[5] והוא חדל מלהתפרסם בדפוס.

הקטלוג מנוהל כיום במערכת הקטלוג וניהול הפריטים "aleph 500", שפותחה על ידי חברת Ex Libris הישראלית, והוא מקוון ברשת באמצעות ממשק המשתמש המקוון (OPAC), שפותח אף הוא על ידה.

מחלקת הקטלוג המאוחד לכתבי עת בישראל בצירוף עם מלמ"ד מנהלים גם את הקטלוג המאוחד לכתבי עת אלקטרוניים (ULE), זהו קטלוג המתעדכן מכלל הספריות השונות בישראל על כתבי עת אלקטרוניים, ובאמצעותו מתעדכנים הקטלוגים של שאר הספריות בישראל, ובכך הוא מאפשר את חשיפתם של כתבי העת האלקטרוניים שבמאגר שלו הן בקטלוגים של הספריות השונות, והן בממשק הקטלוג המקוון שלו, ה-"ULE". (הקטלוג נגיש בשני ממשקים שונים, בממשק aleph[6], ובממשק של TDnet[7]).

ראו גם

לקריאה נוספת

מהדורות מודפסות של הקטלוג

קישורים חיצוניים

הקטלוגים

מידע

הערות שוליים

  1. ^ אודות קטלוג מאוחד לכתבי עת – ULS, אתר הספרייה הלאומית
  2. ^ About ULS-Israel, The National Library of Israel, April 30, 2009 (באנגלית)
  3. ^ על פי מידע באתר מלמ"ד:
  4. ^ ראו בפרק "לקריאה נוספת"
  5. ^ בכתובת http://libnet.ac.il/~libnet/uls
  6. ^ בכתובת http://aleph3.libnet.ac.il/~libnet/ule/ule_aleph.htm
  7. ^ בכתובת http://www.tdnet.com/malmad
  8. ^ פרטים בקטלוג הספרייה הלאומית.
  9. ^ פרטים בקטלוג הספרייה הלאומית.
  10. ^ פרטים בקטלוג הספרייה הלאומית.
  11. ^ פרטים בקטלוג הספרייה הלאומית.