Thums Up

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Thums Up
נתונים כלליים
תקופת הפעילות 1977–הווה (כ־47 שנים)
חברת אם קוקה-קולה

Thums Up הוא מותג קולה הודי. הוא נוסד בשנת 1977, במטרה להחליף את חברת קוקה קולה שיצאה מהשוק באותה עת. כעבור מספר שנים נרכשה החברה על ידי קוקה קולה כדי להתמודד בצורה טובה יותר מול פפסי.

היסטוריה

פחית Thums Up לצד כוס מלאה במשקה

Thums Up נוסדה בשנת 1977, לאחר שהחברה האמריקאית קוקה קולה החליטה לצאת מהשוק, עקב תקנות שחייבו אותה לחשוף את הנוסחה שלה[1] ולמכור 60% מהזכויות שלה לחברה הודית במסגרת התוכנית הממשלתית לחברות בבעלות זרה, מתוך מטרה לחלק את הונן יחד עם שותפים מקומיים[2]. לאחר עזיבת קוקה קולה את הודו, הפכה חברת Thums Up לפופולרית במהירות והגיעה למעמד הקרוב למונופול בשוק הקולה ההודי במהלך שנות ה-80. היא מכרה מוצרים שונים כמו Campa Cola, Double Seven ועוד.

בחברה פיתחו את הנוסחה מאפס במגמה לשמור על המשקה תוסס גם כשהוא לא קר, כך שיוכל להימכר על ידי הספקים. לאחר ניסיונות מאומצים הצליחו ליצור משקה שהיה תוסס וחריף יותר מקוקה קולה.

בשנת 1991 החליטה ממשלת הודו לפתוח מחדש את השוק בפני שחקנים זרים, והראשונה שנכנסה הייתה תאגיד פפסיקו, מה שהביא לתחרות קשה בין שתי החברות על לב הקהל. פפסי בחרה לכלול כוכבי קולנוע הודים כמו ג'והי צ'אולה, בעוד Thums Up החליטה להגדיל את השקעתה בחסויות בקריקט. החברה גם הגדילה את בקבוק ה-300 מיליליטר שלה ומיתגה אותו מחדש בשם "MahaCola".

בשנת 1993 חזרה חברת קוקה-קולה לשוק, צעד שהביא להגברת התחרות. מאוחר יותר באותה שנה, רכשה קוקה-קולה את Parle וכן את Thums Up תמורת 60 מיליון דולר. כשהמותג נמכר לקוקה-קולה, הוא החזיק ב-85% מנתח השוק ההודי.

השקה מחדש

למרות הנכסיות הכללית החזקה של המותג, הוא הלך ואיבד את הפופולריות שלו בקרב גילאי 12–25, בין היתר בשל פרסום חסר. לאחר שרכשה אותו, קוקה-קולה החליטה לקצץ בייצורו כדי שהצרכנים יעברו לרכוש את מותג הדגל שלה[3], אך גילתה עד מהרה כי הצרכנים מעדיפים לעבור לפפסי ולא לקוקה קולה. בשל כך הוחלט להשיק את Thums Up כמוצר מתחרה נוסף לפפסי. קוקה-קולה, שהחזיקה באותם ימים בנתח שוק של 60.5%, גילתה כי אם תוציא את Thums Up מהשוק, היא תרד לנתח שוק של 28.7% בלבד, ולכן הוחלט להשיקו כמוצר לצרכנים בני 30–40.

המוצר מותג מחדש כמשקה "גברי", על סמך הטעם שלו[4]. את המיתוג מחדש ליווה קמפיין שתקף באופן ישיר את הפרסומות של פפסי, והצליח להעלות את מכירות המותג[5].

כיום, המוצר הוא משקה הקולה המוביל בהודו, עם נתח שוק של 42% ונתח שוק של 15% מכלל שוק המשקאות המוגזים. הוא פופולרי במיוחד בקרב מתבגרים, צעירים ומבוגרים בגילאי 30–40.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32445084Thums Up