TAPI

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

TAPI (ראשי תיבות באנגלית של Telephony Application Programming Interface, ממשק לתכנות יישומי טלפוניה), הוא API לשירותי טלפוניה, בסביבת מערכת הפעלה חלונות. מדובר בספריות קוד מהודרות שמאפשרות למתכנים ליצור ישומי טלפוניה כמו חייגנים, מזכירות אלקטרוניות ותקשורת קולית וחזותית.

היסטוריה

TAPI הוצג לראשונה בשנת 1993, כתוצאה של שיתוף פעולה בין מיקרוסופט לאינטל. הגרסה הפומבית הראשונה הייתה גרסה 1.3, ששוחרה כטלאי למערכת הפעלה חלונות 3.1. גרסה זו איננה נתמכת כיום, אף שהיא עדיין לעיתים מופיעה בקובצי העזרה של ה-MSDN. הגרסה הבאה 1.4 הוכנסה כחלק אינטגרלי ממערכת הפעלה חלונות 95, שבה לא היו הבדלים מהותיים מהגרסה הקודמת. אחד השיפורים הבולטים היה תמיכה בעיבוד של 32 ביט.

גרסה 2.0 של TAPI שהוצגה עם חלונות NT 4, הייתה הראשונה שיכלה לרוץ על חלונות NT, והשיפורים שבה היו במיוחד בהוספת PBX -(= מרכזייה טלפונית פרטית - Private Branch eXchange - שמספקת לכל עובד קו פנימי) וב-ACD - (= הפצת התקשורת אוטומטית - Automatic Call Distributor - שמאפשר ליצור קבוצות של טרמינלים בעלות זיקה לצורך קבלת שיחות נכנסות). ב-1997 הוצגה גרסה 2.1 שהייתה זמינה כעדכון הורדה, ותמכה הן בחלונות 95 והן בחלונות 2000, גם יחד.

TAPI בגרסה 3.0 שוחררה בשנת 1999 ביחד עם חלונות 2000. גרסה זו מאפשרת טלפוניה בין כתובות IP ברשת או באינטרנט, כשהיא מספקת שיטות גנריות פשוטות ליצירת קשר בין שני (בשימוש ב-H.323) מחשבים או יותר (בשימוש ב-IP Multicast). היא גם מציעה יכולת גישה לכל מדיה זורמת שמעורבת בתקשורת.

גרסה של חלונות XP כוללת בתוכה TAPI 3.1. גרסה זו תומכת במודל COM של מיקרוספט לתקשורת בין יישומים. ומספקת סט של אובייקטים למתכנתי יישומים. גרסה זו מספקת File Terminals שמאפשרת ליישומים, להקליט נתונים זורמים לקובץ, או לנגן קובצי מדיה כנתונים זורמים. טלפון USB (בראשי תיבות: TSP) שאף הוא כלול, מאפשר ליישומים לבקר טלפון USB ולהשתמש בו כיחידת קצה.

חברת נובל הוציאה אף היא ממשק טלפוניה מקביל בשם TSAPI, שמיועד לשירותי רשת מחשבים.

TAPI 2.X ו-TAPI 3.X

גרסה 3 אינה שיפור של גרסה 2. למעשה מדובר בשתי גרסאות שונות ליצירת ממשקי טלפוניה הן מבחינת צורת כתיבתן הפנימית, והן מבחינת מבנה הממשק שהם מגישות למתכנת.

בעוד ש-TAPI 2.X נכתבה בתכנות רגיל של -C/C++, כך שהיא נתמכת בעיקר עבור שפות של קוד לא מנוהל כמו C++ ו-VB6. ספריות של TAPI 3.X עוצבו במודל של ממשק COM, שהוא מונחה-עצמים וקל יותר לשימוש, גם מתוך כוונה להנגיש אותה לשפות של קוד מנוהל שמפותחות בסביבת .NET.

ל-TAPI 3 יש מערכת של פונקציות ששונות בעיקר בשמן, ואין לו בהכרח תמיכה מלאה בפונקציונליות של ה-TAPI 2. אחד ההבדלים הבולטים בין הגרסאות הוא מחלקת הטלפון, ובמיוחד שימוש ברמקול, שבו נראה כי ל-TAPI 2 יש עדיפות וגמישות יתירה על פני TAPI 3.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

TAPI32512157Q1739745